Simo Valakari og TIL har mye å se fram til de neste ukene. Blant annet to ganger møte med Rosenborg, cupmøte med Vålerenga samt topplagene Sarpsborg og Odd. Simo Valakari og TIL har mye å se fram til de neste ukene. Blant annet to ganger møte med Rosenborg, cupmøte med Vålerenga samt topplagene Sarpsborg og Odd. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

«Valakaris drøm setter press på TIL-sjefene»

KOMMENTAR: Klarer Tromsø Idrettslag å holde følge med Simo Valakaris ambisjoner?

Simo Valakari er ikke kommet til Tromsø for å trene et middelmådig eliteserielag. På under ett år har Valakari forvandlet TIL fra et nedrykkslag til en klubb midt på tabellen. Hvor veien går videre handler som det meste annet om penger.

Ser vi tilbake i tid lå TIL for snart ett år siden an til et nedrykk fra Eliteserien. 14 poeng på 16 kamper var status da TIL lot den finske treneren ta over «Gutan».

11 måneder seinere har Valakari ledet laget til 41 poeng på 26 kamper. Snittet er så bra at det over en hel sesong betyr medaljekamp.

Uten å vike en tomme har 45-åringen fra Helsinki innført en ballbesittende stil der laget skal tørre å spille seg ut. Når spillerne lykkes og har marginene med seg, er det få lag som står imot på Alfheim.

Det skjer med en gjeng spillere der mange av dem de siste årene har vært vant til nedrykksstrid til langt ut på høsten. Å endre en slik mentalitet er ikke gjort over natta. Likevel fremstår en rekke av spillerne med en helt annen fremtoning og selvtillit per i dag.

På toppen av dette har Valakari måtte leve med å selge flere sentrale spillere i vinter. Ulrik Yttergård Jenssen, Thomas Lehne Olsen og Mikael Norø Ingebrigtsen hadde alle trolig hatt sentrale roller i TIL 2018 – hvis de ikke hadde blitt solgt for å berge inn en skral klubbøkonomi.

Rune Robertsen kommenterer for iTromsø.

Gratis-overgangene til Daniel Berntsen og Robert Taylor, som får lønna dekket av eksterne sponsorer, har vært gode investeringer etter at de kom i mars. Men det er åpenbart at fremgangen TIL har opplevd under Valakari vil stoppe opp hvis de beste spillerne med jevne mellomrom forsvinner ut, og det ikke finnes midler til å hente inn reelle forsterkninger.

På dagen der «Gutan» møter søkkrike Rosenborg er det derfor interessant å se på hva som ligger i den nære fremtiden når det gjelder både TIL og Simo Valakaris ambisjoner.

Rosenborg har det desidert største budsjettet i Eliteserien med cirka 190 millioner kroner, og tjente over 300 millioner i 2017. Slike tall er ikke Tromsø Idrettslag i nærheten av, uten at økonomifokuset på noen måte er mindre viktig av den grunn i Nordens Paris.

TIL er med sine cirka 58 millioner i budsjett i 2018 rundt topp 10 i Eliteserien. Som kjent er klubben havnet i rød sone etter å ha brukt flere millioner på å avsette Bård Flovik, ansette Simo Valakari og hente flere spillere i fjor sommer.

Der andre trenere i Valakaris sko ville sagt seg fornøyde med det som er prestert, er mitt inntrykk at finnen er langt mer utålmodig. Ambisjonene hans ble lansert allerede da han kom til klubben. Det hørtes litt naivt ut å snakke om europacup da TIL knapt hadde hodet over vannet i Eliteserien, men dette var et helt bevisst valg fra treneren.

Under ett år seinere forstår vi hvorfor. TIL er langt fra et topplag per i dag. Men veien opp til toppen er langt kortere.

Valakari har gjentatte ganger sagt at han vet hva slags situasjon klubben er i, og at han viser forståelse for klubbens utfordrende økonomi.

Til iTromsø har han nylig uttalt at «hvis den rette spilleren dukker opp, er jeg trygg på at klubben finner en løsning».

Dette er verken et krav eller noen kritikk mot klubbledelsen. Derimot tror jeg heller det er en forventning om at midler stilles til rådighet når Valakari ser at laget trenger det. Og det er som nevnt ingen tvil om at en spiller eller to inn på de rette posisjonene i sommer vil hjelpe TIL videre. For eksempel er det ikke uten grunn at TIL er på jakt etter en venstrebent midtstopper for tiden.

iTromsø avslørte sist uke at Trond Mohn via sin stråmann Kjell Kolbeinsen åpner for å være med på å hjelpe TIL hvis behovet melder seg. Det er signaler som garantert er en lettelse for klubbledelsen på Alfheim.

Simo Valakari virker til å gi full gass for å få TIL lengst mulig på kortest mulig tid. Jeg er spent på hvor langt på veien klubbledelsen greier å holde følge slik at de klarer å holde suksesstreneren fornøyd. Der ledelsen må ta hensyn til svak økonomi har Valakari strengt tatt bare poeng og tabell som sin målestokk for suksess.

I tillegg er det greit å ha med seg at da klubben sist var helt i toppen av norsk fotball, med en trener som brukte mye penger, endte det med en skakkjørt økonomi og tur ned i 1.-divisjon.

Den dagen TIL tvinges til å selge sine mest sentrale spillere fordi budet er for godt til å si nei til, vanskeliggjøres både Simo Valakaris jobb, og klubbens vedtatte ønske om å lykkes i 2020.

TIL er en selgende klubb. Simo Valakari er en vinnende og ambisiøs trener. Det sier seg selv at dette på et tidspunkt kan bli en utfordring.

Heldigvis for ledelsen hjelper Trond Mohn og andre «gode venner» klubben et stykke på vei med sårt tiltrengte midler i sommer. Men først venter storkampen mot Rosenborg på Alfheim.