Start – Tromsø 5–6 (etter straffer)

Sandefjord – Odd 4–1

Sogndal – Lillestrøm 1–2

Det er enda en snau måned igjen til norsk fotball og Eliteserien begynner, men fjorårets NM er ikke ferdigspilt og søndag gjorde flere klubber unna sesongens første tellende kamp.

Spesielt kampen mellom Start og Tromsø utviklet seg på dramatisk vis. Der måtte lagene ut i ekstraomganger etter 1–1 i ordinær tid, og tidlig i første ekstraomgang fikk Start-spiss Alagie Sanyang rødt kort etter å ha sparket en liggende Ruben Yttergård Jensen.

Tromsø-spiller Kent Are Antonsen, som hadde gult kort fra før av, svarte med å dytte Sanyang i bakken. Det var imidlertid Jostein Gundersen, ikke Antonsen, som fikk gult kort av dommer Sivert Øksnes Amland etter situasjonen.

Starts sportssjef Magni Fannberg bekrefter overfor Fædrelandsvennen at de vurderer å legge inne en protest.

– Vi fighter hele veien. Vi får et rødt kort, og får veldig lite hjelp fra de som skal sørge for at dette skal bli en rettferdig affære. Det føler vi på ingen måte at det blir, sa Start-trener Sindre Tjelmeland til NRK.

Etter 95 minutter ble Alagie Sanyang sendt i dusjen etter å regelrett ha sparket Ruben Yttergård Jenssen.

Se hendelsen øverst!

Men selv med ti mann holdt sørlendingene unna i ekstraomgangene og kampen skulle avgjøres på straffer.

På den første straffen ble det kastet snøball fra Start-supporterne mot Tromsøs Vegard Erlien og dommeren valgte å flytte konkurransen over til den andre siden av banen.

Begge lagene scoret på sine fire første straffer, og da Elias Aarflot også satte den femte for tromsøværingene la han press på Start og Henrik Robstad. Der ble Tromsø-keeper Jakob Haugaard helten. Sisteskansen reddet med foten og sendte Tromsø til kvartfinale.

Der venter Lillestrøm etter 2–1-seieren over Sogndal.

VIDERE: Tromsø er klare for kvartfinale etter seieren over Start. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Kjørte over Odd

Sesongen 2022 fikk en dramatisk, men gledelig, avslutning for Sandefjord som reddet plassen i Eliteserien med et nødskrik. Søndag kjørte de over fjorårets femteplass og fikk en drømmestart på sesongen 2023.

Klubben fra hvalfangerbyen feide Odd av banen og vant 4–1.

GOD START: Alexander Ruud Tveter feirer med lagkameratene etter 1–0-scoringen mot Odd. Foto: Trond R. Teigen / NTB

Det skjedde etter en fartsfylt og målrik førsteomgang. Før ti minutter var spilt hadde Alexander Ruud Tveter og Jakob Dunsby sendt Sandefjord to foran. Etter halvspilt omgang kom det tredje fra Danilo Al-Saed, og to minutter senere satte Dunsby sitt andre for dagen.

– Vi har følt at vi har vært bra gjennom hele oppkjøringen, og de nye som har kommet inn har funnet seg til rette. Så det var deilig å få en litt forløsende kamp i dag, sier Ruud Tveter til NRK etter kampen.

Odds Conrad Wallem fikk med seg et trøstemål i NM-exiten.

Sandefjord møter Brann i kvartfinalen.

Lillestrøm videre

I Sogndal fikk Lillestrøm en pangstart. I sitt første gjensyn med gamleklubben brukte Akor Adams bare ett minutt og 16 sekunder på å sende «Fugla» i ledelsen.

SCORET MOT EKSEN: Akor Adams her fra forrige sesong i kampen mot Sandefjord på Release Arena. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Med et kvarter igjen av omgangen utlignet hjemmelagets kaptein Daniel Arrocha til 1–1, men det skulle bli gul jubel og begge LSKs spisser skrev seg inn på scoringslista.

Gjermund Åsen har for vane å finne Thomas Lehne Olsen med sin presise venstrefot i motstanderens boks, og lykkes med det også på Fosshaugane Campus. Måltyven Lehne Olsen stanget inn 2–1-seier og avansement.