– Dette er bare trist. Det blir et stort savn nå som Nils Arne er borte, sier Egil «Drillo» Olsen til VG.

– Han var et fyrverkeri av humør og energi. Jeg har hatt et langt liv sammen med Nils Arne fra vi startet som spillere på Vålerenga, hvor vi kjørte i hans Mini fra Blindern til Valle for å trene, sier Olsen, som forteller at de siden har vært sammen på trenersamlinger og skrevet boken «Drillo og Eggen» sammen.

BOK: De to fotballtrenerne har skrevet bok sammen. Her fra en boksignering i 2010. Foto: Nils Bjåland / VG

– Jeg har hatt kontakt med ham jevnt og trutt på telefon, og hørte at han var dårligere. Likevel kommer dødsfallet som en stor overraskelse, sier «Drillo».

Tidligere Rosenborg-trener Åge Hareide sier til VG at Eggen har betydd mye for ham og hans karriere. Han kaller Eggen en mentor.

– Det var trist å få den beskjeden. Det er mange ting som går gjennom hodet når sånne ting skjer. Jeg har mange minner fra tiden jeg kjente ham, sier Hareide.

– Han har betydd veldig mye for meg og min karriere. Jeg har spilt under ham (på U-landslag), og vi har konkurrert mot hverandre. Og han har vært en mentor for meg. Nils har alltid vært veldig åpen på alt han har drevet med og var en viktig formidler.

– Jeg minnes samtalene vi har hatt. Han har vært en jeg spilte under, en konkurrent og en mentor. Vi har snakket veldig mye fotball sammen. Jeg vil huske en storsinnet mann som bød på seg selv, som det var ekstremt kjekt å være sammen med i sosiale lag.

Nåværende Rosenborg-trener Kjetil Rekdal sier til TV 2 at han er glad han fikk besøkt Eggen før jul, men synes det er trist at han ikke får muligheten til å prate med han fremover. Rekdal tar snart fatt på sin første sesong som RBK-sjef.

– Det er et sjokk, selvfølgelig. Og det er sorg. Man blir påvirket av det. Du vet hvor mye han har betydd for Rosenborg.

– Han er den største. Jeg trener nå en klubb han var ekstremt opptatt av, så for meg er det helt logisk å ha en ydmyk inngang til jobben og prøve å plukke ut ting du kan dra nytt av. Nils Arne var en person du alltid kan lære av, sier Rekdal.

Ole Gunnar Solskjær, tidligere spiller og trener i Manchester United, sier Eggen har vært en stor inspirasjon for ham.

– Veldig trist å høre at Nils Arne er borte. Han vil bli savnet av mange. Den beste og sannsynligvis mest innflytelsesrike norske fotballtreneren gjennom tidene, skriver Solskjær til NRK.

– Hva han oppnådde av prestasjoner og resultater gjennom en imponerende karriere har vært motiverende for meg selv, og flere generasjoner norske fotballspillere og trenere.

Nåværende landslagssjef Ståle Solbakken sier vi nå har mistet et unik fotballpersonlighet.

– Han er Norges største klubbtrener, og det største er det han gjorde ute i Europa. Han sparket inn dører og viste at lille Norge også kunne hevde seg med de beste i klubbfotballen, med en klar filosofi som han mente var den riktige. Han sto på sitt, sier Solbakken til VG.

– Vi har mistet en fantastisk fotballpersonlighet med en så stor kunnskapsbank, ikke bare om fotball, sier han.

KONKURRENTER: Nils Arne Eggen og Ståle Solbakken møttes flere ganger som trenere. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Den ikoniske fotballkommentatoren Arne Scheie har også kommentert dødsfallet.

– Jeg tenker på alle gledene og alt han har betydd for norsk fotball. Det er en vegg som faller bort. Han har vært helt enestående, med 15 seriemesterskap som trener, tre mesterskap som spiller og sesong etter sesong i Champions League. Det er bare superlativer om hva han har betydd, sier Arne Scheie til VG.

78-åringen kommenterte og dekket norsk fotball og idrett gjennom flere tiår for NRK.

– Han er den største vi har hatt i norsk fotball. Og en av de største i norsk idrett. Han dominerte gjennom en 50-årsperiode. Jeg har nesten ingen ord for Nils Arne. Det er ingen over, ingen ved siden av, konkluderer Scheie.

Viasat-kommentator Roar Stokke har kommentert Nils Arne Eggens Rosenborg i Europa utallige ganger. Han preges også av dødsfallet.

– Det er bare så ufattelig ufattelig trist. Ingen har gjort så mye for norsk klubbfotball og ingen trønder har gjort mer for den trønderske identiteten og samhørigheten enn ham. Han plasserte Trondheim og Norge på fotballkartet. Det han utrettet sammen en fantastisk generasjon spillere er nok så mye større enn hva mange av oss har klart å ta innover oss. Det sies at man dør to ganger. Det siste som dør er minnene. Minnene han ga oss vil leve for evig og alltid. Takk, skriver Stokke i en melding til VG.

Foto: Jostein Magnussen / VG

Venstre-leder og tidligere kunnskapsminister Guri Melby er sambygding med Eggen. Hun er også lektor og tidligere fotballspiller i likhet med Orkdals store sønn. Nå sørger hun, men har bare gode minner om Nils Arne.

– For meg har Nils Arne vært en viktig del av min oppvekst og min inspirasjon som leder. Han er sambygding av meg fra Orkdal, og var med å gi oss opplevelser og en sterk stolthet med det han oppnådde som trener i Rosenborg. Det å stå på en bruskasse på store stå og se Rosenborg bli Norges klart beste lag under hans lederskap, var stort for en fotballspillende trønder, og det ga oss en tro på at det var mulig å lykkes utenfor heimbygda.

– Så hadde Nils Arne en annen side ved seg, ved siden av å bygge idrettsprestasjoner på høyeste nivå, var han samfunnsengasjert og opptatt av hvordan enkeltmennesket kunne bidra til laget. Ikke ved å gjøre alle like, men ved å fremheve hverandres styrker og spille hverandre gode. Det er en stor inspirasjon for meg som leder selv. Nils Arne Eggen, takk for alle gode opplevelser og livsvisdom du har gitt oss.

Slik reagerer Fotball-Norge i sosiale medier:

– En av norsk fotballs største personligheter gjennom alle tider, skriver tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft på Twitter.

Fotballpodcasten Heia Fotball reagerer med to knuste hjerter.

– En av de aller største gjennom hele norsk fotballs historie. Enorm trener. Enorm personlighet, skriver fotballkommentator Kasper Wikestad.

Tidligere Rosenborg-spiller Thorstein Helstad kaller det «en ære» å ha blitt trent av Eggen.

I en story på Instagram har tidligere Rosenborg-, nå Real Sociedad-spiller, lagt ut et bilde av Eggen med teksten:

– Legenden lever videre. Hvil i fred, mester Eggen.

Rosenborgs supporterklubb Kjernen har også lagt ut en melding der de takker RBK-legenden for alt.

– Vi var så heldige å få oppleve deg, Nils Arne Eggen, skriver Lars Tjærnås.