USA slår dermed følge med England, som er gruppevinner etter 3–0-seieren over Wales. Nå venter Nederland i åttedelsfinale allerede lørdag for amerikanernes del.

En lekker bakromspasning, en heading tilbake i feltet og en svært oppofrende Christian Pulisic, som fikk et smertefullt møte med målvakt Alireza Beirandvand, var det som skilte lagene på Al Thumama Stadium.

Ifølge Twitter-kontoen til Martin Rogers hos rettighetshaver Fox er Chelsea-angriperen kjørt til sykehuset for å få scannet en mageskade.

– Vi er selvsagt veldig takknemlig for at han ofret kroppen sin der, sier Weston McKennie til Fox.

– En drøm går i oppfyllelse. Takk til Christian. Han skadet seg i prosessen, men vi elsker ham, følger Tim Weah opp.

– Pulisic risikerte sine fremtidige barn for Amerika. Til verdens ende kommer et av Christian Pulisic’ beste øyeblikk i livet å være knyttet til da han fikk et slag i ballene foran hele verden, oppsummerer ESPN-skribenten Joon Lee.

Med en frontsekser bestående av en gjennomsnittsalder på kun 22,5 år viser USA at de er i rute til å skape et slagkraftig lag til VM på hjemmebane i 2026, som de arrangerer sammen med Canada og Mexico.

– Jeg sier alltid at det er oss mot verden. Det er ingen i verden som tror at USA kan spille fotball, sier Weah – sønn av Liberia-president George Weah - kåret til verdens beste spiller i 1995.

Men det som skjedde utenfor banen i opptakten til tirsdagens kamp overskygget nærmest at det var en avgjørende kamp for å nå utslagsrundene i VM.

– USA startet mye bedre enn oss og kontrollerte kampen. De fortjente å score, det var det ingen tvil om. I andre omgang var det motsatt. Vi skapte nok muligheter og klare nok sjanser, men dessverre straffer fotballen laget som ikke scorer, sier Iran-trener Carlos Queiroz.

Med trommer, taktfaste rop og blåseinstrumenter som ga «flashback» til vuvuzelaene i Sør-Afrika i 2010, forsøkte det iranske publikumet forgjeves å mane i land en snuoperasjon mot «erkerivalen» USA.

Ordkrig og politiske agendaer landene imellom har vært det dominerende samtaleemnet i offentligheten de siste dagene.

Iran-sjef Queiroz gikk hardt ut mot den tyske storscoreren Jürgen Klinsmann, som har en fortid som USA-sjef, etter uttalelser om at forsøk på å påvirke dommeren «er kulturen deres».

Han er stolt av spillerne sine og «har aldri sett spillere som har gitt så mye og krevd så lite i retur». De iranske spillerne skal ha vært utsatt for trusler. På direkte spørsmål svarer Carlos Queiroz dette:

– Verden og de nåværende omstendighetene er full av idioti. Noen får informasjon fra en anonym kilde, og jeg er ikke en proff medieperson, men når man vurderer info på to timer så blir idiotskap fort til en sannhet. Det er en skam, men kanskje må vi bli vant til det fordi det er den verdenen vi lever i. Vi har hørt mange historier om trusler spillere har fått, men det jeg kan si er at takket være laginnsatsen begynte spillerne å smile igjen og forsto hva oppdraget deres er når de spiller igjen. Jeg er veldig glad for at de klarte å gi en respons til det.

Også i tirsdagens kamp var det enorme protester fra Iran, som stoppet helt opp og nærmest krevde at dommer Antonio Mateu Lahoz skulle ta en titt på VAR-skjermen da Mehdi Taremi gikk i bakken åtte minutter på overtid.

For sjette gang av seks mulige er Iran slått ut i gruppespillet i VM.

Det ble også bråk da USA redigerte det iranske flagget i et bilde i sosiale medier, og utelot det islamske symbolet i midten som har vært en del av flagget siden revolusjonen i 1979.

USA-unggutten Tyler Adams (23) ble også irettesatt av en iransk journalist for hvordan han uttalte Iran – før han fikk spørsmål om «hvordan han kan. spille for en nasjon som har så mye diskriminering mot mørkhudede folk i eget land».

– Unnskyld for at jeg sa navnet til landet ditt feil. Når det er sagt, så er det diskriminering overalt. I USA jobber vi med å forbedre oss hver dag. Så lenge vi forbedrer oss, er det det viktigste, svarte Adams, som har en far som er afroamerikaner.

PROTEST: Ropene om frihet i Iran var til stede på tribunen i kveld også. Foto: Mohamed Messara / EPA

Som følge av bakteppet var det knyttet vel så mye spenning til hva som skjedde på tribunen.

Man kunne tydelig høre piping fra tribunene da den iranske nasjonalsangen ble spilt i Doha, før det etter hvert gikk over i jubel.

Det var en annen reaksjon enn da mange av lagets tilhengere noen dager tidligere brøt sammen i gråt etter å ha innsett at protesten mot Irans myndigheter ikke ble videreført. Teksten i Irans nasjonalsang hyller regimet og revolusjonen i 1979, der blant annet kvinners rettigheter ble kraftig innskrenket.

Også på tribunen tirsdag var det flere iranske trøyer med «MAHSA» på ryggen, for å hedre Mahsa Amini som døde etter å ha blitt arrestert av Irans moralpoliti for «feil» bruk av hijab – og som har utløst sinne og protester i Iran.

CNN meldte tirsdag at familiene til spillerne i Irans VM-tropp ble truet med fengsel og tortur om spillerne ikke «oppførte seg» før kampen mot USA. Iran ser på amerikanerne som sin store erkefiende.

Iran og USA har bare møttes en gang tidligere. To dager før Norge slo Brasil i Frankrike-VM 1998 smalt det mellom de to nasjonene i Lyon. Iran vant 2–1 etter en oppkjøring full av politikk og motsetninger. Scoringer av Hamid Estili og Mehdi Mahdavikia sendte den islamske republikken til himmels.

– Vi er ikke slik resten av verden pleier å fremstille oss. Vi er fair, rettferdige og bra til å spille fotball. Vi respekterer alle og ber bare om at vi blir møtt med den samme holdningen, sa keeperhelt  Ahmad Abedzadeh til VG. Hans tigersprang og tre amerikanske stolpetreff reddet Irans seier.

Tribunene bugnet også for 24 år siden av protester fra eksil-iranere. Da jubelen var som størst rett etter kampslutt, kom gule protestbannerne frem. «Down with Khatami» (Irans president 1997–2005) lyste over hele stadion.

Nå er VM-eventyret over for Iran, mens USA altså møter Nederland på lørdag.