Johaug slo Frida Karlsson med hele 54,2 sekunder på 10-kilometeren i skøyting. Johaug brukte 23.09,08 minutter på løpet.

– Det er formidabelt stort. Det er så utklassing, helt suverent. Det er ganske mange prosent bedre, sier trener Mikkelsplass.

Når det gjelder 10 kilometer med VM-status, som gjelder OL til og med 1984, er det den største seiersmarginen på distansen siden Toini Gustafsson fra Sverige slo Berit Mørdre fra Norge med 1,09,1 i Grenoble-OL i 1968.

Det var selvsagt i klassisk stil. Gustafsson gikk løpet på 36.45,5 minutter – altså omtrent 13,5 minutt lenger løpstid enn Johaugs gulløp tirsdag.

SØLVVINNER: Berit Mødre tok sølv på 10 kilometer i Grenoble-OL i 1968 i dette løpet. Foto: NTB

– Da gikk de vel på treski, og det var varmt og klisterføre. Tar du disse faktorene inn, er dette gullet mer suverent. I dagens moderne langrenn er 52 sekunder formidabel avstand, sier Mikkelsplass.

– Det er artig. Det er en tøff løype. Samtidig som det var ganske raskt føre. Jeg kjente at både teknikk, kropp og form var på sitt beste i dag, sier Johaug til VG om den suverene seieren.

Takket forsker

I seiersintervjuet med NRK takket Johaug NTNU-forskeren Jan Kocbach, som også er tilknyttet Olympiatoppen og Norce Research. De samarbeidet etter at Johaug gikk to distanseløp uten seier i Falun før VM.

Kocbach hjelper skilandslaget med analyser. Han følger utøverne via deres GPS-klokker, og ser hvor de kan hente tid og bevisstgjør at det lønner seg å gå jevnt. Slik skal man utnytte kapasiteten best mulig.

– Det er egentlig veldig enkelt. Det handler om å få dem til å gå jevne runder. I Thereses tilfelle oppdaget vi at hun i enkelte tilfeller åpnet litt for hardt, og fikk det litt til slutt, sier Kocbach til VG.

Thomas Losnegard, som har doktorgrad i idrettsvitenskap, hjelper også utøverne med hvordan de kan utvikle små detaljer, forteller Kocbach.

– Man kan analysere seg i hjel med tallene. Det er mange sider med tall, og man ser hvordan man utvikler seg mot andre. Det er et veldig bra redskap for å bli mer bevisst, sier Mikkelsplass.

– Å jobbe med de smådetaljene er det som driver meg, sier Johaug til VG.

Ser forbedringspotensial

Da Johaug ble slått to ganger på skarpt føre i Falun, sier Mikkelsplass at hun ikke gikk bra på ski. Da får hun heller ikke brukt kapasiteten.

– Hun er på snøen, gjør gode skyv og stresser ikke. Når teknikken ikke sitter, får ikke Therese kraften ned i snøen. I dag gjør hun et perfekt teknisk løp, og det er da hun får utnyttet kapasiteten sin, sier Mikkelsplass.

Han mener det finnes flere områder Johaug kan forbedre fortsatt.

– Det er flere ting som kan bli enda bedre. Hun har blitt kjempebra på staking og tatt steg i skøyting i lett terreng. Men hun kan fortsatt bli bedre i svinger for eksempel, sier treneren.

Han forklarer at duoen lar seg inspirere av hvordan Helene Marie Fossesholm tar svinger.

– Med hennes sykkel-erfaring er Helene rå på å finne kurver og veivalg, sier Mikkelsplass.