For på en dag der Max Novak vant herreklassen og Astrid Øyre Slind kvinneklassen på det 54 kilometer lange rennet på Hitra, var det store avstander ned til landslagsløperne.

Johannes Høsflot Klæbo trillet over målstreken som nummer 40, nesten fire minutter bak vinneren. Skiesset har slitt med hamstringen i sommer. Trønderen måtte blant annet se 11 år eldre Northug foran seg på resultatlistene.

Den tidligere skikongen ble nummer 38 – drøyt tre minutter bak Novak.

Northug synes selv prestasjonen var «grei», men hadde det tøft de siste ti kilometerne.

– Når man er for tung og i for dårlig form, da er det et helvete. Jeg visste det var dårlig terreng for meg de siste til kilometerne. Da røk strikken uansett, sier Northug til VG.

– Det er ikke så mye jeg får gjort. Jeg får ikke brukt beina så mye, og må bare stake og det er mange bakker her, så det er ikke noe løp som skal passe bra. Kroppen kjennes grei ut bortsett fra selve hamstringen, sier Klæbo.

Petter Northug, her i pressesonen etter langløpet på Hitra torsdag kveld. Foto: Herman Folvik, VG

– Må ha pauser

At Northug underveis måtte ta det de fleste til stede omtalte som «pustepauser», utdyper han slik:

– Hva skal jeg si? innleder Northug og følger som vanlig opp med en kjapp replikk.

– Prøv å gå skirenn når du har kols (kronisk lungesykdom vanligvis forårsaket av røyking), et O2-opptak på 48 og stor mage. Da må du ha pauser, sier han og gliser.

I tillegg til noen utradisjonelle pauser gjorde Northug som tidligere i sommer: Slapp seg ned og opp i feltet og inn i TV-ruta, yppet på spurtprisene, showet litt og fikk flere til å dra på smilebåndet underveis.

– Det er showmannen Petter Northug. Han så sliten ut tidligere, men nå viser han seg frem igjen. Han skal ha for at han kan å underholde, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Iivo Niskanen, OL-mester på 15 km, var redd for å bli slått av Northug før start.

– Det ville vært katastrofe, sier Niskanen.

STERKEST: Max Novak er en av verdens beste på lange skiløp. Foto: Martin Riseth / Riseth Sport Media

– Ikke det diggeste

Klæbo fikk seg på sin side en etterlengtet gjennomkjøring i et startfelt etter en langvarig hamstringskade, men det gikk ikke spesielt fort torsdag.

– Når du må stake hele løpet... Det er ikke det diggeste å dra til med staking i bratt motbakke. Kroppen kjennes grei ut. Det er et steg i riktig retning. Jeg skulle gjerne preget mer her i dag. Men det er heldigvis noen måneder igjen til sesongstart.

EGEN KLASSE: Astrid Øyre Slind lekte med konkurrentene på Hitra. Foto: Carina Johansen / NTB

På kvinnesiden var Oppdal-jenta og Team Aker Dæhlies Astrid Øyre Slind fullstendig suveren. Hun fulgte blant annet herregruppen i over halve løpet og gikk alene i front hele veien frem til målgang på Hitra.

– Hun er så totalt overlegen at jeg ikke kan skjønne hvem som skal slå henne til vinteren, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn om langløperen Slinds bragd.

Det ble store differanser ned til de norske landslagsløperne og ikke minst det Slind omtalte som torsdagens favoritt, Frida Karlsson. Lotta Udnes Weng tok andreplassen foran landslagskollega Anne Kjersti Kalvå. De var over 12 minutter bak Slind i mål. Karlsson ble nummer fem, omtrent et kvarter bak Slind.