Et TIL-lag det er lett å være glad i, skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen. Et TIL-lag det er lett å være glad i, skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen. Foto: Odd Klaudiussen

Dette nordnorske TIL-laget er det lett å være glad i

KOMMENTAR: Sju nordlendinger, to trøndere, en østlending og en finne herjer for TIL i Eliteserien. Det er vanskelig å be om en bedre miks av spillere enn akkurat det.

Å lykkes på toppnivå i fotball er krevende. Både spillere, supportere, sponsorer og andre forståsegpåere rundt et lag hevder ofte å sitte på fasiten til hva som er rett vei mot suksess.

For en klubb som TIL er det drøssevis med større eller mindre utfordringer som må overvinnes for å skape resultater som er godkjente. I over 30 år har Tromsø Idrettslag preget byen gjennom spill i Eliteserien.

Gjennom disse årene har gode resultater avløst nedturer. De som følger TIL har blitt vant til at dette er en klubb som den ene dagen kan slå Rosenborg på Lerkendal, mens de uka etter taper på Alfheim mot bunnlaget.

En ting er uansett sikkert. Kravene og forventningene om at TIL skal levere gode resultater blir ikke mindre om dagen. Og det skal de heller ikke.

Sportsredaktør Rune Robertsen. Foto: iTromsø

Da TIL søndag ydmyket Sandefjord, var det på en overbevisende måte. Selv om motstanden ikke var all verden, var det nok et bevis på at Simo Valakari er i ferd med å bygge opp noe solid på Alfheim. Et lag som underholder og faktisk har vunnet samtlige tre oppgjør i Tromsø denne sesongen. Totalt har TIL vunnet åtte av elleve kamper hjemme siden treneren ble ansatt i fjor sommer.

Foreløpig er det for tidlig å snakke om hvor bra dette kan bli. Vi aner likevel at noe veldig spennende kan være på gang med det som virker som en fast førsteellever. Og det er ikke med hvem som helst på banen. Hvis man bytter ut navnene i startoppstillingen med hvor de har vokst opp gir det et ekstra gledelig aspekt.

Tromsø, Sarpsborg, Trondheim, Evenskjer, Kuopio, Storsteinnes, Vadsø, Trondheim, Bleik, Bodø og Tromsø orteller historien om et lag som kan klare å engasjere en hel landsdel. Det er åpenbart mye kulere at «vårres gutta» slår søringene.

I et profesjonelt fotballag fra nord er sju av elleve spillere herfra godkjent. TIL skal være et lag for og fra Tromsø. Men også for og fra Nord-Norge. At bare én utenlandsk spiller er på banen i et TIL-lag som leverer godt er et viktig signal.

TIL-JUBEL: Spillere fra hele landsdelen er representert når et godt TIL-lag er på banen. Her fra kampen mot Sandefjord. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Tidligere har man kunne få et inntrykk av at importer har fått spille bare basert på hvor de er fra, og samtidig holdt lokale talenter på benken. Den tiden er forhåpentligvis over.

Alle de tre nordlige fylkene er representert, fra Bodø i sør til Vadsø i nord. To fra Nordland, fire fra Troms og én fra Finnmark er en del av Valakaris «nye» TIL. Selv krangelen om fylkessammenslåing endrer ikke slike fakta.

Fra Tromsø finner vi to spillere, en i mål og en på spissplass. Åpenbart en del færre enn da TIL slo igjennom på toppnivå i 1986, men det gjør at også byen er godt representert. Innslaget av utlendinger var generelt ganske annerledes, og mye mindre i alle norske klubber, for tredve år siden.

Der Rosenborg ikke makter å ha noe særlig med trøndere i sin startoppstilling, har vi tatt ansvar i Tromsø. For TIL er to trøndere fast å se på banen, og en tredje sitter på benken.

For ordens skyld er navnene i TIL-laget Jacob Karlstrøm (Tromsø), Magnar Ødegaard (Sarpsborg), Simen Wangberg (Trondheim), Tom Høgli (Evenskjer), Robert Taylor (Kuopio), Kent-Are Antonsen (Storsteinnes), Morten Gamst Pedersen (Vadsø), Gjermund Åsen (Trondheim), Lasse Nilsen (Bleik), Daniel Berntsen (Bodø) og Runar Espejord (Tromsø).

I TIL har samtlige trenere gjennom årene uttalt et ønske om å skape et lag fra nord. Noen av dem har delvis lyktes, andre har måttet forlate klubben uten å nå dette målet. Klubben har dessuten et verktøy gjennom Norsk Toppidrettsgymnas som med jevne mellomrom skal levere lokale spillere til A-laget. Derfor er forutsetningene til stede gjennom å bygge en kultur som kan konkurrere med langt mer pengesterke, sørnorske lag.

Simo Valakari har på under 10 måneder satt sitt preg på laget, klubben og byen. Som utenlandsk trener ville det vært enkelt for ham å hente flere spillere fra sitt hjemland. I stedet har trenerprofilen til nå nøyet seg med én. Robert Taylor framstår som en spiller med det ekstra krydderet vi ønsker når det hentes importer nordover.

Hva hver enkelt spiller heter er interessant, men faktum er at hvor spillerne er fra er det mest gledelige i "nye" TIL som denne sesongen har scoret flest av alle i Eliteserien.

Så vil nedturer åpenbart komme. Kanskje allerede søndag mot Kristiansund på Alfheim. Men kanskje blir det litt lettere å svelge når laget er lokalt.

Og desto større blir gleden av å vinne når «Gutan» leverer resultater med en nordnorsk identitet ute på den grønne matta.