– Det var galskap og idiotisk. Jeg har ingen ord. Han har vist seg som en supporter av Putin, og det er helt uakseptabelt. Vi tar fullstendig avstand fra det, sier Hanus, markedssjef for vintersport i Kinetixx.

Kinetixx hadde avtale med det russiske skiforbundet for langrennsløpere og kombinertløpere, og et par skiskyttere. Avtalen ble sagt opp få dager etter krigen startet. Det samme gjelder avtalene merket hadde med hviterussere.

Hanus reagerer sterkt på uttalelsene til flere russiske idrettsutøvere. Særlig rister han på hodet over langrennsprofilen Bolsjunov som blant flere sportsstjerner stilte opp i jubileumsmarkeringen av anneksjonen av Krim-halvøya. Russisk media har rapportert av 95.000 tilskuere var på plass på stadion og 100.000 utenfor.

– Bolsjunov og flere har støttet Putin. Å se dem på stadion under propaganda-showet var helt umulig å akspetere. Det er fryktelig trist å se, sier Hanus.

Tidligere har Bolsjunov vært frontet som en av Kinetixx’ største stjerner, i likhet med de norske skiskytter-heltene Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland. Men Bolsjunov og de andre russerne er nå fjernet fra hjemmesiden på oversikten over merkets utøvere.

– Vil dere kunne samarbeide med Bolsjunov eller andre russiske utøvere igjen i fremtiden?

– Nei, jeg tror ikke det. Støtten til Putin og det han gjør er ikke greit. Vi har stoppet alt og jeg kan ikke se noe endring i det, svarer Hanus.

– Har dere hatt noe kontakt med russere?

– Nei. Vi tar fullstendig avstand fra det de gjør, svarer Hanus.

Han sier Kinetixx har bidratt til å samle inn mat og klær til ukrainerne.

Onsdag tok Sveriges Calle Halfvarsson avstand fra at Bolsjunov var på plass før Putins tale sist uke.

– Jeg forstår ikke hvordan de tenker. Man lurer på om de har blitt lurt eller tvunget til å gjøre det, eller vet de ikke hva som faktisk skjer? Det er veldig merkelig, sier Halfvarsson til Aftonbladet.

I russiske medier, som er styrt av staten, er ordet krig bannlyst. Det omtales som en spesialoperasjon, og sosiale medier er i stor grad forbudt.

Bolsjunov har ikke uttalt seg om selve krigen, men har sagt han er opprørt over at russerne ikke fikk gå de siste rennene i verdenscupen og behandlingen de fikk i Norge før reisen til Russland. OL-kongen er kaptein i Putins egen hær, nasjonalgarden.

– Vi er opprørte, veldig opprørte. Vi ble kastet ut av nordmennene. Det er ekstra fornærmende. Vi er deres største rivaler, og vi likte ikke å bli behandlet slik. Men nå er vi tilbake i Russland, hvor vi har mange fans og mye støtte, sa Bolsjunov sist uke.

Norske profiler som Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo, samt forbundet, sa klart fra at de ikke ville ha russerne til start.

Også stav- og smøringleverandøren Swix stanset samarbeidet med russerne rett etter at krigen startet. Skimerket Rossignol har suspendert avtalen med Bolsjunov og russere.

Tidligere i mars la Bolsjunov ut et bilde på Instagram med retrodrakt og «CCCP 1980» i billedteksten. CCCP er forkortelsen for det som en gang var Sovjetunionen, som Ukraina var en del av. Det vakte sterke reaksjoner. Etter hvert fikk Rossignol Bolsjunov til å slette innlegget.