FORELØPIG NEI: Gunnar Wilhelmsen får mye å gjøre hvis han blir ordfører i Tromsø fra neste høst av. Noe kjøp av TIL ligger det inntil videre ikke an til. FORELØPIG NEI: Gunnar Wilhelmsen får mye å gjøre hvis han blir ordfører i Tromsø fra neste høst av. Noe kjøp av TIL ligger det inntil videre ikke an til. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Wilhelmsen vil ikke kjøpe TIL – hva gjør klubben nå?

KOMMENTAR: Gunnar Wilhelmsen (61) er TIL-mannen som har flørtet med å kjøpe seg inn klubben i årevis. Hans investerings-nei betyr at usikkerheten på Alfheim blir enda større.

Gjennom over 30 år med eliteseriefotball i Tromsø har TIL gledet og skuffet byen. Engasjementet har vært stort for et fotballag som er blitt en av de største merkevarene i landsdelen.

Før alle disse cupfinalene, europacupeventyrene, nedrykkene, opprykkene og seriemedaljene, var TIL bare et lokalt lag som møtte lag som Lyngen, Narvik/Nor, HIF Stein og Furuflaten.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

En av de mest sentrale personene for å ta TIL dit de er i dag er den nybakte ordførerkandidaten Gunnar Wilhelmsen. I 1981 ble han leder av fotballavdelingen i klubben. Opprykket fra nivå to i 1985 kan enkelt spores tilbake til Wilhelmsen og andre ildsjeler som gjorde en uvurderlig jobb utenfor banen.

Men den offensive tromsøgutten nøyd seg ikke med det. Gjennom mange år var han i flere sentrale roller på Alfheim. Gigantavtalen rundt blant annet Rune Lange var med Wilhelmsen ved forhandlingsbordene. Salget innbrakte alene rundt 40 millioner kroner i klubbkassa. Historiene om hvordan han og Tore Rismo forhandlet opp prisen bør stå i læreboka til alle klubbledere.

Siden 2013 har eiendomsbaronen ikke hatt noen offisielle verv i TIL. Selv om han ikke er direkte med lenger, er Wilhelmsen for mange likevel ensbetydende med Tromsø Idrettslag. Med jevne mellomrom blir jeg ofte spurt om ikke akkurat han skal engasjere seg i klubben på nytt.

En mann med et så pulserende TIL-hjerte har sikkert lidd like mye som resten av byen de siste årene. 2015, 2016 og 2017 var alle sesonger der «Gutan» lå i nedrykksstriden med trusselen om 1.- divisjon hengende over seg som en klam hånd.

Handling teller mer enn ord, og derfor har Gunnar Wilhelmsen tidligere gjort konkrete sonderinger for å se om det er mulig å kjøpe klubben «sin». Men så lenge Sparebanken og Troms Kraft ikke har ønsket å selge, har det blitt med tanken.

I april ga banken og kraftselskapet aksjene i TIL Holding AS til Tromsø Idrettslag. Det åpnet for en rekke muligheter. Én av disse var åpenbart at Gunnar Wilhelmsen kunne komme inn i en sentral rolle gjennom å kjøpe aksjene fra klubben. Han uttrykte samme dag som aksjeovertagelsen at det kunne være aktuelt å gå inn i en eierposisjon.

Spoler vi frem til sist fredag, offentliggjorde Wilhelmsen sitt kandidatur som ordfører for Arbeiderpartiet. På spørsmål fra iTromsø svarte 61-åringen krystallklart. Han hadde ingen planer om å kjøpe TIL.

Wilhelmsen kan selvsagt kjøpe seg inn i TIL selv om han engasjerer seg politisk. Utfordringen hans blir inhabilitet i saker som handler om fremtiden til Alfheim stadion, hvor kommunen har en viktig rolle.

Noe vil imidlertid skje når det gjelder eierskapet på Alfheim. Klubben har satt ned en gruppe som skal se på hvordan et fremtidig eierskap kan være. TIL er i dag delt opp i ett klubbstyrt selskap (Tromsø Idrettslag) og ett aksjeselskap (TIL Holding AS).

At klubben skal være medlemsstyrt og eie seg selv, er en mulighet. Da vil TIL være avhengig av å hente inn midler fra snille onkler.

Hvis i stedet én eller flere personer eier TIL, vil det være disses ansvar å sørge for at det finnes penger til å drifte klubben, med alt det innebærer. Og Gunnar Wilhelmsen var i april klar på at han ikke hadde noen økonomiske motiver til å gå inn på eiersiden.

Tromsøværingen har nemlig innsett det mange klubbeiere ikke har innsett før han. Å være økonomisk ansvarlig i en fotballklubb, er stort sett et tapsprosjekt. Det du får igjen er derimot opplevelser for livet, når spillerne på matta vinner kamper og trofeer.

Den nevnte gruppen som skal finne ut av dette vet foreløpig heller ikke hvordan regelverket er, med henhold til hvordan organiseringen i en eliteserieklubb blir fra 2020. Per i dag er det lov til å ha en todelt AS-modell, slik TIL har i dag. Det kan endres når norsk fotball i løpet av våren 2019 skal ta en avgjørelse.

Uansett betyr Wilhelmsens tydelige nei at den til nå fremste kandidaten til å kjøpe TIL er ute av markedet. Derfor må de se etter andre løsninger.

Per Aronsen er dagens styreleder i TIL Holding AS. Den søkkrike finnmarkingen har allerede lånt TIL penger. Trond Mohn har gitt 120 millioner kroner til Tromsø Idrettslag over en tiårsperiode. Kan en av disse være en mulig eier – sammen eller hver for seg?

På banen har TIL berget plassen i god tid før sesongslutt. Utenfor banen er klubbens fremtid i høyeste grad i spill, og de må ta veivalg som får konsekvenser for hva TIL skal være de neste årene.

Suksess koster, og noen må ta regninga for at TIL skal lykkes med å komme tilbake i toppen av norsk fotball – hvis klubben mener alvor med å ta steget tilbake dit.

Folk flest bryr seg ikke om hvor pengene kommer fra. Det eneste de vil er å se laget sitt vinne på Alfheim annenhver søndag.

Om TIL havner der vet ingen – heller ikke dem selv.