34-åringen la opp i våres, men har den siste skapt mange overskrifter gjennom hennes nye bok «Hele Historien». Der kom det frem nye detaljer om dopingsaken, utfordringer rundt spising og harde konklusjoner om treningen blant dagens landslagsløpere på kvinnesiden.

Denne helgen debuterer hun på «andre siden» som ekspert for NRK.

– Jeg var utøver i fjor og blir sånn sett kastet litt inn i det nå, men samtidig har jeg veldig lyst til å gi noe tilbake til sporten. Det er fantastisk å være litt i miljøet fortsatt, sier Johaug i et intervju med VG foran et upyntet juletre på Beitostølen.

Senere samme ettermiddag var hun med på et planleggingsmøte og middag med NRKs team.

– Hva kommer du til å tørre å si?

– Jeg tror jeg tør å være veldig ærlig. Jeg kaller en spade for en spade. Det har jeg gjort i boken også, men jeg må ha en grunn til det og en forklaring rundt en mening. Da står jeg trygt og godt i det.

Hun innrømmer likevel at det kommer til å bli litt vanskelig å eventuelt skulle kritisere tidligere kolleger og nære venner fra landslaget. Dalsbygda-kvinnen håper på forståelse fra utøverne om at det er en del av å være TV-ekspert.

– Du kjenner det er vanskelig, hvert fall når du har vært veldig nære venninner og kolleger. Men som jeg sier, må jeg skille den rollen og den rollen jeg har i NRK. Når jeg har en mening, føler jeg at jeg har en grunn til å si det, sier Johaug.

Sist vinter tok Johaug tre OL-gull, bak henne var en 8. plass på sprint og 13. plass på distanse det beste fra de norske kvinnene i OL. Ski-publikumet er svært spente på hva de norske kvinnene kan prestere i duell med Frida Karlsson, Jonna Sundling, Jessie Diggins og de utenlandske stjernene.

Johaug synes det ser veldig åpent ut for de norske, og har tro på at de vil løfte seg med den nye trenerduoen Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen.

– Det er en ny giv i gruppen. Jeg føler med jentene. De får veldig mye pepper. Folk har nesten ikke tro på dem, men jeg vet de innerst inne nå legger ned innsatsen som skal til. Og med et helt nytt apparat rundt som bidrar til en positiv kultur i gruppen, tror jeg det løfter jentene mange, mange hakk, sier Johaug.

Hun understreker uansett at resultatene ikke lyver.

– Så brutal er toppidrett, du måles i resultater, uansett hvor fantastiske folk er i miljøet og forbundet.

– Hvordan blir det å vurdere din nære venninne Ingvild Flugstad Østberg (som er tilbake etter flere perioder med startnekt de siste årene)?

GODE VENNER: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug på ski under en treningsøkt torsdag. Da hadde Johaug på seg NRK-klær. Foto: HERMAN FOLVIK

– Først og fremst gleder jeg meg veldig over at Ingvild får gå skirenn igjen, det unner jeg henne veldig som en nær venninne. Jeg vet hvor hardt hun har kjempet og hvilken jobb hun har lagt ned, som er vanvittig imponerende, sier Johaug.

Hun har tålmodighet rundt Østberg, og spår at hun vil bli bedre og bedre utover vinteren.

– Jeg tviler ikke på treningsgrunnlaget. Det hun har lagt ned der, vet jeg er veldig bra. Når hun gjør ting, gjør hun det helhjertet. Men det er noe annet når du får på startnummer og litt nerver.