Siden 2010 i Vancouver har kun én norsk skøyteløper gått kongedistansen i OL.

– Hva skal man si? Det er synd at vi ikke har flere med. Men så har de jo også kneppet ned på antall løpere på distansen, til tolv, svarer OL-veteran Sverre Lunde Pedersen (29) på spørsmål om hvorfor norske navn glimrer med sitt fravær på startlistene under milløpet i OL.

Det starter klokken 09.00 norsk tid fredag.

Tre nordmenn stilte til start i 2010: Håvard Bøkko (5. plass), Sverre Haugli (6.) og Henrik Christiansen (7.).

Håvard Bøkko (35) la milløpet bak seg også i Pyeongchang for fire år siden. Han benyttet kvoteplassen som Lunde Pedersen hadde skaffet Norge og endte på 11. og nest siste plass, 37 sekunder bak vinneren Ted-Jan Bloemen fra Canada – som satte olympisk rekord med 12.39,77.

– De aller beste er sånne seige jævler. Vi har ingen Øystein Grødum og Lasse Sætre som bare går 5000- og 10.000-meter. Vi trenger en type som Nils (van der Poel), som har gjort det ekstreme mer ekstremt. Sist sommer trente han 140 timer i måneden, effektivt. Det er Tour de France-mengde, hver måned, sier Bøkko.

NILS VAN DER POEL: La opp for å dra i militæret – nå er han gullfavoritt (VG+ Sport)

TOUR DE FRANCE-MENGDE: Nils van der Poel trente 140 timer i måneden i fjor. Tour de France-mengde, mener Håvard Bøkko. Foto: Paul Chiasson / AP

Han er ekspertkommentator for rettighetshaver Discovery under OL. Bøkko tror van der Poel vinner milløpet «greit».

Siste norske OL-medaljevinner på 10.000 meter er Lasse Sætre. 47-åringen gikk med 13.16,92 inn til tredjeplass i Salt Lake for 20 år siden. Den gang fikk 16 løpere starte, som fire år senere – da inkludert tre nordmenn: Øystein Grødum (4. plass), Lasse Sætre (5.) og Eskil Ervik (11.).

– Nei, si det. Vi har ingen spesialister som rendyrker den, svarer skøyteforbundets nåværende sports- og utviklingssjef, Lasse Sætre, på spørsmål om hvorfor Norge ikke lenger har løpere som hevder seg på kongedistansen.

– Jeg synes det er veldig kjedelig. Men tidsvinduet for å kvalifisere seg var lite, en måneds tid, og det gikk litt trått for våre løpere da det gjaldt. Vi har hatt noe kandidater med utgangspunkt for å bli god (på 10.000). Den siste var Magnus Haugli (23). Men han måtte dessverre legge skøytene på hylla fordi leggene hans ikke tålte påkjenningen, Sætre.

Foto: Peter Dejong / AP

Lunde Pedersen var med som læregutt i OL for 12 år siden. I 2014 var to norske løpere kvalifisert for distansen, men daværende landslagstrener Jarle Pedersen – Sverres far – «strøk» dem fra startlisten for at satsingen på lagtempo ikke skulle bli skadelidende.

Det skapte rabalder i Skøyte-Norge. Johann Olav Koss, landslagstrener i 2010-OL og OL-gullvinner på 10.000 i 1994, kalte det katastrofe, flaut og pinlig.

– Det å si at vi ikke er gode nok, er ikke riktig. Jeg tror Hallgeir ville hatt noe på 10.000-meteren å gjøre. Det er synd at vi ikke har en plass. Vi hadde stang ut i den ene verdenscupen med 10.000 (kvalifisering for OL). Sander (Eitrem) ble syk og vi andre presterte ikke vårt beste, sier Peder Kongshaug og peker på Hallgeir Engebråten.

Engebråten tok OL-bronsemedaljen på 5000 meter for noen dager siden, Kongshaug var 15/100 fra å ta den på 1500 meter. De tre utgjør sammen med Allan Dahl Johansson Norges lagtempolag som skal forsvare gullmedaljen fra Sør-Korea i 2018 her i Beijing.

– 10.000 meter har kanskje vært kongedistansen på skøyter siden tidenes morgen, svarer Hallgeir Engebråten på spørsmål om det er litt surt å se en svenske være best og favoritt til å vinne OL-gullet fredag klokken 16.00 Beijing-tid.

EGEN LIGA: Hallgeir Engebråten mener Van der Poel har revolusjonert treningsmetodene for 10.000-meter. Foto: Christine Olsson/TT

Nils van der Poel er innehaver av verdensrekordene på 5000 meter (6.01,56) og 10.000 meter (12.32,95). Engebråten (22) mener at det ligger mest prestisje i å vinne den lengste i OL. Det øret vil imidlertid ikke Peder Kongshaug (20) høre på. Han avbryter lagkameraten for å si at det kanskje er mange av «den eldre garde» som mener det, og at trenden viser at de kortere distansene er mer blitt mer populære.

– Er 10.000 på vei ut?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er blitt færre i løpet av en sesong. Den er lavere prioritert enn den har vært. Den har fortsatt høy status i skøytemiljøet. Men for å vinne, må du legge vekk 1500 meter – som vi er glad i å gå, svarer Sverre Lunde Pedersen.