– Vent lite grann, gutter, jeg har en nyhet!

Dag-Eilev Fagermo brant inne med noe viktig. Spillernes dype utfall måtte vente.

Det ble stille raskt stille i styrkerommet på Intility Arena. Forventningen steg. Med sin karakteristiske, hese stemme ga han beskjeden:

– Vi har fått en ny landslagsspiller i troppen. «Tjukken» Aron Dønnum er tatt ut, gratulerer!

Runget det fra en oppriktig Fagermo.

26. mai 2021 gikk en stor guttedrøm i oppfyllelse for Dønnum, han skulle spille med flagget på brystet. At det var Fagermo selv som fikk æren av å overrekke beskjeden, gjorde det neppe mindre stort.

Ti dager tidligere ba nemlig Eidsvoll-gutten treneren om å «holde kjeft» under et bortetap mot Kristiansund.

De to har en spesiell kjemi. Mot Lillestrøm onsdag kveld håper Fagermo at Dønnum skal vise sitt sanne jeg.

Lysglimt

Været på Oslo-Øst gir sterke assosiasjoner til Vålerengas prestasjoner i sesonginnledningen. Det er grått og lummert, men av og til tvinger solen ansiktet sitt gjennom det tette skydekket.

Det er ikke mer enn et par steinkast til nærmeste T-banestasjon, uten at ting nødvendigvis har gått på skinner av den grunn.

– De siste to kampene burde vi tatt seks poeng, men kun fått med oss ett. Forhåpentlig får vi litt bedre betalt fremover, sier Vålerenga-sjefen til Aftenposten.

Aron Dønnum og trener Dag-Eilev Fagermo gleder seg til onsdagens derby mot Lillestrøm. Foto: Dan P. Neegaard

Ti poeng på de første åtte kampene er fasit for Dag-Eilev Fagermo og hans kongeblå disipler. Slike sifre ønsker hverken klubben eller dens lojale fanskare å være bekjent av.

Tunge skyer til tross, det finnes tilløp til solskinn på Intility Arena. Lysglimt i form av den midlertidig hjemvendte kantspilleren Aron Dønnum. Lysglimt som gir håp før onsdagens derbyoppgjør mot serieleder LSK på Åråsen stadion.

Men akkurat som solstrålene denne dagen, blir han ikke værende lenge.

– De siste kampene har Aron virkelig vist hvem han er. Når han spiller på sitt beste, er han altfor god for Eliteserien. Vi skal nyte godt av ham litt til, heldigvis, sier Fagermo.

Det var bare én klubb som var interessant da Aron Dønnum skulle hjem for å finne tilbake til sitt gamle jeg. Foto: Dan P. Neegaard

Tur-retur

Våren 2021, med teknikk, x-faktor og et ekstra år baken, fikk teknikeren Dønnum sitt store fotball-gjennombrudd. Ni målpoeng på Eliteseriens ti første kamper la grunnlaget for at flere milepæler raskt ble krysset av listen.

2. juni fikk 24-åringen sine første minutter med flagget på brystet. Kort tid senere gikk utenlandsdrømmen i oppfyllelse.

Alt så rosenrødt ut for Dønnum da han satte seg på flyet i retning Belgia og Standard Liège. Så begynte det å butte.

– Det har vært en sesong hvor ting ikke har gått helt vår vei. De kampene vi spilte bra, fikk vi ikke med oss noe. Da er det lett å bli usikker, og så får man ikke helt den stabiliteten, sier kantspilleren om tiden i Belgia.

Målpoengene har vist seg vanskeligere å lokalisere i Belgia. På 25 kamper fant han kun nettmaskene ved to anledninger. Etter hvert forsvant noe av selvtilliten til den dribleglade vingen.

Da Dag-Eilev Fagermo ringte for å invitere ham «hjem», om enn på et kortere låneopphold, lot han seg ikke be to ganger.

– Det var flere klubber som hengte seg på da de fikk høre at jeg skulle på lån til Vålerenga, Bodø/Glimt slengte seg blant annet på. Det var selvfølgelig helt uaktuelt, sier angriperen kontant.

Trygghet

Dønnum er født og oppvokst på Grunnlovens fødested. Men om Eidsvoll er selve symbolet på det erkenorske, er angrepsspilleren på mange måter det fullstendig motsatte – både på og utenfor banen.

Han er ikke redd for å skille seg ut, ei heller for å si det han virkelig føler. Ikke helt ulik sin vikarierende sjef, Dag-Eilev Fagermo. Sterke meninger ligger sjelden og ulmer under et forseglet lokk.

At det kan gå en kule varmt, setter VIF-sjefen pris på.

I rød skrift på halsen hans står det «PASSION» i rød skrift. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

– Jeg tror de fleste trenere er glad i sånne typer som Aron. Jeg liker spillere som har lidenskap. Han er ikke en gutt som tar av seg trusene før han fiser, sier Fagermo.

Det er kanskje ikke uten grunn at ordet «passion» står skrevet i blokkbokstaver på halsen til Eidsvoll-gutten.

Etter en småtrøblete innledning på VIF-lånet ser det ut som selvtilliten for alvor er tilbake for Dønnum. Det skal forholdet til hovedtreneren trolig ha litt av æren for.

– Vi har lært å kjenne hverandre. Begge er veldig ærlige og direkte. Når man i tillegg liker personligheten, så «klikker» det bra, sier Dønnum om relasjonen til Fagermo.

Nøkkelrolle

Det er bare snaut en måned til Dønnum på ny vender snuten mot Belgia. Innen den tid skal han forsøke å sanke så mange seiere som mulig for Fagermos poengtørste Vålerenga.

– Jeg skal gjøre det jeg kan. Det er vel så enkelt, konstaterer han.

Fagermo tror Dønnum vil spille en viktig rolle for VIF før kontrakten med en varighet til 30. juni utløper.

– Han vil være god, han vil vinne, og han vil at Vålerenga skal være best. Det er sånne spillere man vil ha ute på banen, sier Fagermo.

Allerede onsdag kveld kommer et av sesongens store høydepunkter for dem med hjerte i Vålerenga eller Lillestrøm.

Til tross for at de kanarigule har plukket dobbelt så mange poeng på like mange kamper, er Fagermo sterk i troen på at de blå kan innkassere en etterlengtet seier.

– Det blir en tøff kamp, men den er ikke noe tøffere enn andre. Det er en god mulighet for oss. Fortsetter vi å prestere sånn som vi gjorde i Drammen og mot HamKam, så har vi gode muligheter til å vinne, avslutter Fagermo.

Lillestrøm-Vålerenga sendes på MAX klokken 20.00 onsdag