Foto: Odd Klaudiussen

«Velkommen til den nye hverdagen i nord!»

KOMMENTAR: Fotballkartet i nord har forandret seg over natta.

Hvis TIL hadde sett for seg et verste scenario av 100-årsjubileumet, er vi ikke langt unna i skrivende stund. Først rykket klubben ned i fjor høst, i seg selv en gedigen nedtur inn mot året der TILs plan egentlig var å være helt i toppen av Eliteserien.

Exiten til Morten Gamst Pedersen og Marcus Holmgren Pedersen skadet klubbens omdømme på hver sin måte. På trenerens befaling kvittet TIL seg med «Gamsten», den desidert største profilen, en mildt sagt kontroversiell avgjørelse. Holmgren Pedersen på sin side ga etter salget til Molde et unikt innblikk i TILs manglende oppfølging av egne talenter. Ikke har TIL funnet ny spiss heller, for på den måten å fylle et åpenbart behov i laget.

Så kom koronaviruset med full kraft, og rystet både idretten og alle andre.

Oppturen her skulle være at TIL i det minste fikk signere Sebastian Tounekti, den aldersbestemte landslagsspilleren som har tatt store steg i TUIL. Og alt lå til rette for å presentere gladnyheten ettersom 17-åringen hadde takket ja til en overgang via sin agent den 12. mars. Dagen etter ble TIL og TUIL enige om å vente med de siste forhandlingene mellom klubbene på grunn av koronapandemien.

I og med at han mandag ble presentert som Bodø/Glimt-spiller, har noe åpenbart skjedd. Spillerens egen forklaring er at han fikk tenkt seg om, og endret mening. Det hjalp også på at Bodø/Glimt hadde lagt inn et betydelig større bud, som TIL på sin side ikke ville matche. Et bedre TIL-renomme på hvordan unge spillere behandles ville sikkert også betydd noe for avgjørelsen.

TIL føler seg like fullt lurt, og har gitt uttrykk for det. Irritasjonen mot Glimt handler om at de har utnyttet koronakrisen til å hente en spiller TIL trodde var deres, og som attpåtil er oppvokst i deres egen by. Denne beskrivelsen kjenner ikke Bodø/Glimt seg igjen i.

Derimot har Glimt, etter eget utsagn, bare «jobbet på som vanlig», og vunnet en hederlig konkurranse med TIL om en ung spiller. Kanskje har 40 millioner i inntekter etter salgene av Håkon Evjen og Amor Layouni gjort Glimt til en rik klubb. Selvinnsikten virker derimot ikke til å ha fulgt med pengestrømmen.

Jeg tviler på at noen i Bodø ville syntes det var greit om situasjonen hadde vært motsatt. Hvis TIL hadde hentet en 17-åring oppvokst på for eksempel Mørkved, som Glimt hadde en enighet med, ville det blitt kraftige reaksjoner.

Vi vet ikke om Bodø/Glimt har brutt noen regler her, som om de kontaktet spilleren uten lov fra TUIL, etter at han var blitt enig med TIL. Det vil verken TUILs sportslige leder Thomas Heide eller Glimts daglig leder Frode Thomassen svare på, en respons som i beste fall åpner for spekulasjoner.

Selv om det etter hvert viser seg at Glimt ikke har brutt med noen regler, må de spørre seg om det er moralsk riktig å overtale en 17-åring når resten av idretten og samfunnet hadde et helt annet fokus.

På vei opp møter du ofte de du møter på vei ned igjen. Kanskje noen i Bodø mener TIL var litt kjepphøye alle de årene «Gutan» var i toppen av norsk fotball med Per-Mathias Høgmo som trener, og Glimt på sin side levde med tilværelsen i 1.-divisjon. Og nå virkelig skal vise hvor skapet skal stå.

Det vi vet er at på et eller annet tidspunkt kommer pendelen til å svinge tilbake, og Glimt igjen vil havne etter TIL i rangordningen. Da kan det være greit å ha alt på det rene. I nord må vi ikke havne der at vi blir helt Sparebanken Nord-Norge i tankegangen som betyr felles lagbilde og andre typer «samarbeid». Men at det under all den nødvendige og sunne rivaliseringen ligger en respekt mellom klubbene. Akkurat nå er den forsvunnet, og vil ta lang tid å gjenopprette.

Det samme gjelder TILs relasjon til TUIL, som klubben har utvekslet mange titalls spillere med siden starten av 1990-tallet. Konsekvensen av at TUIL solgte Sebastian Tounekti blir at dette samarbeidet kuttes drastisk.

For TILs del vil det bli langt lettere å leie ut sine største talenter til Fløya, der deres tidligere akademitrener Mikael Raimo Johnsen per i dag er hovedtrener. Og det kommer i hvert fall til å bli utfordrende for TIL å sende spillere over Tromsøbrua uten at TUIL betaler lønna, slik praksisen har vært til nå.

Fotballkartet i landsdelen forandret seg nærmest over natta. Skal vi tro TIL, vil de nå på et tidligere tidspunkt prøve å hente unge TUIL-spillere som så langt har fått være i klubben – som Tounekti. At det er Glimt som henter et av byens største talenter gjør selvsagt at det svir ekstra, noe TIL dermed tar konsekvensen av. Både for å stoppe Glimt, sørnorske klubber og utenlandske aktører fra å komme på banen.

Samtidig vil ikke TIL skygge unna å hente spillere helt inne i Bodø/Glimts bakgård, på samme måte som Glimt nå har gjort i Tromsø.

Krangelen i den lille andedammen gjør at alle spillere fra nå av er fritt vilt. Reisen fra Fagereng til Aspmyra, eller Vestbyen til Alfheim, har tilsynelatende aldri vært kortere.

Velkommen til den nye hverdagen i nord!