FIFA-president Gianni Infantino gir uttrykk for «enorm sorg».

– Vi kan bekrefte dødsfallet til sportsjournalist Grant Wahl. Han døde i dag i Doha, Qatar, mens han dekket kvartfinalen mellom Argentina og Nederland, skriver NPR-reporter og kollega Russel Lewis på Twitter.

Også broren til Wahl og det amerikanske fotballforbundet har bekreftet dødsfallet.

Fotballnettstedet US Soccer deler sine kondolanser med journalistens familie og bekjente, og hyller hans engasjement for å tro på sportens kraft i å fremme menneskerettigheter.

– Jeg er så takknemlig for støtten fra min manns fotballfamilie og venner som har tatt kontakt i kveld. Jeg er fullstendig i sjokk, skriver Wahls kone, Celine Gounder, på Twitter.

Wahl var en kjent journalist og fotballanalytiker for CBS Sports, han har skrevet for Sports Illustrated og vært reporter for Fox Sports. I 2009 ga han ut boken «The Beckham Experiment». Dette var hans åttende VM. Han ble tidligere i VM hedret av FIFA og det internasjonale sportsjournalistforbundet AIPS.

– Det er med vantro og enorm sorg jeg har blitt gjort oppmerksom på bortgangen til den anerkjente sportsjournalisten Grant Wahl, er FIFA-president Gianni Infantino sitert på i en pressemelding.

– Kjærlighetens hans til fotball var enorm, og rapportene hans kommer til å bli savnet verden over,

Som reporter var han svært kritisk til situasjonen for fremmedarbeidere som har vært med på å bygge stadionene til årets kontroversielle VM.

Falt bak i stolen

Til New York Times sier Tim Scanlan, Wahls agent, at han hadde sittet på pressetribunen da han plutselig fikk et illebefinnende, mot slutten av kampen mellom Nederland og Argentina. Han forklarer også at journalisten hadde følt seg dårlig de siste dagene.

Journalistkollegaer på stedet forteller til ESPN at Wahl falt bak i stolen på presseområdet på Lusail Iconic Stadium under ekstraomgangene av kampen. Helsepersonell skal ha kommet raskt til stedet.

Journalistkolleger sørger over tapet av en god kollega.

– Det er nesten for rart at han skal dø under Qatar-VM. Men det kan jo skje. Han har vært kritisk hele veien, sier Magnus Sveen til VG.

Redaksjonssjefen for Monday Sport jobbet tidligere for TV 2 og kom første gang i kontakt med den FIFA-kritiske amerikaneren da han hadde skrevet bok om David Beckhams tid i LA Galaxy.

– Han var noe så uvanlig som en god amerikansk fotballjournalist som ikke fulgte den amerikanske måte å dekke soccer på, sier Sveen.

I en podcast og på sin egen blogg hadde Wahl forklart at han på mandag oppsøkte en helseklinikk og fått påvist bronkitt. Han omtaler mye arbeid og stress den siste tiden, men at han avlyste det meste etter at han begynte å føle seg dårlig.

– Kroppen sa stopp. Det er dette tre uker med lite søvn, høyt stressnivå og veldig mye jobb kan gjøre med deg. Det som startet som en forkjølelse, har de siste ti dagene blitt forandret til noe mer alvorlig, skrev Wahl på sin egen blogg.

Han beskrev deretter at han hadde kjent et ubehagelig og sterkt trykk i brystet, men det hadde blitt bedre etter at han begynte å ta antibiotika.

Stoppet med t-skjorte

Wahl fortalte i november at han ble stoppet da han forsøkte å gå inn på VM-stadioen i Qatar med en regnbue-t-skjorte, til støtte for LHBT-miljøet i et land der homofili er ulovlig.

Wahl var på vei inn til kampen mellom USA og Wales, da sikkerhetsvakten skal ha nektet å slippe han inn. Sikkerhetsvakten skal ha vært tydelig på årsaken:

– Du må bytte t-skjorte. Den der er ulovlig.

Ifølge NPR skal Wahl deretter ha blitt anholdt i en kort stund.

Grant Wahl har selv en bror som er homofil.

I en video i sosiale medier sørger broren over Wahls dødsfall. Eric Wahl sier han er grunnen til at broren forsøkte å gå med en regnbuefarget t-skjorte i Qatar. Han setter også et spørsmålstegn ved brorens plutselige dødsfall.

I et intervju med NPR hevder Eric Wahl at broren skal ha mottatt drapstrusler under mesterskapet. Påstandene er ikke bekreftet fra annet hold.

– Vi er dypt triste over å høre om Grant Wahls død og sender våre kondolanser til familien hans, som vi har vært i nær kommunikasjon med. Sammen med høytstående Qatar-tjenestemenn skal vi sørge for at familiens ønsker blir oppfylt så raskt som mulig, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Wahl begynte som journalist i Sports Illustrated i 1996 og dekket fotball for dem fram til 2020, da han begynte å arbeide for CBS Sports. Han har ifølge NTB også dekket VM i Qatar gjennom et eget nyhetsbrev.