– Det er en kanonprestasjon av vår keeper, uttalte Viaplay-kommentator Morten Langli da Haukeland selvfølgelig ble kåret til Norges beste spiller etter kampen i Riga.

– Den spretter litt gærent for Jonas (Holøs). Han finter og legger den mellom bena mine. Det er ikke så mye mer å si, sier Henrik Haukeland under den digitale pressekonferansen - om Adam Henriques 4–2-scoring i kanadisk undertall 10 minutter før slutt.

Henrique var straks på pletten igjen, men «mål» nummer fem for Canada ble annullert etter dommernes videogranskning.

Canada kom til oppgjøret mot Norge med elendig ballast: Tre tap. En ny null-poenger ville i praksis innebære kanadisk kvartfinale-exit.

En skandale - eventuelt - sett med kanadiske øyne.

Petter Thoresens mannskap hadde imidlertid ikke tidligere resultater på sin side:

0–5 i 2018-VM i danske Herning. Superstjernen Connor McDavid scoret tre mål, keeper Lars Haugen reddet 28 av 33 skudd.

0–5 i 2017-VM i Paris. Keeper Henrik Haukeland «sto på hodet» og reddet 43 av 48 skudd.

AVGJØRELSEN: Canadas Adam Henrique legger pucken mellom bena på Henrik Haukeland etter Jonas Holøs (nr 6) «miss» i norsk overtallsspill i motsatt ende av isen. Foto: Sergei Grits / AP

2021-bataljen startet i samme dur. Med Mathias Emilio Pettersen (antakelig tilbake mot Latvia), Ken André Olimb og Stefan Espeland (usikre med tanke på resten av VM) på sidelinjen med skader etter 2–5 for Finland tirsdag, måtte Henrik Haukeland se den første pucken i nettet bak seg etter 22 sekunder.

– Marerittstart, konstaterte Viaplay-kommentator Ole Eskild Dahlstrøm.

Med backene Ole Julian Holm og Christian Kåsastul i utvisningsboksen, ble Haukeland tvunget til å gi en retur etter avslutning fra Adam Henrique - som dyttet inn Canadas andre mål etter 10 minutter.

– Vi har det ganske tøft, svarte kaptein Jonas Holøs på spørsmål fra Viaplays ekspertstudio om hvordan det hadde vært «der ute» etter første periode.

Norge måtte starte den andre med Mathis Olimb i utvisningsboksen. Den biffen, og et par til, fikset keeper Haukeland og fire forsvarende menn rundt ham.

Og så sto det plutselig 2–2!

Vel å merke etter 24 skudd fra Canadas side, mot Norges syv.

Michael Haga slet til seg pucken rett innenfor blålinjen til Canadas forsvarssone, spilte den kjapt frem til Thomas Valkvæ Olsen - som på typisk måltyv-vis sveipet inn reduseringen bak Darcy Kuemper. 80 sekunder senere utlignet Mats Rosseli Olsen - etter målgivende pasning fra Max Krogdahl - på samme vis som Canada scoret kampens første mål: Med skøyta.

UTLIGNING: Mats Rosseli tar imot scoringsgratulasjoner fra Tommy Kristiansen, Thomas Valkvæ Olsen og Sondre Olden. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva

– Hadde dem visst hvor god jeg er i fotball, hadde det aldri blitt mål, svarte Rosseli Olsen spøkefullt konfrontert med «skøytemålet» (kunne ha blitt annullert) av Patrick Thoresen fra Viaplays ekspertstudio.

– Kanskje vi fikk bra uttelling. Men vi fortjente å score noen mål. Vi satte høyt press på dem, sa han etter kampen.

Den norske gleden over den eventyrlige vendingen varte i drøyt fire minutter. Da slet Andrew Mangiapane fra Calgary Flames seg løs. Skuddet hans fant en litt vinglete vei over Haukelands høyre skulder.

2–3 foran siste periode innga likevel håp om ett poeng, eller to ... blant annet fordi Magnus Brekke Henriksen avsluttet den andre med å påføre Canadas Max Comtois en utvisning for tripping.

– Vi lyktes ikke i det hele tatt. Jeg tror det var lite gass igjen i tanken, skal jeg være ærlig. Det var litt trist å se. Vi hadde sjansen til uavgjort i den delen av kampen. Det var skuffende, vedgår landslagssjef Petter Thoresen under den digitale pressekonferansen.

På spørsmål om hva de vil være fornøyd med - når det gjelder resultatene - i de tre neste kampene, svarer Thoresen at «det ville være gøy» å vinne én, eller to. Henrik Haukeland svarer seier i alle, mens Rosseli Olsen tror to - med forbehold om at seier over USA ikke er like realistisk.

Ps! Kasakhstan slo onsdag gruppeleder Tyskland 3–2 etter å ha ligget under 1–2. Det betyr at Kasakhstan har syv poeng (to seirer spilleforlengelse/straffeslag) etter fire kamper. Norge møter Kasakhstan i sin siste gruppespillkamp mandag, etter Latvia fredag og USA lørdag.