«Verdens øyne er rettet mot denne 15-åringen», sa Discovery-kommentator Lise Røsto Jensen.

De neste to minuttene gled Kamila Valijeva elegant over isen i en lilla kjole. Hennes avsluttende piruett ble møtt med applaus. Men da TV-kameraene zoomet inn, så man at følelsene tok overhånd. 15-åringen gråt.

Valijeva leder OL-konkurransen etter den første av to øvelser. Men at hun fikk delta, var uhyre kontroversielt på grunn av en positiv dopingprøve.

Skandalen har ytterligere aktualisert spørsmålet som splitter kunstløpverdenen: Er det forsvarlig at 15-åringer deltar i OL?

Debatten har skapt russisk raseri mot Norge.

Hver utøver møtes med høflig, spak applaus på kunstløparenaen i Beijing. Interessen er stor, og arenaen er stappfull av pressefolk.

Det er lett å glemme at jentene ute på isen er barn. I hvert fall mange av dem.

I tirsdagens kortprogram var 11 av 30 utøvere 18 år eller yngre. Kun fem av dem var eldre enn 22. Og medaljefavorittene er tre russere på 17, 17 og 15.

25. desember avla Kamila Valijeva positiv dopingprøve. Resultatet ble først kjent under OL. Foto: EVELYN HOCKSTEIN, Reuters/NTB

Denne utviklingen er et problem, mener Norges Skøyteforbund. Derfor har de foreslått å øke aldersgrensen med to år. Det vil innebære at man må ha fylt 17 år 1. juli året før OL.

– Vi ønsker ikke å hemme den sportslige utviklingen. Vi ønsker å ivareta utøvernes helse. Det som har vist seg, er at mange unge løpere klarer de tekniske elementene, men de blir utsatt for enorm fysisk påkjenning. De klarer ikke å fortsette karrieren, sier president i Norges Skøyteforbund Mona Adolfsen.

Hånes av russiske legender

Dagens regel er at man må ha fylt 15 år 1. juli året før OL. Norges forslag skal stemmes over på en kongress i sommer.

Russland har utmerket seg med svært unge og ekstremt talentfulle utøvere de siste årene. Derfor har russerne åpenbart følt seg truffet av forslaget. Det russiske kunstløpforbundet gikk raskt ut og lovet å kjempe mot det.

Tidligere OL-vinner Aleksej Jagudin hånet forslaget som «veldig morsomt».

Aleksej Jagudin tok gull i Salt Lake City-OL for 20 år siden. Foto: LIONEL CIRONNEAU, AP/NTB

– Norge, har dere egne kunstløpere? Kanskje vi heller skal utestenge astmatikere fra skiskyting og langrenn, sa Jagudin til RT, tidligere kjent som Russia Today.

Trenerlegenden Tatjana Tarasova mente Norge heller burde fokusere på å få frem utøvere på toppnivå enn å lansere slike forslag. Hun uttalte til nettstedet Championat at «ingenting kan stoppe våre jenter fra å vinne».

Men å stoppe Russland er ikke hensikten, understreker skøytepresident Adolfsen.

– Dette er ikke på grunn av russiske utøvere. Vi ønsker at de gode blir lenger i idretten, sier hun.

Alder viktig i dopingbeslutning

Vidunderbarnet Kamila Valijeva var allerede under et enormt press før OL. Så ble altså den positive dopingprøven kjent.

Spor av stoffet trimetazidin ble funnet i 15-åringens prøve. Valijeva sier hun har fått i seg bestefarens hjertemedisin. Til slutt bestemte idrettens voldgiftsrett CAS at Valijeva skulle få lov til å delta i OL-konkurransen. En del av begrunnelsen var at hun er under 16, som gjør henne til en «beskyttet person» under reglene til det internasjonale antidopingbyrået (Wada).

Det betyr i praksis at ikke bare Valijeva, men også de rundt, har ansvar for hva som finnes i kroppen hennes.

Onsdag formiddag ble det dessuten kjent at Valijeva har brukt to lovlige hjertemedisiner i tillegg til den ulovlige som ble påvist i hennes dopingprøve. Dokumentene er lekket til nyhetsbyrået AP.

Sondre Oddvoll Bøe ble nordisk mester i 2019. Han var tilhenger av ny aldersgrense allerede før dopingsaken.

Sondre Oddvoll Bøe er tindrende klar på hva som bør gjøres. Foto: VASILY FEDOSENKO, Reuters/NTB

– Jeg synes dette blir veldig feil. Er du gammel nok til å konkurrere, bør du være gammel nok til å bli tatt i doping, sier Bøe til Aftenposten.

I forrige uke fulgte styret i ISU (det internasjonale skøyteforbundet) etter Norge og lanserte et forslag om ny aldersgrense på 17 år. Men fortsatt skal altså medlemslandene stemme over det på kongressen.

– Jeg håper og tror flere nasjoner støtter forslaget nå (etter dopingsaken). Men mange er nok redde for å gå imot Russland, siden de er så store i denne idretten, sier Bøe.

Øvelsen friløp, som avgjør OL-medaljene, starter torsdag kl. 11.00.

Les Daniel Røed-Johansens kommentar om kunstløp-dramaet: