Kulissene på campen er litt annerledes enn det boksekvinnene er vant til. Campen er lagt til Kragerø Resort. Kulissene på campen er litt annerledes enn det boksekvinnene er vant til. Campen er lagt til Kragerø Resort. Foto: Kenneth Bruun/Knockout

Brækhus har håndplukket 17 jenter til dette luksusstedet

Tidligere var dette en guttegreie. Brækhus endret på alt.

Hver fjerde bokser i Norge er en kvinne. Nå har Brækhus bestemt seg for å treffe flere.

For verdens mest meritterte utøver i denne idretten har samlet 17 norske, kvinnelige boksere i Kragerø.

Camp Brækhus er den første, men ikke det siste.

– Bokseforbundet valgte ut de beste kvinnene og jentene i landet, men dette er bare en start, forklarer proffen selv.

I fire dager skal hun gi kvinnene mye påfyll. Trenere er hentet inn, blant dem eksproffen Ole Klemetsen. De tidligere håndballspillerne Gro og Anja Hammerseng-Edin bidrar med et foredrag om hvor mye det mentale betyr, og tidligere landslagssvømmer Lavrans Solli har gjengen på svømmetrening.

Brækhus brukte selv Solli da hun forberedte seg til sin siste kamp i Bergen, som ga seier nummer 31 i karrièren.

– Først nå har jeg tid og overskudd til å gå inn for dette. Jeg har brukt så mye krefter for å kjempe for å få endret loven i Norge, som gjør at vi kan ha proffkamper her.

Cecilia Brækhus tar et godt tak rundt Anabelle Bruun (t.v.) og Amalie Østeby. De skal delta i ungdoms-EM fra 2 til 10. juli. Foto: Kenneth Bruun/Knockout.no

Jobber med rekruttering

Det var Brækhus selv som tok initiativet til denne campen, da hun i slutten av februar ringte til Erik Nilsen, generalsekretær i Norges Bokseforbund. Forbundet har kun amatører som medlemmer.

– Hun ønsket å gi noe tilbake til norsk boksing, og ikke minst rette oppmerksomhet på at det er mange kvinner som bokser, legger han til.

Forbundet har 4500 aktive. 38 prosent er kvinner.

– Det vi arbeider med nå er å få dem til å fortsette å bli i idretten, og vi satser også mye på rekruttering.

Brækhus som døråpner

Siden 2003–2004 har det vært profilerte utøvere i denne idretten. Da Norge arrangerte EM i Tønsberg i 2005, ble nettopp Cecilia Brækhus europamester.

Nilsen er overveldet over alt hun har fått til senere, som å bli profesjonell, bli den første kvinnelige bokseren inn i proffstallen Sauerland i Tyskland, danne sitt eget promotorselskap og arrangere proffstevner i Norge.

– Hun har gått hele veien.

Cecilia Brækhus og Ole Klemetsen på hver sin siste av bokserne som skal få mye læring i løpet av fire dager. Foto: Kenneth Bruun/Knockout.no

Norge har flere som hevder seg

På hjemmebane har Norge flere amatører som vil opp og frem. Tre av dem har akkurat vært med på en stor AIBA-turnering i Ungarn. Veronica Losvik fra Bergen Atletklubb vant, Madeleine Angelsen fra Vestby fikk sølv, i likhet med Anne Kjøndal fra Bodø bokseklubb Annabella Bruun Fra Tønsbergkameratene og Amalie Østby som kommer fra Askim, er mandag på vei til EM for ungdom og junior. Førstnevnte var også med på Brækhus-stevnet i Bergen, mens Østby debuterer i et stort mesterskap.

For Nilsen er utviklingen rivende.

– Boksing har vært en gutteidrett i mange år. Vi skal ikke lenger tilbake enn til slutten av 80-tallet og begynnelsen på 90-tallet at jentene fikk lov til å konkurrere.

Håper på full likestilling

Det første VM ble arrangert i 2001. Så kom kvinneboksing med på det olympiske programmet i London 2012. Og etter OL i 2016 blir vektklassene i OL utvidet fra tre til fem for kvinner. IOC har sagt at de skal opp på samme antall vektklasser som herrene, som er ti.

Norges Bokseforbund var tidlig ute med å satse på kvinnene, og har fått igjen for det, selv om de to første OL gikk uten norske kvinner i ringen.

– Pr. i dag har vi verdens beste bokser kg for kg i Cecilia Brækhus. At det nytter å bli en god bokser med start i Norge, er 100 prosent klart, mener generalsekretæren.

Slik skal det gjøres. Cecilia Brækhus instruerer Amalie Østeby (t.v.) og Anabelle Bruun. Foto: Kenneth Bruun/Knockout.no

Vil gjøre noe for medsøstre

De 17 utvalgte på Kragerø Resort er tatt ut på bakgrunn av aktivitet og resultater.

– Dette har jeg tenkt på lenge. Først nå jeg kan begynne å bruke navet mitt for å få til slike ting som dette. Jeg har selv vært amatørbokser og vet hvor mye dette betyr. Boksere er ikke bortskjemt når det gjelder oppmerksomhet. Økonomien er dårlig og utøverne bor i gymsaler. Derfor er det så fint å kunne samle dem på denne måten, sier Brækhus.

I fire dager skal Norges beste amatører få mer innsikt, mer trening og kunnskap på områder som ernæring, psyke og kunnskap om hvordan Brækhus selv har gjort suksess.

– Det ligger mye arbeide bak. Jeg har brukt flere måneder på å organisere dette, og få programmet til å stemme. Jeg er utrolig glad og stolt for at vi nå er i gang. Og målet er jo at det på sikt skal være like mange kvinner som menn som bokser i Norge, sier The first lady.