Da hadde Marokko fått ny landslagssjef.

Med capen på snei og hipsteraktige briller, vugget han seg gjennom den lange pressesonen etter 1–0-bragden over Portugal i kvartfinalen.

At han skulle bli historisk i fotball-VM var nesten utenkelig for noen måneder siden.

Det startet med at bosniske Vahid Halilhodžić ble landslagssjef for Marokko sommeren 2019.

Han fikk Ziyech langt oppi halsen fordi han mente Chelsea-spilleren «faket» en skade for å slippe å spille en privatlandskamp mot Burkina Faso.

– For første gang i karrieren opplevde jeg en landslagsspiller som ikke ønsket å trene og som hevdet han var skadet, selv om tester har vist at han kan spille. Jeg tolererer det ikke, uttalte Halilhodžić.

Han valgte å utelate den tekniske kantspilleren fra troppen i september 2021, og Ziyech ble heller ikke tatt ut til Afrikamesterskapet.

I februar i år svarte Ziyech med å gi seg på landslaget, i en alder av 28 år.

– Det er med stor sorg jeg må kunngjøre at jeg ikke kommer til å spille for Marokko. Jeg beklager å skuffe fansen. Det var ingen lett avgjørelse, men jeg føler at jeg ikke har noe annet valg, meldte den tidligere Ajax-vingen.

– Jeg ga alt for landslaget i årevis og har støttet laget hele livet. Forbundet fortsetter å spre feilinformasjon om meg og min dedikasjon til landet mitt. Deres handlinger gjør det umulig for meg å være en del av troppen, sa han videre.

Ziyech pekte direkte på fotballpresident Fouzi Lekjaa.

Etter drittkastingen så det mørkt ut med tanke på VM.

Men så: I august ble Vahid Halilhodžić erstattet av Walid Regragui. Plutselig, i september, var Hakim Ziyech tilbake på landslaget, syv måneder etter at han ga seg.

Siden trenerskiftet har Marokko bare sluppet inn ett mål på åtte kamper, i 2–1-seieren over Canada i VM. Marokko har ikke tapt under Regragui.

Nå har laget skrevet historie, som det første afrikanske laget i en VM-semifinale. Den går mot Frankrike onsdag kl. 20.

– Jeg har spilt rundt 30 kamper på tre-fire måneder. Det er tøft, men du har ikke noe valg. Alle må be om å få skviset det siste ut av kroppen. Nå er tiden for å gjøre det, sier Sofyan Amrabat til VG og andre medier i Qatar.

Fiorentina-midtbanespilleren er hjertet og hjernen i laget. Nå skal flere av de største klubbene ligge langflate etter ham.

– Familiene våre er så stolte. Jeg så det i øynene, de gråt. Det er grunnen til at vi spiller fotball, for å gjøre dem stolte. Faren min tok meg alltid med på fotball, og det er fint å gi noe tilbake, sier han – og avstår fra å kommentere Liverpool-ryktene.

Kaptein Romain Saïss smiler som en sol:

– Dette er utrolig for hele landet, for hele Afrika. Vi vet at hver kamp er vanskelig, for det er bare gode lag i VM. Det gjøre det enda bedre, sier han.

– Vi skapte historie, men vil fortsette å skape historie, legger han til.