– Jeg ventet på ham på oppløpet, men hørte ingen. Det er en følelse ikke så mange får oppleve etter at han kom inn i sirkuset... Å krysse mållinjen først når du vet hvem som er på bakskiene, det kan ikke beskrives, sier Golberg til VG.

På femmila i Planica-VM tok han sitt første individuelle gull i et mesterskap. Golberg klarte kunstverket å spurtslå Johannes Høsflot Klæbo. Svenskene jublet for bronse og William Poromaas første medalje.

Gullmannen fra Gol var selv smått sjokkert over at han holdt Klæbo bak seg etter å ha fått noen meter på toppen av siste bakke på vei inn på oppløpet.

– Er jeg så sterk? Er jeg så god? Jeg tenkte det, må jeg ærlig innrømme. Dette skjer nok ikke mange ganger igjen. Det føles helt utrolig, sier Golberg.

Klæbo sier at om det er en han unner gullet, er det Golberg.

– Jeg er godt fornøyd, jeg gjorde alt kunne og Pål er bare for sterk. Han har vært stabiliteten selv i år. Så at en lagkamerat står på toppen er fortjent, sier Klæbo og fortsetter:

– Problemet er de ti meterne han får i siste dumpa før oppløpet. Der får han ti meter jeg ikke klarer å hente inn.

Langrennsekspertene bøyer seg i støvet av den vanvittige avslutningen. NRK-ekspert Therese Johaug mener at Pål Golberg utmanøvrerte konkurrentene taktisk i avslutningen.

– Han hopper opp utenfor sporet den siste kneiken til mål. Han springer i Klæbo-klyv. Det virker som han klarer å akselerere da han hopper inn i sporet igjen. Klæbo mister én meter, havner i ubalanse og blir stresset. Han klarer ikke å følge etter, sier Johaug.

– En maktdemonstrasjon. Det Golberg gjør er enormt imponerende. Det er helt vilt, faktisk, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum gråt etter spurten.

– Jeg står akkurat sånn at jeg ser rykket godt. Det eierskapet Pål tar til avslutninga her, det betaler seg. Han er sterk, han har gode ski. Han er den som tør å ta det første trekket i sluttspillet og det betaler seg i dag, sier Nossum.

– Etter et langt mesterskap, så maltrakterer du det vi anser som verdens beste sprinter på oppløpet. Han har ikke sjanse, sier Viaplay-ekspert Martin Johnsrud Sundby til Golberg.

– Jeg trodde Pål skulle slite med å holde Johannes bak seg, men Pål var desidert sprekest. Det er noe annet å spurte etter fem mil enn én km. Det var rått å se på, sier Simen Hegstad Krüger, mannen som ble vraket tross tre VM-gull, til VG.

Didrik Tønseth, som ble nummer syv, vurderer gullduellen slik.

— Det er ikke hverdags og er nok sjokkerende for ham, sier Tønseth til VG om da Klæbo ble seilt fra på oppløpet.

En time etter målgang var Golberg fortsatt høyt oppe.

– Det er mye følelser, man tenker på alle som har vært med. Alt jeg har satt til side for å holde på med dette. Det er mange jeg tenker på nå, sier Golberg.

Feltet var lenge samlet, men etter hvert sprakk det opp. Til slutt var det syv mann det sto mellom. Iivo Niskanen prøvde å sette opp farten, men klarte ikke å komme seg løs.

Regjerende verdensmester Emil Iversen måtte slippe tidlig på femmila. Han ble nummer 13, to minutter bak tetten.