– Jeg er veldig glad for muligheten jeg har til å trene styrke på Spicheren. Uten den muligheten hadde jeg neppe vært på samme nivå og hatt den samme motivasjonen, sier Fabian Weinberg, en av få utøvere som i disse koronatider får tilgang til treningsfasilitetene til Olympiatoppen Sør. – Jeg er veldig glad for muligheten jeg har til å trene styrke på Spicheren. Uten den muligheten hadde jeg neppe vært på samme nivå og hatt den samme motivasjonen, sier Fabian Weinberg, en av få utøvere som i disse koronatider får tilgang til treningsfasilitetene til Olympiatoppen Sør. Foto: Jacob J. Buchard

To ganger ble han stoppet av friidrettsforbundet. Så ødela koronaviruset for diskoshåpet fra Kristiansand

Fabian Weinberg skulle endelig vise friidrettsverden sitt store diskostalent, men koronaviruset har satt en effektiv stopper for U20-VM i Kenya.

KRISTIANSAND: – Det er veldig kjedelig at det ikke blir noe U20-VM i Nairobi, men akkurat det er veldig forståelig. Det var verre å svelge at Fridrettsforbundet ikke valgte å sende utøvere til verken U18-VM i 2017 og Ungdoms-OL i 2018. Jeg hadde hatt medaljesjanser i alle tre mesterskapene, sier Fabian Weinberg.

Han er Norges største diskostalent med personlig rekord fra i fjor på 61,02 meter (med juniordiskosen på 1,75 kg) – godt over tre meter lenger enn hva den nest beste norsk 18-åring tidligere har kastet, Fredrik Amundgård.

VM- og OL-gull

Weinberg har kastet nest lengst i verden i sin årsklasse de siste to årene, og vant sølv i U18-EM i Ungarn i 2018. Hjemme i Norge har vunnet samtlige konkurranser han har stilt opp i. Bare i fjorårets U20-EM i Sverige mislyktes han da han røyk ut i kvalifiseringen.

Fabian Weinberg blir trent av sin pappa, Michael Weinberg. Dette bildet ble tatt på Kristiansand stadion i fjor høst. Fabian Weinberg blir trent av sin pappa, Michael Weinberg. Dette bildet ble tatt på Kristiansand stadion i fjor høst. Foto: Drangsholt, Åge Harald

På spørsmål om han er bitter på Friidrettsforbundet som ikke ville sende utøvere til de to mesterskapene, svarer han slik:

– Jeg forstår begrunnelsen om at det ville blitt dyrt å sende utøvere til U18-VM i Kenya, foruten presset det ville medført for 16–17-åringer som skulle deltatt. Men jeg skjønner ikke hvorfor de ikke sendte utøvere til Ungdoms-OL i Buenos Aires. Når det er sagt er det seniorresultatene som teller, og det er da jeg skal vinne gull i VM og OL, understreker KIF-utøveren.

– Forstår skuffelsen

Norge sendte 17 utøvere til Ungdoms-OL, men ingen friidrettsutøvere.

Kjetil Hildeskor, generalsekretær i Norges Friidrettsforbund, svarer slik på kritikken:

– Det var nok en helhetsvurdering som lå bak, og som Fabian kom dårlig ut av. Jeg forstår at han er skuffet over det. Men jeg håper virkelig at han utvikler seg videre. I så fall vil han få mange tilbud i årene framover, lover Hildeskor.

Weinberg legger ikke skjul på at han fikk seg en knekk da koronakrisen feide inn over Norge, og hele idretten plutselig ble stengt ned. Han hadde trent målrettet gjennom hele vinteren med seniordiskosen (2,0 kg) for å være topp forberedt til å møte flere av verdens beste diskoskastere i en konkurranse i Portugal i mars. I tillegg lå senior-EM i Paris i bakhodet, og ikke minst U20-VM i Nairobi.

– Kastet over 63 meter

– Det var ikke vanskelig å se på ham at han var frustrert. Men neste år er han senior, og det er først da det virkelig teller. Nå kan vi heller bruke dette året til å finslipe teknikken, og til å øve inn en alternativ teknikk. Så har han flere teknikker å spille på dersom grunnteknikken svikter i et stevne, sier pappa og trener Michael Weinberg.

