En svart bil med sotede ruter ruller opp innkjørselen til Marbella Football Center. Ut stiger en av fotballverdenens største kometer.

Så kommer Erling Braut Haaland slentrende over gresset på det praktfulle treningsanlegget. Han utstråler selvtilliten til en mann som lykkes med det meste.

De neste ni minuttene pareres spørsmålene med kontante svar og underfundige smil. Det er Haaland-rustningen slik vi er blitt vant med.

Nå handler det om å skyte landet han elsker, til sitt første sluttspill på 22 år, sier Haaland. Mange supporteres krav om Qatar-boikott henger som et teppe over VM-kvalifiseringen, men han svarer at han ikke har satt seg nok inn i temaet.

Han beklager hvordan han kastet drakten til en motspiller etter helgens kamp for Borussia Dortmund, der to Haaland-mål kun holdt til ett poeng. Da var han så forbannet at han ikke greide å besinne seg. Egne scoringer hjelper ingenting på humøret når laget svikter.

Samme om han møter Köln, Manchester City eller Gibraltar: Det verste han vet, er å tape. Egenskapen er en sentral årsak til at Ståle Solbakkens kan reise sitt landslagsbyggverk på et fundament av håp. Ikke minst er det en viktig del av pakken som gjør ham brennhet for fotballens giganter.

Erling Braut Haaland var forbannet etter helgens 2–2-kamp mot Köln. Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS / NTB

Gribbene sirkler

Selv sier Haaland at fremtiden ikke er noe han stresser med.

– Jeg vet ikke om du har kontroll på hvor lang kontrakt jeg har. Jeg har tre år igjen, svarer han.

Hva han ser etter i en klubb?

«De må ville ha meg.»

Akkurat dét er han neppe bekymret for. Gribbene sirkler rundt Borussia Dortmund.

Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard (t.h.) representerer det norske landslagets fremtid. Men innflytelsen strekker seg langt utover det. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Jakten på nordmannen gir et innblikk i en fotballverden der det økonomiske tyngdepunktet har flyttet på seg.

Kylian Mbappé og Haaland brukte hver sin Champions League-kveld i februar på å holde lekestue. Vipps, så akselererte diskusjonene om at duellen kan ta over for den mangeårige rivaliseringen mellom Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. De mest intense årene av den kampen foregikk mens de spilte for Barcelona og Real Madrid.

Det ville vært naturlig å se for seg også Haaland og Mbappé hos de spanske kjempene. Slik har jo fotballens tyngdelover fungert. Det er krefter selv de rikeste klubbene i England har møtt med avmakt.

Nå er det langt fra like åpenbart. Real Madrid og Barcelona ligger med brukket økonomisk rygg. Pandemien har avslørt et vanstyre.

Joan Laporta vant nylig presidentvalget i Barcelona. Champagnekorken føk opp i luften da seieren ble feiret. Da rusen ga seg, sto problemene igjen. Ett av dem er Messi. Kontrakten går ut etter sesongen. De blodrøde tallene i regnskapet kan gjøre det vanskelig å matche den milliarden han drar inn i lønn hvert år.

I fjor sommer solgte det forrige styret unna Luis Suárez for å skaffe seg et pusterom. Særlig hvis klubben strekker seg langt for å beholde Messi nå, er det ikke lett å se hvor pengene for et Haaland-kjøp skal komme fra.

De siste 15 årene har mye handlet om duellen mellom Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Foto: Andres Kudacki / AP

Oljepengene

Begge de spanske gigantene er kontrollert av medlemmene. Det gir noen økonomiske begrensninger.

Sommeren 2017 representerer kanskje den største omveltningen i fotballens maktkamp. Qatar-eide Paris Saint-Germain kuppet Barcelonas kronprins. Neymar ble tidenes dyreste fotballspiller. Så plukket de opp Mbappé foran Real Madrid.

Offensiven bidro til å flytte pengebruken i fotballen opp på et helt nytt nivå. Slik de spanske klubbene før har overkjørt andre, hadde de lite å stille opp med. Men de følte presset. Barcelona kastet seg ut i en desperat og feilslått kjøpebonanza.

Kanskje vil også den nye ledelsen kjenne på presset. Det kan forsterke den økonomiske krisen. Samtidig kan man argumentere for at Haaland uansett vil være en lønnsom signering på sikt. Klubben som kaprer ham, har verdens potensielt beste spiss de nærmeste ti årene.

Haaland kan være toget de føler de ikke kan la gå fra perrongen uten seg.

Pandemiens effekt

Spørsmålet er hvordan pandemien vil påvirke dette videre. Kanskje vil prisene holde seg på et lavere nivå over tid.

Eller kanskje vil de økonomisk dopede klubbene se sitt snitt til å rykke fra. Det kan tale for Manchester City eller Chelsea.

Haaland har ifølge flere medier en utkjøpsklausul på 75 millioner euro (765 millioner kroner) som aktiviseres i 2022. Et kjøp allerede til sommeren vil nok kreve betydelig mer. Hvis Dortmund ikke kommer til Champions League, øker sjansen for bevegelse i år.

Også Manchester United har pengene til å hente Haaland. Så spørs det om Barcelona og Real Madrid tør å risikere egen økonomi for å sikre seg ham.

Sportslige ambisjoner vil avgjøre valget, har agenten Mino Raiola sagt. Haaland selv tar alt oppstyret med ro.

For hvordan er det egentlig å stå midt oppi dette med en hel fotballverdens øyne rettet mot seg?

Haaland smiler lurt. Han nøyer seg med syv ord:

– Jeg koser meg, jeg, midt i det.