Slik ser bilen 18-åringen har vunnet årets nordiske mesterskap i dragracing ut. Slik ser bilen 18-åringen har vunnet årets nordiske mesterskap i dragracing ut. Foto: Krzysztof Zboralskis

Maja (18) kjører dragrace i 220 km/t: - Er du redd, har du tapt

18-åringen Maja Utdian fra Frøya er nordisk mester i dragracing.

— Det er helt fantastisk. Å bli nordisk mester er det største man kan oppleve i min klasse. Rått, sier Maja Utdian.

Idealtid

Under det nordiske mesterskapet i dragracing i svenske Tierp Arena forrige helg hadde 18-åringen fra Frøya ett mål: Å komme så nær som mulig 8,9000 sekunder på 400 meter.

Det høres ut som en nærmest håpløs oppgave, men frøyværingen gasset på opp mot 220 km/t og slakket av tidsnok til å ta flest poeng av de 28 deltakerne. At regnet sørget for at konkurransen måtte avsluttes betød ingenting.

Maja Utdian fra Frøya er nordens beste i sin dragracing-klasse. Foto: Lars Nilsson

Fem konkurranserFor med topp-plasseringer i de fire foregående rundene i år, kan 18-åringen kalle seg nordisk mester av super comp i European Dragracing Series 2016. — Jeg fikk 8,91 som det best resultatet, men i kvalifiseringen var tre førere nede på 8,90-tallet så det er hard konkurranse. Men å nå 8,9000 er omtrent umulig. Da skal du ha flaks i tillegg, sier hun.

- Er du ikke redd da med fart opp mot 220 km/t?

— Er du redd, har du tapt. Så enkelt er det, sier hun.

Maja Utdian fra Frøya er nordens beste i sin dragracing-klasse. Foto: Krzysztof Zboralskis

Nærmer seg sin farInteressen har for fart og action har hun fått gjennom pappa Paul Ingvar. Han er flere ganger norsk mester i dragracing, og tok også med seg to nordiske titler. Maja kjørte faktisk samme bil nå som den pappa har kjørt sju år.

— Helt siden jeg har vært baby har jeg vært på stevner, og jeg har kjørt selv siden jeg fikk lov. Det er klart han, sammen med resten av familien, har hjulpet meg mye, og det setter jeg stor pris på. Samtidig er det artig at jeg også nå er nordisk mester, og bare er et mesterskap bak ham. Men det er lenge igjen før jeg har like stort pokalskap, sier hun.

Minusprosjekt

Det er først på den store banketten i Stockholm i november hun får det synlige beviset. Tiden frem til da skal brukes til best mulig forarbeid til neste sesong.

— Det er ikke flere løp i år, men jeg satser for fullt videre. Drømmen er Europa, og da helst top fuel-klassen som er den største klassen. Men det koster en del penger, så vi får se hva fremtiden bringer, sier hun.

- Kan du bli rik av dragracing?

— Det er ikke akkurat plussprosjekt det her. Og skal man kjøre EM og større klasser så øker utgiftene i og med at disse bilene krever mer vedlikehold. Først og fremst er det reisene som koster. Ettersom søstera mi også kjører er det ikke bare å ta med seg to dragracing-biler på en henger. Så vi får se om det blir deling av en bil neste år. For å satse for fullt er man avhengig av sponsorer, sier hun.