På loftet i hjemmet sitt på Heimdal i utkanten av Trondheim har Sindre Setsaas rigget seg til. Noen PC-skjermer, ratt, pedaler og en god stol er alt han trenger.
22-åringen driver med såkalt simracing, altså simulatorkjøring med racerbil.
– Jeg fikk mitt første bilspill da jeg var fem år. Jeg har alltid vært veldig bilinteressert, sier Setsaas.
Lidenskapen har tatt ham langt. De siste tre månedene har han vært gjennom en brutal kvalifisering for å få en plass i den aller største turneringen: Porsche Esports Supercup.
Milliardselskapene Porsche og Tag Hauer står som arrangører. I premiepotten er det hele to millioner kroner til vinneren.
- LEST DENNE? Til vanlig utvikler ingeniørene verdens raskeste racerbiler. Nå produserer de livreddende koronautstyr.
Konkurrerer mot verdensstjerne
Totalt er det kun 40 utøvere som får sjansen til å delta hvert år. De 20 beste fra forrige sesong var forhåndskvalifisert. Over 5000 personer kjempet innbitt om de siste eksklusive plassene.
Setsaas ble nummer fem i kvalifiseringen. Verdensstjernen Max Verstappen, som ble nummer tre sammenlagt i Formel 1 i fjor, klarte også å kare til seg en plass. Tommy Østgaard fra Langhus deltar også.
– Det blir interessant. Jeg kjørte mot Verstappen i kvalifiseringen. Jeg hadde ikke problemer med å henge på ham og kjørte fra ham flere ganger, forteller Setsaas.
Nordmannen lar seg ikke skremme av den nederlandske 22-åringen. Verstappen dominerer til vanlig i toppen i verdens mest populære motorsport og er god for mange millioner kroner.
– I Formel 1 kreves det at man har et ekstremt budsjett. Det slipper man i simracing. Her har alle en mulighet. Skulle hele verden ha muligheten til å komme til Formel 1, tror jeg det hadde vært et høyere nivå enn nå, sier han.
Tilnærmet likt virkeligheten
Setsaas anslår at hans rigg koster omtrent 40.000 kroner, men han har vært heldig og fått mye sponset. Ønsker man å prøve seg på simracing, kreves det langt mindre avansert utstyr, mener han.
De fleste banene han kjører er laserskannet og nærmest lik virkeligheten på millimeteren. Selv en liten ujevnhet på asfalten blir registrert i simulatoren.
– Det er mer behagelig å drive med simracing. I virkeligheten må man ha trelags kjøredress, ullundertøy, hjelm og hansker. Da koker det godt, humrer Setsaas, som påpeker at han også driver med bilkjøring på virkelig bane.
– Du kjenner ikke bilen på samme måte som til vanlig. Samtidig har man bedre sikt enn i virkeligheten, siden man ikke bruker hjelm, legger han til.
- SETT DENNE? Karrieren i motorsport startet i bleier. Nå nevnes 16-åringen som Norges kommende Formel 1-fører.
– Konkurransen er skyhøy
Turneringen starter søndag og består av totalt ti runder. Førerne skal få prøve seg på kjente baner som Silverstone, Spa og Monza.
– Det er ganske heftig at vi har to nordmenn i toppen. Konkurransen er skyhøy. Simracing er en del billigere enn vanlig bilkjøring. Det favner mye bredere og flere har dermed mulighet til å vise seg frem, sier Simen Næss Hagen.
Han er gründer av bilnettstedet Parc Fermé og er en stor bilsportentusiast. Hagen ser ikke bort fra en norsk overraskelse.
– Setsaas har tatt enorme steg det siste året. Det kommer an på hvordan nivået på de beste har strukket seg. Det er jeg spent på. Marginene er små i simracing. Alle bruker like biler, så utstyret har ingenting å si, sier Hagen.