– Et steg i riktig retning. Resultatmessig har jeg ikke vært bedre i 15 kilometer fri. Det må jeg ta med meg, sier Klæbo til VG i den svenske kulden.

Klæbo ble nummer syv, 61 sekunder bak vinneren Bolsjunov. Russeren var 1,8 sekunder foran Simen Hegstad Krüger i mål etter en dramatisk slutt.

– Jeg visste jeg hele tiden var litt bak og at jeg jaktet på Bolsjunov. Jeg skulle gjerne vært to sekunder raskere, men må si meg fornøyd med dagen. Det var helt klart sesongens beste løp, sier Krüger.

Sjur Røthe ble nummer tre, mens Hans Christer Holund kom på fjerdeplass.

Vil droppe øvelse

Klæbo ble hentet igjen av Bolsjunov som startet minuttet bak.

– Det er ikke dette jeg synes er artigst å gå, og da tar jeg det med meg som en god økt og læring, sier trønderen som stilte opp i verdenscupen for første gang på to måneder.

Klæbo har aldri før vunnet en 15 kilometer med individuell start i friteknikk.

– Denne øvelsen er den jeg heller minst mot å gå i VM. Jeg hadde sikkert hatt mer inne om det var et mesterskap-løp, men det er langt opp til pallen i dag. Det er ikke vits å stille til start og bli nummer fire. Da kan man like godt bli nummer 70, sier Klæbo.

– Det skal litt til at jeg går denne.

Vil gå fem av seks

Han sikter seg inn på sprint, lagsprint, 30 km med skibytte, stafett og femmil.

– Jeg tror seks konkurranser kan bli mye. Da har jeg mer lyst til å fokusere på de fem andre. Det kan være greit for hodet å la 15 kilometeren gå, sier Klæbo.

At Klæbo planlegger VM uten deltagelse på 15 kilometeren kan komme godt med for Harald Østberg Amundsen, som ble nummer åtte fredag, 13 sekunder bak Klæbo.

– Det var et greit løp, men det ble litt avstand. Jeg merket at det var mye spenning før løpet, og det kostet nok litt energi, sier Amundsen til VG.

– Jeg håper Klæbo ikke vil gå denne øvelsen i VM, sier Amundsen.

PALLEN: Aleksandr Bolsjunov vant foran Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Sjur Røthe i Falun fredag. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Røthe med ny vri

Holund var skuffet over at pallen røyk, men fornøyd med formen.

– Det er litt surt. Det er de tre som slår meg i dag, jeg antagelig skal kjempe mot i VM, sier Holund til VG.

Sjur Røthe har tidligere i vinter åpnet rolig under løpene, og til slutt endt opp på toppen av pallen. Fredag prøvde han en ny vri.

– Det var bra. Jeg prøvde å åpne litt tøffere enn vanligvis, så ble det litt for tøft. Men jeg er absolutt fornøyd, sier Røthe.

– Jeg må tilbake til de rolige åpningene, legger han til.

Røthe og Holund er samstemte om at de vil kjempe om VM-gullet mot Bolsjunov og Krüger. Den oppfatningen deler også Klæbo.

Onsdag kommer VM-uttaket til Oberstdorf. 15 kilometer friteknikk står på programmet der. Derfor var fredagens renn i Falun ekstra viktig, men langrennssjef Espen Bjervig har gjentatt at det ikke blir rent amerikansk uttak om de fire norske VM-plassene. Martin Johnsrud Sundby har friplass, siden han er tittelforsvarer.