Fire dager etter åpningsseremonien har kineserne allerede tre gull. Før Beijing-OL hadde de kun 13 gull fra elleve OL-deltagelser.

Kortbaneløperen Wu Dajing (27) er et av de aller fremste OL-håpene i landet med over 1,4 milliarder innbyggere. Forventningene var og er massive etter OL i 2018. Da vant 27-åringen gull på 500 meter kortbane, landets første gullmedalje i en individuell gren for menn under et vinter-OL.

Lørdag innfridde han med OL-gull på kortbane, mixed stafett, sammen med blant andre Ren Ziwei, som mandag vant kortbane, 1000 meter. Li Wenling sørget for dobbelt kinesisk.

Stillingen i medaljekampen:

Kineserne har levert OL-gull andre steder enn på skøytebanen:

18-åringen Eileen Gu vant natt til tirsdag gull i freestyle Big Air. Hun tok et valg for flere år siden som har ført til mye diskusjon i USA. Gu har kinesisk mor og amerikansk far. Hun sto dermed fritt til å velge Kina fremfor USA.

– Muligheten til å inspirere millioner av unge mennesker der moren min ble født, under de olympiske vinterlekene i Beijing i 2022 er en «en-gang-i-livet»-mulighet til å bidra til å promotere sporten jeg elsker, skrev freestylestjernen Eileen Gu på Instagram i 2018. Hun er også gullfavoritt i halfpipe og slopestyle.

INNFRIDDE: Det var et stort press på unge Eileen Gus (18) skuldre før Big Air-konkurransen tirsdag. Foto: ROMAN PILIPEY / EPA

ALT OM OL: Få siste nytt i vårt OL-studio.

109 gullmedaljer skal deles ut under lekene i Beijing. Kina spås av amerikanske Gracenote til å ha sitt beste vinter-OL noensinne. Spådommen deres i forkant av OL var totalt 13 medaljer, hvorav seks var gull, to sølv og fem bronse.

Fire dager inn i mesterskapet ser det lovende ut for hjemmenasjonen med tre gull og to sølv.

Kina tok ni medaljer ved forrige OL i Pyeongchang 2018.

Det er ikke bare kortbaneløperne som må prestere på skøytebanen for at det skal bli et rekord-OL. Skøyteløperen Gao Tingyu (24) tok bronse på 500 meter i forrige OL – der Håvard Lorentzen tok gull og satte olympisk rekord.

Tingyu står bokført med kun én verdenscupseier i karrieren. Den kom på 500 meter i Polen i november, da han satte ny banerekord med tiden 34,265.

MEDALJEHÅP: Sprinteren Gao Tingyu har ambisjoner om medalje på distansen 500 meter i Beijing. Foto: Grzegorz Michalowski / EPA

– Jeg er veldig fornøyd med min første verdenscupseier, men hovedmålet er å komme på pallen i Beijing-OL, sa Tingyu etter seieren i Polen, ifølge Global Times.

Et annet medaljehåp for vertsnasjonen er Ning Zhongyan (22).

22-åringen har foreløpig en syvendeplass fra lekene i Beijing på 1500 meter. På fredag er det 1000 meter som står på programmet.

I mesterskapssammenheng har Zhongyan en sølvmedalje på lagsprint fra enkeltdistanse-VM i 2020 på skøyter å vise til.

Xu Mengtao (31) har muligens sin siste mulighet til å ta OL-gull. Mengtao har tatt syv medaljer i VM-sammenheng i freestyle, hvorav en av dem fra VM på Voss i 2013. Hun vant også verdenscupen sammenlagt i 2012/13-sesongen – kun OL-gullet som mangler for 31-åringen.

FREESTYLE: Et OL-gull er det eneste som mangler for en fullverdig CV for Xu Mengtao. Foto: Maddie Meyer / AFP

Beijing-lekene er hennes fjerde OL. I Sotsji i 2014 vant hun sølv, mens det gikk skeis under OL i Sør-Korea da lekene ble brått avsluttet for kineseren som følge av et stygt fall.

  • Dersom du ønsker mer fakta og info om utøverne som representerer Kina, kan du trykke her!