GLADGUTTER: TIL-spillerne hadde langt fra alltid noe å juble for i fjor. Kanskje det endrer seg i år? GLADGUTTER: TIL-spillerne hadde langt fra alltid noe å juble for i fjor. Kanskje det endrer seg i år? Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Vil du eie TIL? Nå har du sjansen!

KOMMENTAR: Hva som skjer på banen når TIL er i aksjon er alltid interessant. Men 2019 kommer til å bli et avgjørende år for klubbens framtid av årsaker utenfor gressmatta.

Når et år akkurat er overstått, er det vanlig å se seg litt tilbake. For TILs del vil 2018 gå inn i historiebøkene som et forglemmelig mellomår. En god vår ble fulgt opp av en elendig resultatmessig høst. I motsetning til tidligere sesonger var plassen egentlig sikret mange uker før slutt, uten at det økte besøket på Alfheim i høst.

Mange som følger TIL ser heller fremover. Og fremst akkurat nå er spenningen knyttet til hvem som blir lagets nye spiss i vinter. For fansen er det slikt som er viktig – og det med rette.

Sist sesong endte TIL med en toppscorer på seks mål i Eliteserien. En langvarig lyskeskade satt Runar Espejord langt tilbake, og han er fortsatt ikke i nærheten av å være frisk. I tillegg er Mushaga Bakenga langtidsskadet og Slobodan Vuk dratt hjem til Slovenia. Behovet for friskt blod er derfor prekært. TIL kommer ikke unna sine spisstradisjoner, som både begeistrer og forplikter.

Året vi nettopp gikk inn i vil garantert by på noen overraskelser sportslig sett. Noen vil slå igjennom. Andre vil svikte.

Det eneste som er forutsigbart er at mye konkret vil skje rundt eierskapet i TIL. Siden 2009 har klubben vært delt opp i to hovedselskaper. Tromsø Idrettslag (heretter Idrettslaget) har sittet på rettighetene og kontraktene til A-lagsspillere og trenere. TIL Holding AS på sin side har tatt seg av det økonomiske rundt klubbens elitesatsing.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Denne dualmodellen har en rekke norske eliteserielag valgt å benytte seg av. En av de sterkeste årsakene er at dersom aksjeselskapet skulle gå konkurs, ville klubben fortsatt bestå.

I tillegg ønsket mange å komme seg bort fra kaotiske årsmøter der medlemmene styrte butikken i alle mulige retninger. Da denne modellen ble innført på Alfheim for snart 10 år siden, var det også for at TIL var i et desperat pengebehov. Den gangen gikk Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft inn og kjøpte flertallet av aksjene.

I april 2018 ga disse to aksjene sine i TIL Holding AS til Idrettslaget, som med det eide seg selv igjen.

Dermed står klubben foran et spennende veivalg som de selv kan styre. Enten styre seg selv, og da i praksis legge ned aksjeselskapet, eller finne en eierkonstellasjon av privatpersoner og- eller bedrifter som vil kjøpe klubben.

Det er en kjent sak at nåværende ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Gunnar Wilhelmsen, sammen med andre, for noen år siden forsøkte å kjøpe aksjene fra banken og kraftselskapet. Wilhelmsen har av mange blitt sett på som en naturlig TIL-eier med sitt engasjement og fortid i klubben.

Til iTromsø gjorde han det i høst raskt klart at det ikke var aktuelt å gjøre et framstøt for å kjøpe TIL når han nå er på full fart inn i politikken. Usikkerheten i TIL ble ikke akkurat mindre av den grunn.

Norsk idrett er langt på vei bygget på at medlemmer har eierskap gjennom årsmøtet. Den nevnte dualmodellen der økonomien ligger i et aksjeselskap er en dispensasjon NFF har gitt fram til og med 31. desember 2019.

I de neste månedene skal både idrettstinget og fotballtinget ta viktige avgjørelser for hva slags regelverk som skal gjelde i norsk toppfotball de neste årene. En slags videreføring av det vi har sett tidligere er det mest trolige utfallet.

For TILs del betyr det at klubben må bruke tiden godt for å finne ut hvordan klubben skal være organisert. Det finnes store klubber som eier seg selv i Norge. Både Rosenborg og Brann har modeller der medlemmene bestemmer.

Hvis TIL velger å eie seg selv vil de være avhengig av at «gode venner» som Trond Mohn ofte er inne for å donere penger til overganger og lønn. Jeg tror nemlig ikke at klubben de neste årene vil selge spillere eller trekke nok tilskuere for å kunne overleve økonomisk helt uten hjelp.

Kommer derimot en ekstern eier inn må denne være klar over at å kjøpe klubben vil være et tapsprosjekt. I praksis handler det om å overta gjeld. Forventningene til et eierskap vil fra mange hold være at det er de som stiller opp når klubben trenger penger, en pengebruk som ofte blir kritisert av utenforstående. Oppsiden er potensiell heltestatus i Ishavsbyen hvis et trofé kapres av spillerne på banen. Det er for øvrig 23 år siden dette sist skjedde.

Derfor kan det trygt sendes ut en etterlysning etter noen som ser det likt å gamble på Tromsø Idrettslag. For med Gunnar Wilhelmsen ute av spillet er det vanskelig å peke på noen klare kandidater.

Kanskje finnes det noen der ute som drømmer om å ta over klubben i sitt hjerte? TIL-ledelsen tar garantert imot forslag med takk.

I 2019 er muligheten til å eie TIL større enn på lang tid. Året vil uansett gi svar på hva slags retning og ambisjoner klubben skal ha videre.