Klar for kamp: 16. juni skal Eirik Horneland igjen lede Rosenborg til kamp i Eliteserien. Klar for kamp: 16. juni skal Eirik Horneland igjen lede Rosenborg til kamp i Eliteserien. Foto: OLE MARTIN WOLD

Presset mot ham blir større enn noen gang

KOMMENTAR: Rosenborg skal komme aller best ut av koronakrisen. Om det ikke skjer, har Eirik Horneland mislyktes.

– Det kribler noe vanvittig, sa Pål André Helland da avgjørelsen om fotballstarten ble kjent torsdag kveld.

Det er ikke bare Helland, resten av RBK-spillerne og de øvrige klubbene i Eliteserien som sitter med denne følelsen. Det gjelder også alle de som aller helst ville ha fulgt seriestarten fra tribunene, men som i sommer må nøye seg med fotball på TV.

Det er en svært god trøst når vi i løpet av de siste månedene har fått erfare hva alternativet kan være.

Gleder seg: RBK-stjernen Pål André Helland kan endelig se frem mot en dato hvor det skal spilles fotballkamp. Gleder seg: RBK-stjernen Pål André Helland kan endelig se frem mot en dato hvor det skal spilles fotballkamp. Foto: CHRISTINE SCHEFTE

Når den umiddelbare gleden over fotballstarten har lagt seg, vil vi få tilbake en normalisert fotballdebatt i en svært unormal fotballsesong.

Igjen skal vi diskutere prestasjoner, spillerkjøp og ikke minst trenernes prestasjoner.

I Trondheim blir fokuset i aller størst grad rettet mot Eirik Horneland, RBK-treneren som humpet gjennom den turbulente fjorårssesongen. I 2019 hadde Horneland et dårlig utgangspunkt, med flere problematiske saker han ikke rådet over da han kom til klubben.

Nå finnes det ingen unnskyldninger.

Som ellers i samfunnet er de mest ressurssterke i stand til å takle krisen best. Rosenborg har denne posisjonen i norsk fotball.

Derfor er det ekstra stor grunn til å høyne forventningene til RBK allerede fra første spark.

Vanskelig førsteår: Eirik Horneland, her sammen med Rosenborg-sjef Tove Moe Dyrhaug, hadde en problematisk fjorårssesong på Lerkendal. Vanskelig førsteår: Eirik Horneland, her sammen med Rosenborg-sjef Tove Moe Dyrhaug, hadde en problematisk fjorårssesong på Lerkendal. Foto: RICHARD SAGEN

Med ressursene, den kunnskapen og det erfaringsgrunnlaget klubben har til rådighet, er det ingen grunn til at Rosenborg ikke skal være den klubben som har trent best i koronapausen. Om Horneland og hans team har vært innovative, kreative og offensive, skal spillerne komme fysisk sterkere tilbake på første ordinære treningsøkt.

Om det ikke er tilfelle, har klubben bommet.

Rosenborg skal ha det beste støtteapparatet. Klubben har unngått permitteringer av spillere, og dermed også sluppet potensielle konflikter tilknyttet tematikken som vi har sett hos andre lag.

Det er heller ingen ulempe at Rosenborg-ledelsen utad har stått i bakgrunnen i arbeidet for å fremskynde gjenåpning av fotballen. Det har bidratt til ekstra ro på Lerkendal.

Eirik Horneland og Rosenborg-spillerne har fått jobbe i fred, også i stor grad fra mediene, som i hovedsak har hatt et helt annet fokus de siste ukene.

Om Rosenborg var godt i rute da Bodø/Glimt ble slått tidlig i mars, bør klubben ha tatt ytterligere steg mot de norske konkurrentene nå. Horneland har en drøy måned på seg med fullkontakttrening for å finpusse samhandling til serien starter.

Positivt spill: Rosenborg leverte en god oppvisning da Bodø/Glimt ble slått i starten av mars. Positivt spill: Rosenborg leverte en god oppvisning da Bodø/Glimt ble slått i starten av mars. Foto: RUNE PETTER NESS

For at RBK skal utnytte fordelen de har av å være størst og rikest, er klubben helt avhengig av at toppidrettskulturen er på plass. Før krisen oppsto, var det tegn til at utviklingen pekte rett vei.

Med den mentaliteten Horneland har pratet om, bør RBK sportslig sett også være den klubben som lar seg minst affisere av tomme tribuner. Om spillerne er blitt så tøffe i hodet at de klarer å ignorere 20 000 tomme seter på Lerkendal, får vi svar på til sommeren.

I sum betyr dette at Rosenborg, mot sine konkurrenter, bør komme styrket ut av koronakrisen. Når det igjen åpnes for spillerkjøp, er RBK med sine ressurser i best posisjon her til lands.

Internasjonalt er situasjonen naturlig nok annerledes. Der er Rosenborg smågutter og må som tidligere finne smartere løsninger enn mer ressurssterke klubber for å lykkes.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Presset mot Eirik Horneland vil bli større enn noen gang. Han er nødt til å bevise fra første kamp og har faktisk ikke en eneste unnskyldning om Rosenborg svikter for andre år på rad.

Hvis Horneland er den han har utgitt seg for å være, tror jeg han ikke bare elsker å komme i gang med fotballkamper om en måneds tid.

Jeg tror også han elsker dette enorme forventningspresset som møter ham.