NEDTUR: Her går Per-Mathias Høgmo ut fra pressesonen på Groupama Arena i Budapest høsten 2015. NEDTUR: Her går Per-Mathias Høgmo ut fra pressesonen på Groupama Arena i Budapest høsten 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Bør TIL vente på Høgmo?

KOMMENTAR: Hva jakten på ny TIL-trener ender med vil gi et innblikk i klubbens ambisjoner.

Skuffelsen var til å ta og føle på for spillere og journalister i pressesonen på Groupama Arena i ungarske Budapest. Alle visste det, at en gedigen mulighet til et fotballsluttspill glapp denne novemberkvelden i 2015.

På området der de norske spillerne og lederne duknakket skulle gå ut i bussen, var det fysisk høyt under taket. Gjenklangen av dempede stemmer ga en stemning som kan sammenlignes med en begravelse.

Selv snakket jeg med benkede Tom Høgli, som ikke fikk slippe til på banen i det som ble hans siste reis med landslagsgutta. I sidesynet registrerte jeg blitzregnet rundt en innbitt mann som med bestemte steg skulle ut av både stadion – og i praksis jobben som landslagssjef.

Per-Mathias Høgmos prosjekt med landslaget hadde fått sin største knekk, og selv om det gikk nesten ett år før han ble avsatt, var det tapet mot Ungarn i EM-playoffen som ble avgjørende for hans ettermæle i den jobben. En nesten-trener.

Dette kom tre år etter hans siste kamp som TIL-trener. Cupfinaletapet mot Hødd i 2012 står igjen som en av de svarteste dagene i klubbens historie.

Spoler vi fram til våren 2020 har Høgmo igjen blitt nevnt som kandidat når TIL på nytt er på trenerjakt. Av forståelige grunner. Høgmo har mange av de kvalitetene som skal til for å fylle TIL-jobben. En offensiv spillestil, nordnorsk forankring, evnen til å få med bygge opp både et team og et lag gjennom å gi ansvar og en evne til å «få med seg hele byen».

  Noen dager før tidligere hovedtrener Simo Valakari fikk sparken hørte jeg på podcasten Heia Fotball. Der fortalte en gjestende Per-Mathias Høgmo om sitt tette og intense forhold til TIL, hvor han både hadde vært spiller og trener. Han varslet at han en gang ville tilbake til trenerbransjen på toppnivå, og at han ville ta telefonen hvis TIL ringer.

  Sist mandag la Høgmo selv spekulasjonene om at han var aktuell som TIL-trener døde. Til iTromsø gjorde han det klart at det var uaktuelt med en trenerjobb i TIL nå, på grunn av sin ferske jobb i NFF som sjef for trenerutdanningen.

  Et annet aspekt for Høgmos del er også at han er i sluttspurten med en doktorgrad om prestasjonskultur på Universitetet i Tromsø, noe som skal gjøres ferdig de neste månedene. I utgangspunktet bør TIL dermed gå videre på lista, og er, etter det iTromsø er kjent med, i samtaler med tromsøværing og HamKam-trener Gaute Helstrup.

  Likevel bør ikke Høgmos nei utelukke ham. Jeg har sett både trenere og spillere si nei til «overganger» tidligere, men som på et senere tidspunkt bli presentert i sin nye klubb.

  Dersom TIL mener Per-Mathias Høgmo er den som fyller kravene de ønsker på best måte, vil dette være å gi opp for enkelt. Husk at få, om noen trenere, melder sin interesse for en jobb, men må kontaktes, forhandles med og overbevises. Simo Valakari ble kontaktet av TIL, og gikk igjennom en lignende prosess før han tok jobben.

  Høgmo forklarte dessuten sin klare beskjed med at timingen ikke er riktig. Kanskje er den mer riktig om et par måneder?

   For den nå 60 år gamle Høgmo er av mange en avskrevet trener etter å ha vært noen år ute av toppfotballen. Det er lett for utenforstående å mene. Åge Hareide var 58 år da han i 2012 fikk sparken som Viking-trener. Åtte år senere har han vært i Champions League og VM.

   Høgmo har definitivt noe å bevise på grunn av de tidligere nevnte nedturene. Og den allerede solide statusen han har i Tromsø vil ikke bli svakere av å ta TIL tilbake til Eliteserien.

   Pengebruken i TIL under hans siste periode i klubben (2009-2012) er ofte nevnt som et argument mot å hente han tilbake. Tanken om at TILs utfordringer i årene som fulgte skyldes den perioden vil alltid være en diskusjon.

   Det vil derfor være den lettere veien å ansette en billigere trenerløsning som kan godta rammene TIL har per i dag. Men et comeback av Høgmo vil trolig kreve en satsing fra sentrale aktører som kan bruke penger på klubben, samtidig som Høgmo må godta at rammene ikke er som for 10 år siden.

   Uansett hva noen måtte tro vil TIL måtte ha inn en del penger for å komme seg tilbake mot toppen av norsk fotball, kombinert med å sørge for at egne akademispillere lykkes på A-laget. Hvis Høgmo vil kunne forsere dette gjennom en retur er det en besnærende tanke.

   Derfor handler trenervalget like mye om hva slags ambisjoner TIL har, som hvem som blir trener. Henter TIL en yngre og lovende trener vil det sammenlignet med Høgmo gi dem en lengre vei for å overbevise sponsorer og de mange som sitter på gjerdet i sin interesse for klubben.

   Klubbledelsen har gjort det klart at TIL skal rykke opp igjen umiddelbart. Kommer Per-Mathias Høgmo inn vil attraktiviteten på alle plan øke umiddelbart.

   TIL har for noen få år siden vært en toppklubb i norsk fotball. Det er lett å glemme.