I HARDT VÆR: - De to siste ukene har vært de tøffeste i mitt liv, skriver Mo Farah i sin uttalelse. I HARDT VÆR: - De to siste ukene har vært de tøffeste i mitt liv, skriver Mo Farah i sin uttalelse. Foto: Andrew Boyers, Reuters

Nå kjemper OL-helten fra London for hele nasjonens tillit

— Han skulle vist med en gang at en ren atlet ikke er redd for granskning, skriver britisk kommentator.

Denne uken ble det bekreftet at Mo Farah misset to dopingtester før OL på hjemmebane i London 2012, et mesterskap der han vant to gull. Den første testen skulle gjennomføres i 2010, den andre vinteren 2011. Hadde Farah misset ytterligere en test i løpet av ett år, kunne han risikert fire års utestengelse.

— Jeg har aldri tatt prestasjonsfremmende midler og jeg vil aldri gjøre det, uttalte 32-åringen til sitt forsvar fredag.

Krever svar

Men flere er kritiske til hvordan superstjernen har opptrådt. Farahs trener, Alberto Salazar, har også vært i søkelyset den siste tiden. Ifølge BBC skal han tidligere ha oppfordret sine utøvere til å bruke doping.

— Tre år etter gullene i London kjemper han en annen kamp, ikke om medaljer, men om tilliten til nasjonen, skriver Owen Gibson, kommentator i storavisen The Guardian.

ENER: Mo Farah vant dobbelt i Moskva-V; i 2013 og London-OL 2012. Her fra mesterskapet i Russland for to år siden. Foto: Matt Dunham - AP Photo

Farah er blant klodens største friidrettsnavn. I tillegg til OL-gullene fra 2012 har han tre VM-gull på merittlisten. Fem ganger har han vunnet edelt metall i EM. Ifølge hovedpersonen er det en spesiell forklaring på hvordan han gikk glipp av én av de to testene.— Når det viser seg at han misset testen fordi han ikke hørte ringeklokken og dermed ikke åpnet døren for kontrollørene, vil de som jublet Farah frem til gull på 5000- og 10.000 meter kreve å få vite hvorfor, skriver Ben Rumsby i The Telegraph.

- Betyr ikke at han er dopet

Han mener langdistanseløperen og hans støtteapparat ikke har svart godt nok for seg.

— Tilbrakte han hele timen han skulle være tilgjengelig for dopingtest på rommet sitt? Sov han? Når på dagen var dette? Dette er rimelige spørsmål de kunne møtt med rimelige svar, skriver Rumsby.

— Han skulle vist med en gang at en ren atlet ikke er redd for granskning, mener også Telegraph-kommentatoren.

Selv om friidrettsprofilen er i hardt vær, er det mange i hjemnasjonen England som taler for Farahs uskyld.

— Det betyr ikke at du har dopet deg. Å gå glipp av to dopingtester betyr bare at du har opptrådt uforsiktig, sier friidrettsutøver Kelly Sotherton til BBC.