TOUREN: Her presenterer Marit Bjørgen og Anders Södergren den norsk-svenske skitouren 2020 i Oslo torsdag. TOUREN: Her presenterer Marit Bjørgen og Anders Södergren den norsk-svenske skitouren 2020 i Oslo torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

«Vintereventyret Tromsø kan se langt etter»

KOMMENTAR: Trøndelag har grepet muligheten til å skape et langrennskonsept i verdensklasse. Ventetiden på noe liknende i Tromsø blir lang.

Torsdag ettermiddag sto en smilende Marit Bjørgen foran pressefotografene i et lokale sentralt i Oslo. Ikledd startnummer 1 fortalte den fremste kvinnelige skiløperen i norsk historie om et nytt konsept i hennes hjemfylke.

Fra 14. februar 2020 og ni dager fremover skal Trøndelag sammen med den svenske naboregionen være vertskap for en ski-tour i verdenscupen. En av etappene, den 20. februar, skal sågar krysse landegrensen mellom Norge og Sverige. Et annerledes arrangement som fyller litt av tomrommet en mesterskapsfri sesong gir. Denne vinteren er verken OL eller VM å se fram til for skifantaster landet rundt.

I slutten av januar 2016 var det langrennsfeber i Nordens Paris. Byen som arrangerte det første skirennet i verden vinteren 1843. Tromsøværingene valfartet til NM-løypene på Kvaløya for å se stjerner som Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundbye i aksjon. Men mest av alt Petter Northug. Han satt byen på hodet som en ekte superstjerne gjør.

Så bra var Tromsø som NM-arrangør at de ovennevnte stjernene tok store ord i bruk når det gjaldt byen. Både løypene, tilgjengeligheten med fly og hotellkapasiteten var gode grunner for at Tromsø burde satse på å få verdenscup på sikt. Synet av hundrevis av unger som fikk minner for livet gjennom å se heltene på nært hold er ubetalelig.

Daværende idrettsbyråd Brage Sollund Larsen kastet seg som forventet på bølgen, og lovet at politikerne skulle jobbe for verdenscup – dersom idretten kom med et initiativ.

Tidligere langrennssjef Åge Skinstad satt den gang i verdenscupkomiteen i Det internasjonale skiforbundet. Gjennom iTromsø lanserte han en spenstig tanke.

– Det en god idé med en arktisk tour, men få med Finland, Sverige og gjerne Russland. Neste sjanse er i 2020, oppfordret Skinstad i januardagene for snart fire år siden.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø. Foto: iTromsø

Snart fire år etter de minneverdige dagene på Kvaløya er en arktisk skitour i det blå. I stedet har Trøndelag tatt sjansen, og fått touren som kunne vært innom Tromsø.

Dermed ble det med tankene for Tromsø, som kan garantere snø i en tid der mange tradisjonelle skisteder verden rundt stadig oftere mangler akkurat det.

Å få verdenscup til Tromsø handler mye om fasiliteter. Et nytt langrenns- og hoppanlegg på Storelva er under prosjektering, uten at selve prosjektet er kommet lenger enn til planleggingsstadiet. Målet er fortsatt å kunne arrangere et «Stor-NM» i 2024.

Hvis anleggsbiten skulle gå i orden vil Tromsø kunne stille sterkt for å få en verdenscup.

Da er det tre veier dit.

  1. Per i dag har Norge verdenscup i Holmenkollen, Lillehammer og Drammen, som er tildelt av Det internasjonale skiforbundet. Konkurreres én av disse ut av Tromsø, vil verdenscupen komme til byen på fast basis.
  2. Avlyste verdenscuparrangement trenger ofte erstattere på kort varsel. I desember 2018 hadde Beitostølen en gjesteopptreden etter at franske La Clusaz måtte melde avbud av økonomiske årsaker. iTromsø er kjent med at dersom Tromsø hadde hatt et tilfredsstillende langrennsanlegg, ville byen blitt vurdert.
  3. En egen skitour i mesterskapsfrie sesonger går ikke på kvoten som nevnes i punkt 1. Dette vil neste gang være aktuelt i 2024.

I Tromsø skjer det mye bra på langrennsfronten. En rulleskiløype ble åpnet i fjor høst, og inntrykket er at det jobbes godt mot barn og ungdom både på Kvaløya, Tromsøya og i Tromsdalen. Det nordnorske skimiljøet er også sterkt representert i byen her gjennom spydspissene Anna Svendsen og Erik Valnes.

Den sistnevnte duoen er for første gang tatt ut på verdenscuplaget kommende vinter, og skal satse fra byen som for 176 år siden arrangerte det verdens første langrennsløp. Trolig vil verken Svendsen eller Valnes få oppleve verdenscup på hjemmebane i sin aktive skikarriere.

Tromsø kan utvilsomt ta på seg et verdenscuprenn på ski. Så bra var NM i 2016. På tross av noen iherdige sjelers innsats virker likevel startskuddet for verdens beste skiløpere å være langt unna.

Onsdag denne uka ble Jarle Heitmann (Ap) og Anni Skogman (Frp) valgt som leder og nestleder i det nye kultur-, idretts, og friluftsutvalget i Tromsø kommune.

Denne duoen bør komme på banen med sine visjoner for vinteridrettsbyen Tromsø. Opplevelser som NM 2016 vil vi gjerne ha flere av.