Det kommer frem i et 59 sider langt dokument som ble offentliggjort i helgen. Der ramses det opp en lang rekke tiltak norske OL-utøvere må forholde seg til i sommer. Journalister er tilgodesett et eget tilsvarende dokument på 55 sider.

– Jeg ville ikke vært særlig bekymret for å være uvaksinert utøver i denne situasjonen. Jeg tror den olympiske landsbyen og OL-anleggene vil være blant de sikreste stedene i verden under OL, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI).

VG har nettopp vist ham regler som blant annet forbyr både utøvere og journalister å gå utenfor hotellet sitt eller OL-anlegg. Restauranter og shopping er altså fy-fy, enten man er vaksinert eller ikke.

Alle rom må luftes hver halvtime. Utøvere, støttepersonell og journalister må ha munnbind til enhver tid, såfremt de ikke spiser, drikker eller sover. Alle må også levere en detaljert «aktivitetsplan» som viser hvor de skal oppholde seg, samt hvem de skal møte, under 14 første dagene i Japan – tillegg til å laste ned en smittesporingsapp på telefonen.

OL-utøverne skal coronatestes hver dag. Journalister temperaturmåles på alle arenaene, som de må ha søkt om å få tilgang til ett døgn i forveien. Mat skal spises på hotellrommet eller i hotellrestauranten, eller på pressesenteret - med minst to meters avstand.

NO-GO: Det populære Shinjuku-distriktet i Tokyo inneholder barer, restauranter og shopping. Det får ikke utøvere, journalister eller støttepersonell oppleve under OL. Foto: Göran Bohlin

Det å benytte seg av offentlige transportmidler er strengt forbudt: Fra hotellet til OL-arenaen skal journalister transporteres av OL-arrangøren.

Og: Reiseforsikringen skal dekke coronabehandling og hjemreise til Norge ved sykdom.

Listen er lang. Se flere eksempler i denne faktaboksen:

– Tiltakene er veldig strenge, men i hovedsak fornuftige, mener Aavitsland.

En av dem som setter kursen mot Tokyo i slutten av juli, er det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen:

– Jeg føler meg trygg. Man gjør det som kan gjøres for å få arrangert OL så trygt og sikkert som mulig, sier hun til VG.

Kloster Aasen får ikke lov til å ha med seg ektefellen til Japan i sommer, i motsetning til tidligere OL.

Det henger sammen med forbudet mot utenlandske tilskuere på tribunen i landet. Arrangøren vil begrense tilstrømningen til 11.000 utøvere, i tillegg til langt flere personer i støtteapparatet, samt mediefolk fra hele verden.

– Hvorfor er det så viktig å arrangere OL midt i en pandemi?

– OL arrangeres bare annethvert år. For oss som er glad i idrett, så handler det om å få til noe som kan fungere som et lyspunkt i et ellers forferdelig vanskelig år. OL kan være en positiv begivenhet som fungerer samlende, ikke minst for utøverne som har forberedt seg på dette mesterskapet i fem år nå. Og så skal man ha respekt for japanerne som har planlagt OL og PL siden tildelingen i 2013, sier Kloster Aasen.

– Så pengesekken til IOC er ikke utslagsgivende?

– Det er ikke hovedargumentet sett med mine øyne. IOC har jo selv også investert mye penger i Tokyo2020, også i forbindelse med utsettelsen. Fokuset har vært på å legge planer for å sikre gjennomføringen og ikke på det motsatte. Hele verden er jo snudd på hodet, og hovedformålet har vært - og er - å få til OL og PL som kan samle idrettsutøvere fra verden på en ansvarlig og trygg måte, sier hun.

IOCs REPRESENANT I NORGE: Kristin Kloster Aasen, her i møte med VG under OL i Pyeonchang i 2018. Foto: Bjørn S. Delebekk

Selv om smittetallene i Japan omtales som svært lave, er det nylig innført unntakstilstand i Tokyo og Osaka. 70.000 mennesker er ifølge VGs coronaoversikt registrert smittet de siste to ukene.

Totalt har drøyt 10.000 personer omkommet i Japan. Samtidig har bare to prosent av en befolkning på 126 millioner innbyggere fått én vaksinedose.

Derfor skapte det sinne da sykepleierforbundet i Japan nylig ble bedt om å avse 500 sykepleiere til sommerens OL.

– Vi må stanse forslaget om å sende sykepleiere som frivillige til OL når de jobber med å bekjempe en alvorlig coronapandemi. Jeg blir rasende av tanken på å arrangere OL på tross av helserisikoen til pasienter og sykepleiere, sier fagforeningsleder Susumu Morita i en uttalelse som er gjengitt av The Guardian.

IRRITERTE: Her får en japansk sykepleier sin første dose Pfizer-vaksine. Syklepleiere i Japan mener det er feil å jobbe under OL når behovet er økende ellers i samfunnet. Foto: Kyodo News

Hun er ikke den eneste som er skeptisk: For to uker siden ble det publisert enda en spørreundersøkelse som viser motstanden mot OL i vertsnasjonen: 7 av 10 japanere mener OL bør avlyses eller utsettes på grunn av omstendighetene som råder.

Konfrontert med uroen i Japan bare 81 dager før OL, svarer IOC-medlem Kristin Kloster Aasen:

– Dette er en ekstremt krevende situasjon for alle, og man må ha respekt for alle som har sin egen oppfatning av dette. Jeg opplever at partene lager et skikkelig system som vil fungere. Men det er ikke rart at det er ulike oppfatninger om dette. Men jo bedre forberedt man er, jo bedre vil det gå.