– Det har ikke helt gått opp for meg hva som skjer. Seier var ikke noe som var i tankene mine en gang. Det var sykt å høre ute i løypa at jeg lå jevnt med Johannes og Tarjei, og plutselig ledet jeg. Det var helt vanvittig å få de tilbakemeldingene, sier Sturla Holm Lægreid til NRK.

Neida, du trenger ikke være bekymret for egen hukommelse om du ikke husker å ha sett Lægreid på skjermen før. I fjor på samme tid gikk han Norgescup på Geilo.

Han har gått verdenscup, men har ikke voldsomt med meritter å vise til. En 10. plass fra Kontiolahti i fjor var derimot nok til å bli hentet opp på landslaget, og det ser ut til å være et smart trekk av landslagsledelsen.

foto
GA ALT: Sturla Holm Lægreid. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nykommeren så ut som en veteran på standplass og dunket ned blink etter blink. Men også ute i løypa gjorde han sakene sine godt, og tok sensasjonelt ledelsen etter 2. skyting.

23-åringen er vant til å levere til terningkast seks, eller rettere sagt karakter seks. På NRK Sports Instagram-konto kunne Lægreid nemlig fredag avsløre at han gikk ut av videregående med 23 (!) seksere på vitnemålet.

Så Bærum-karen er vant til å lykkes.

– Dette er helt utrolig. Helt vanvittig! For et gjennombrudd! Denne dagen er uvirkelig, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith da han igjen fylte på tredje skyting.

Og da alt skulle avgjøres på siste skyting holdt Lægreid nervene i sjakk og hamret ned fem blinker igjen.

– Det er et av de råeste løpene jeg har sett, sier NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid.

Han måtte matche tempoet til Johannes Thingnes Bø på den siste runden, og tapte også en del i løypa, men den vanvittige skytingen gjorde at 23-åringen kunne skli over streken til sin første verdenscupseier allerede i sitt femte verdenscuprenn.

– Jeg er superimponert. Det er rart å bli slått av en som er yngre enn meg, men det måtte komme. Han vinner på en solid måte. Han matcher meg omtrent i løypa, og skyter fullt, så det er utklassing, sier Johannes Thingnes Bø til NRK.

foto
PANGÅPNET: Ingen var i nærheten av å følge tempoet til Johannes Thingnes Bø i Finland, men en bom på første skyting holdt på spenningen hele veien inn. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var nettopp i Kontiolahti at Johannes Thingnes Bø sikret seg verdenscupseieren i vår. Lørdag var 27-åringen tilbake i de finske skogene og leverte et høylytt skremmeskudd til konkurrentene da han allerede ved første skyting hadde smadret samtlige i skisporet.

Men stryningen holdt spenningen ved like ved å bomme én gang på liggende skyting, og det ble likevel en jevn duell med Lægreid hele veien inn. Men – det holdt bare til pallplass.

– Jeg hadde jo håpet jeg skulle vinne, men det er av sine egne man skal få det, sier Thingnes Bø.

Lægreids tjue treff lørdag betyr at han nå truffet på 79 av 80 (!) skudd i verdenscupen. Hans eneste bom kom i Nove Mesto i fjor. Det gir en treffprosent på utrolige 98,75 prosent.

– Jeg skyter ikke så bra på trening, men med startnummeret på brystet skjer det noe tydeligvis. Vi får håpe det fortsetter sånn, sier skytterkongen selv.

Mye kan i alle fall tyde på at en ny norsk skiskytterstjerne er født.