OL-aktuelle Hedda Hynne er på snarvisitt hjemme i Trondheim. Fredag stiller 800-meterløperen til start på Bislett på 400 meter som et ledd i EM-forberedelsene. Til venstre trener (og kjæreste) Erik Sakshaug. OL-aktuelle Hedda Hynne er på snarvisitt hjemme i Trondheim. Fredag stiller 800-meterløperen til start på Bislett på 400 meter som et ledd i EM-forberedelsene. Til venstre trener (og kjæreste) Erik Sakshaug. Foto: Vegard Eggen

Ble OL-aktuell fire år før planen

Flere rekordløp gjør at Hedda Hynne har løpt seg inn i OL-diskusjonen – fire år før planen.

TRONDHEIM: Flere rekordløp gjør at Hedda Hynne har løpt seg inn i OL-diskusjonen – fire år før planen.

For fire år siden la hun en plan sammen med trener Erik Sakshaug.

EM i Zürich i 2014 ble pekt ut som det første målet for Hynne da hadde bestemt seg for å vrake 400 meter som distanse til fordel for 800 meter. Lykkes duoens plan, står hun på startstreken i Tokyo-OL i 2020. — Men jeg pakker gjerne kofferten og reiser til Rio, sier 26-åringen.

Med base i Trondheim har Strindheim-løperen trent systematisk og tålmodig. Med tida 2.01,33 i Diamond League i Stockholm sist uke, klatret hun opp på andreplass på lista over Norges raskeste kvinner på 800 meter gjennom tidene. Tidligere i år har hun løpt rekordraskt på 60 meter, 600 meter og 800 meter innendørs.

— Jeg tror ikke alle forstår hvilket nivå vi er på. Friidrett er en verdensidrett, og alle eier et par joggesko, sier Hynne som har satset 100 prosent på løpingen de siste 18 månedene.

LES OGSÅ:

Mer variert trening

Satsingen har ført henne til EM i Amsterdam i juli, og med ei bestetid som er godt under det internasjonale olympiske kravet på distansen, er hun også en OL-kandidat til Rio. Det særnorske kravet er på 2.00,00. — Det hadde jo vært gøy for å Norge å ha med friidrettsutøvere i Rio som har klart det internasjonale kravet, mener Hynne.

Hun reiser til EM i Amsterdam som en av tre kvalifiserte norske kvinner på distansen. Konkurransen fra Yngvild Elvemo og Trine Mjåland om å være best i Norge på mellomdistansen trigger henne.

Jeg tror ikke alle forstår hvilket nivå vi er på. Hedda Hynne

— Vi har fulgt hverandre og presset hverandre siden 2012, sier Hynne.

Etter å ha vært blant Norges beste 400-meterløpere i midten av tenårene, tok hun pause fra toppidretten i flere år. Det var da hun flyttet til Trondheim for å studere som 20-åring, at lysten til å satse meldte seg igjen.

- Hvorfor 800 meter?

— Jeg liker treningen til 800 meter bedre enn til 400 meter. Den er mer variert enn treningen til langsprinten. Gleden ved å løpe er min motivasjon, sier Hynne.

Selve konkurransen beskriver hun slik:

— 800 meter har alt. På 400 meter holder du banen din, men på 800-meter er det fysisk kontakt, albuer, piggsko og fartsforskjeller underveis.

LES OGSÅ:

Skadeutsatt

Framgangen har vært enorm. Men treningspausen i årene før hun fylte 20 har gjort henne sårbar for skader.

— Som 800-meterløper er man skadeutsatt. Det er en påkjenning å løpe fort. Det er viktig å ha kontinuitet i treningen, og Hedda trener mye alternativt, sier Sakshaug.

Hun har vært plaget med et tretthetsbrudd, men er flink til å ha kvalitet i hver økt – selv om det ikke er løping som står på programmet. Sakshaug anslår at cirka 40 prosent av treningen i perioder har bestått av løping i vann, løp på mølle med cirka 20 prosent av kroppsvekten og trening med ellipsemaskin.

— Det har vært tungt å sitte skadet på sidelinja, men jeg må bare ha fokus på meg selv, sier Hynne og legger til:

— Alt ligger til rette for satsingen min. Jeg kommer til å være i Trondheim de neste årene.

Fredag løper Hynne 400 meter i Oslo under Norwegian Grand Prix «Boysen Memorial». Løpet blir ei fartsøkt som et ledd i EM-forberedelsene.

NB! 800 meter for kvinner sto på OL-programmet i Amsterdam i 1928, men ble tatt av programmet fram til OL i Roma i 1960 med begrunnelse i at distansen var for tøff.