GIR SEG: Stig-Arne Engen er her på kontoret på Alfheim tirsdag etter at nyheten om hans avgang ble kjent. GIR SEG: Stig-Arne Engen er her på kontoret på Alfheim tirsdag etter at nyheten om hans avgang ble kjent. Foto: Håkon Steinmo

«Denne TIL-jobben er tydeligvis ikke sunn for noen»

KOMMENTAR: Å lede TIL burde være attraktivt og spennende. I stedet bytter klubben direktør så ofte at det er oppsiktsvekkende. Slik kan det ikke fortsette.

Tirsdag formiddag tikket det inn en pressemelding fra TIL om at direktør Stig-Arne Engen hadde sagt opp. Årsaken var ifølge direktøren selv at han hadde fått en mulighet den tidligere bankmannen ikke kunne si nei til.

Etter det jeg er kjent med har Engen i en periode vurdert om han skulle fortsette i jobben han tok i mai 2016. Et sentralt aspekt var åpenbart belastningen det medfører å være en av toppsjefene på Alfheim. Dette selv om Engen selv hevdet at slitasje ikke var en av årsakene til avgangen.

Og han er ikke akkurat den første som takker av. Pressemeldinger om at TIL-direktører går av, kommer med en voldsom hyppighet.

I 2016 gikk Ulf Johansen av. I 2014 var det Vegard Berg-Johansen som forsvant ut av dørene. I 2012 dro Stig-Ove Sandnes. Siden 1998 har TIL hatt 10 direktører. Det betyr én ny i snitt annethvert år. Vedkommende som erstatter Engen blir klubbens ellevte på 20 år.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen. Foto: iTromsø

I en så sentral stilling er dette på vei å bli uholdbart. Jobben som direktør er et bindeledd mellom toppstyret i TIL og administrasjonen. Direktøren må også forholde seg til ønsker fra den sportslige ledelsen. Derfor kan ikke viktigheten av kontinuitet i en så sentral jobb underspilles.

En så profilert stilling kan ved første øyekast virke forlokkende. Men når underskuddene kommer og med det kritiske spørsmål, blir direktøren en slags personifisering av alt som er galt på Alfheim. I mange tilfeller er Engen klubbens ansikt utad.

Styreleder Per Aronsen sa i et intervju med iTromsø tirsdag at Engen har levert som direktør i de 27 månedene han har hatt jobben. Å måle suksess i en jobb der forutsetningene er utfordrende, og kravene er høye, er ikke enkelt.

Men direktøren er den som er ansvarlig for å legge opp et budsjett som styret skal godkjenne. Der gikk han på en gigantsmell med 7,5 millioner i minus i fjor. I tillegg budsjetterte klubben med et tilskuertall som skulle vise seg å være totalt urealistisk.

I det voldsomme underskuddet ligger blant annet sparkingen av daværende hovedtrener Bård Flovik og ansettelsen av Simo Valakari. Et grep som kanskje berget TILs eliteplass i 2017.

Og nettopp i avsettelsen av Flovik var det Engen som måtte stå skolerett overfor media og fortelle hvorfor TIL valgte å gå en annen vei. Engen selv kan sikkert fortelle om det ekstreme trykket som var på klubben før, underveis og etter avgjørelsen om å fjerne Flovik i slutten av juni i fjor.

50 poeng på 30 eliteseriekamper siden den gang gjør at Engen i hvert fall på dette området kan sove godt om natten.

Hvor klubben går videre blir spennende å se. Der store eiere tidligere har plassert inn sine folk i denne stillingen, eier TIL nå seg selv i en periode. Det gjør kanskje at klubben står mer fritt.

Hvis jobben videreføres på samme måte som i dag er kravene ekstremt store. Du bør helst ha peiling på både økonomi og fotball. Du bør være karismatisk utad. Du bør ha erfaring fra lederjobber. Du bør takle motgang i lys av hele byen.

For drøye to år siden skrev jeg om at muligheten for å lykkes direktørjobben på Alfheim er minimal. Presset i jobben virker rett og slett til å slite ut de som har den. Enten slutter de selv fordi en bedre jobb kommer opp, eller så fjernes de av styret.

I samme artikkel spådde jeg at TIL i 2018 måtte på ny direktørjakt. Dessverre fikk jeg rett. Ledere vil tydeligvis alltid komme og gå i toppstillinger på Alfheim.

For i en slik jobb vil det alltid være noe som er galt, og aldri nok penger til å fikse det.

FAKTA: TIL-DIREKTØRER

Disse har vært administrerende direktør i TIL:

  • 1998-1999: Kjell Olav Pettersen
  • 1999-2002: Brynjar Elde
  • 2002: Trond Steinar Albertsen
  • 2002-2004: Jan Henry T. Olsen
  • 2004-2007: Bjørn Tore Markussen
  • 2007-2009: Tom Bendiksen
  • 2010-2012: Stig-Ove Sandnes
  • 2012-2014: Vegard Berg-Johansen
  • 2014-2016: Ulf Johansen
  • 2016–2018: Stig Arne Engen