– Vi snakket om det sammen i laget, sier Bayern München- og Tyskland-profil Leon Goretzka til RTL etter kampen.

– Vi ønsket å vise samfunnet at vi ikke ignorerer det. Bokstavene skrev vi på selv. Jeg tror at man må bruke slike øyeblikk. Vi har en enorm rekkevidde, fortsetter han etter kampen som ble vunnet 3–0 over Island.

Dermed fulgte Tyskland opp Norges markering foran kampen mot Gibraltar, en markering som ble omtalt Europa rundt.

Budskapet er et innspill i menneskerettighetsdebatten som pågår i forbindelse med det kommende verdensmesterskapet i Qatar. Landslagssjef Ståle Solbakken uttalte på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at han håpet at andre nasjoner ville følge Norges eksempel.

Det har Tyskland nå gjort.

– Vi vil presse FIFA til å være mer direkte og hardere mot myndighetene i Qatar. FIFA kan i større grad bli røffere og tøffere i kantene og stille krystallklare krav på hva som skal til for at dette arrangementet skal være godt nok, mener Solbakken.

DET NORSKE LAGETS MARKERING: Øverst fra venstre: Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Kristian Thorstvedt, Stefan Strandberg, Rune Jarstein og Mohamed Elyounoussi. Nederst fra venstre: Jonas Svensson, Marius Lode, Birger Meling, Martin Ødegaard og Fredrik Midtsjø. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL

– Dette er akkurat det vi håpet og et stykke på vei trodde. Når et landslag, i dette tilfellet Norge, gikk foran ville andre følge etter. Etter vårt syn er det spesielt flott at det er en stor fotballnasjon som Tyskland, som tar dette videre. Vi håper på flere i løpet av kvalifiseringen. Nå må de respektive fotballforbundene følge opp dette med klare krav til FIFA, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til VG.

– Det norske landslaget kan være stolte av å ha startet dette.

Han før støtte av tidligere landslagsspiller Tom Høgli – en av initiativtakerne til aksjonen bak Qatar-boikott.

– Jeg synes det var veldig bra av Norge. Det ble en sterk markering under nasjonalsangen. Ståle og resten av troppen viser at de ønsker å bidra i et meget viktig arbeid, sier Høgli til VG.

– At Tyskland, som en stor fotballnasjon, følger Norge og gjør det samme, viser at vi som nasjon virkelig har noe å komme med. Og så er det glimrende at en stor nasjon som Tyskland kommer på banen og markerer et standpunkt. Dette kan være starten på en meget sterk kraft.

Stor oppmerksomhet

Før 3–0-seieren mot Gibraltar entret det norske laget banen med T-skjorter hvor det sto: «Menneskerettigheter – på og av banen.»

Det fikk på kort tid stor oppmerksomhet.

«Vidunderbarnet Erling Haaland og det norske landslaget sendte en klar beskjed i menneskerettighetsdebatten i forbindelse med VM-arrangør Qatar.»

Det skrev tyske Sky Sports.

«Norske spillere tar menneskerettighetsstandpunkt før VM-kvalik» var tittelen på en sak hos engelske The Guardian.

I tillegg har flere nyhetsbyråer, som tyske DPA, levert saker som er delt av Spiegel, Funke Sport, Hamburger Abendblatt. Den amerikanske sportsgiganten ESPN har også omtalt markeringen.

Fornøyd Mollekleiv

Norges markering gledet Sven Mollekleiv. Han er leder for Norges Fotballforbunds nylig oppnevnte Qatar-utvalg.

– Initiativet spillerne har tatt for å markere hvilke verdier Norge står for og hva som er grunnlaget for fotballen, står det respekt av. Det er viktig og flott at fotballverden nå retter søkelys på hvordan man kan styrke menneskerettighetene både i Qatar og andre deler av verden, sa Mollekleiv til VG onsdag kveld.

– Hvilken betydning tror du det kan ha at Norge går foran her, som med markeringen før kampen mot Gibraltar?

– De har satt dagsorden på en veldig ryddig og klar måte. Det er tiden fra markering til varige resultater som blir viktig, men det står respekt av at spillerne markerer hva som er verdiene i Norge og hva som er grunnlaget for hele fotballen.