PROFIL: Gjermund Åsen, her på Alfheim under et intervju som årets TIL-spiller i 2018, blir RBK-spiller. PROFIL: Gjermund Åsen, her på Alfheim under et intervju som årets TIL-spiller i 2018, blir RBK-spiller.

Toppklubbenes jakt på Åsen er unik. Nå må pengene forvaltes smart.

TIL havnet i en drømmeposisjon da Gjermund Åsen skulle selges. Det viktigste spørsmålet videre er hva klubben bør bruke RBK-pengene til.

Du skal ha vært ganske utkoblet de siste par månedene hvis du ikke har fått med deg at Gjermund Åsen kunne bli solgt i vinter. Spekulasjonene om den attraktive spillerens framtid har fylt nettsider og papiraviser i ukevis.

Til slutt endte det med en overgang fra Tromsø til gammelklubben RBK, som gjør at Åsen flytter hjem til Trondheim der han i høst kjøpte leilighet med samboeren. Det ble lenge vurdert om Besim Serbecic skulle være en del av overgangen, men TIL endte opp med å få rene penger tilbake.

Da TIL hentet Åsen fra Ranheim i 2015, var han et relativt ubeskrevet blad på toppnivå, selv om han hadde spilt i RBK tidligere. Den slepne spilleren hadde på ingen måte markert seg i Eliteserien, men hadde kvaliteter som gjorde at daværende trener Steinar Nilsen mente at dette var en spiller å satse på.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Noen få hundre tusen kroner senere var overgangen et faktum, uten at alle lot seg overbevise om Åsens kvaliteter i en tidlig fase. Skeptikerne skulle bli motbevist. Åsen ble Årets spiller på iTromsø-børsen i 2016, 2017 og 2018. Forrige sesong hadde Åsen flest målgivende av alle, og det uten å ta noen frispark eller cornere. Slikt blir lagt merke til.

Med bare ett år igjen av kontrakten, lå det hele vinteren gjennom i kortene at lysluggen fra Heimdal kom til å tiltrekke seg interesse fra andre klubber.

Budene kom tikkende inn, og det ikke fra hvem som helst. Rosenborg, Brann og Molde tok gull, sølv og bronse i Eliteserien som ble avsluttet i november.

Hendelsesrekka satt åpenbart TIL i en svært gunstig posisjon. Dersom ingen eller kanskje bare én klubb hadde lagt inn bud, ville det vært vanskelig å drive prisen opp. Det har derimot skjedd her, og etter det iTromsø vet har TIL selv økt sine forventninger underveis. Dette i kontrast til å gi ved dørene når større klubber ringer. Noe som ligner på hva TIL-ledelsen drev med i gamle dager da Gunnar Wilhelmsen og kompani drev opp prisene til klubbens storstjerner.

Derfor er det ekstremt interessant å se hvor tøffe TIL har vært, vel vitende om at klubben trenger alle de millionene de kan få. Det er alltid en risiko for at høye krav driver bort de som vil kjøpe TILs beste spiller. Gevinsten ble selvsagt desto større.

Men så er heller ikke akkurat denne salgsprosessen helt innenfor det normale. At tre storklubber i norsk målestokk går etter samme spiller hører til sjeldenhetene, og langt på vei unikt. Mye skal klaffe for å komme dit.

Den viktigste forutsetningen er at alle tre klubbene på samme tid har et behov for den samme spilleren. Gjermund Åsen trigger tydeligvis mye hos RBK, Brann og Molde. Ekstremkvaliteter, erfaring og vinnerinstinkt er tre av kvalitetene som gjør at de lå langflate etter trønderen.

De må også ha penger tilgjengelig, noe som ikke alltid er tilfelle. Samtidig må også TIL være villig til å gå i forhandlinger, noe som har vært i full gang i ukevis.

Selv var Gjermund Åsen ganske så rolig med tanke på det som skjer rundt han. Til iTromsø uttalte han rett før helga at han ikke tenkte på dette før TIL var enig med en annen klubb. Han ønsket svært gjerne at TIL skal få penger igjen når han dro.

Hver gang en fotballspiller har ett år igjen av kontrakten sin, er det en kjent sak at det er den siste reelle muligheten for en klubb å få noe igjen for spilleren. Selv om vedkommende også kan selges med et halvt år igjen, faller prisen ofte dramatisk. Mange interesserte klubber venter da gjerne et halvt år, og signerer heller spilleren gratis ved kontraktens utløp.

Den meget lojale 27-åringen har gitt fire av sine beste fotball-år til Tromsø Idrettslag, og vil gå inn i TIL-historien som et eksempel til etterfølgelse for hvordan en spiller sørfra skal utvikles på Alfheim. Med både æren og populariteten i behold drar Åsen nå fra Tromsø til fordel for en annen norsk klubb. Det hører til sjeldenhetene, og sier mye om spilleren.

Når spillere av Åsens kaliber forsvinner, blir det raskt et spørsmål rundt hvem som skal fylle tomrommet som er kommet. Morten Gamst Pedersen var til iTromsø ganske tydelig på hva han synes tirsdag. «Her må det handles», meldte Gamsten.

Jeg tror ikke det er å forvente at hele beløpet TIL får tilbake vil gå til spillerjakten. Det vil være umusikalsk vel vitende om at klubben gikk med et driftsunderskudd på 10 millioner i 2018. Samtidig heter det at man må investere for å både lykkes og tjene penger.

En spiss som kan score tosifret antall mål kommer sjeldent rekende gratis. At det er her størstedelen av pengene bør brukes ligger i kortene.