Omsider har Fabian kommet ovenpå igjen. Han er en av få utøvere som får tilgang til treningsfasilitetene til Olympiatoppen Sør på Spicheren, og der fortsetter han å legge på seg muskler. Nå veier han 106–107 kilo fordelt på 1,88 meter.

I tillegg er han godt i gang med å kaste diskos på Kristiansand stadion. Og med juniordiskosen (1,75 kg) smalt han tirsdag til med en serie det virkelig luktet svidd av.

– Han hadde mange kast på 61–62 meter, og det lengste gikk til og med godt over 63 meter. Når Fabian først treffer kommer det til å gå kjempelangt, men i øyeblikket er det vanskelig å forberede seg når vi ikke aner når han kan delta i stevner, sier pappa Michael.

Sikter mot norsk juniorrekord

Men trolig blir det første stevnet på Hornnes stadion i løpet av relativt kort tid. Nå som det ikke blir noe U20-VM i år, har Fabian blinket seg ut et helt annet mål.

– Jeg vil slå juniornorgesrekorden til Sven Martin Skagestad på 65,30 meter (1,75 kg). Det er også gjeldende nordisk rekord, sier Fabian Weinberg fra Kokleheia i Kristiansand.

Sven Martin Skagestad (t.v.) har den norske juniorrekorden. Her prater han sammen med Einar Kristian Tveitå, som er greinansvarlig for diskos i Norges Friidrettsforbund. Sven Martin Skagestad (t.v.) har den norske juniorrekorden. Her prater han sammen med Einar Kristian Tveitå, som er greinansvarlig for diskos i Norges Friidrettsforbund. Foto: Ørjan Deisz

Einar Kristian Tveitå, greinansvarlig for diskos i Norges Friidrettsforbund, bor i Evje og håper han snart får se Weinberg konkurrere i hjemkommunen.

– Det virker som om Fabian har hatt god fysisk framgang, men at de tekniske problemene han hadde i fjor fortsetter. Likevel tror jeg rekorden til Skagestad er innen rekkevidde, selv om den er veldig god. Men juniorrekorden med seniordiskos (57,36 m) tror jeg han har veldig gode sjanser til å slå, sier Tveitå.

Han synes det er leit at ikke Weinberg får anledning til å måle krefter med verdenseliten i år heller.

– Det er utrolig sjeldent at Norge sender medaljekandidater til et U20-VM, slik Fabian ville vært. Heldigvis virker det ikke som at det fratar ham motivasjonen, sier Tveitå.

12 lokale på yngre landslag – ingen på elite

Til sammen er det 12 sørlendinger som er tatt ut på ulike friidrettslandslag – sju på U23- og fem på U20-landslaget.

– Vi har hatt enda færre tidligere. Muligens ser vi at det er en ny gjeng på vei oppover etter stillstanden vi har hatt, sier Jon Fjeld, daglig leder i Agder Friidrettskrets.

Vis fakta ↓
Sørlendinger på friidrettslandslag

– Hva er det som slår deg når du ser navnene?

– Vi ser fruktene av kast- og mangekampmiljøet på Evje, sprint- og hoppmiljø i Grimstad og sprintmiljø i Lyngdal. I tillegg har vi kastmiljøet i Kristiansand rundt Weinberg-familien, sier Fjeld.

– Hvem er spydspissen?

– Det er ingen tvil om at det er Fabian. Han har en del kvaliteter som minner om Andreas Thorkildsen.

Mellomdistanseløper Amalie Sæten fra Kristiansand er en av sju sørlendinger på U23-landslaget. Mellomdistanseløper Amalie Sæten fra Kristiansand er en av sju sørlendinger på U23-landslaget. Foto: Rolf Øhman

Men det er ingen sørlendinger blant de 23 utøverne på seniorlandslaget.

– Vi har ikke jobbet godt nok, og organisasjonen har ikke vært god nok til å få fram topputøvere. Våre topper forsvant etter den veldig boosten vi hadde inn mot London-OL i 2012 og Moskva-VM i 2013. Siden tror jeg verken vi har hatt kompetanse eller miljøer til å utvikle nye. Men nå tror jeg vi har noen på gang som kan utvikle seg til noe bra, sier Fjeld.