ØYEBLIKKET: Her er Jostein Gundersen nede for telling underveis i kampen mot Ranheim. ØYEBLIKKET: Her er Jostein Gundersen nede for telling underveis i kampen mot Ranheim. Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

«Hvis Valakari er forbanna, er det til å forstå»

KOMMENTAR: Tabbeavgjørelsen som sørget for en langtidsskadet Jostein Gundersen sender TIL ut i en forsvarskrise. Den blir fort delaktig i å svekke Simo Valakaris høye ambisjoner.

Når hovedtrener Simo Valakari skal sette opp TIL anno 2019, handler det om å ha rette folk på rett plass. Puslespillet, som til slutt skal ende opp i en førsteellever når serien starter 31. mars, skal gjøres med et svartmalt, økonomisk bakteppe.

TIL-sjefen har heller ikke lagt skjul på at han har store ambisjoner på vegne av klubben. Senest onsdag snakket han om hvordan målet i 2019 er å spille seg til europacup gjennom topp fire i Eliteserien eller cupgull. Det høres ambisiøst ut når vi vet at TIL hadde minus 10 millioner kroner på driften i fjor, 7,5 millioner året før.

I tillegg er storstjerna Gjermund Åsen på vei bort, og kan havne i Brann, Molde eller Rosenborg. På toppen av dette er det usikkert når TIL-profilen Runar Espejord er tilbake etter lyskeoperasjonen før jul.

Kommentator i iTromsø, Rune Robertsen.

Derfor passer det ekstremt dårlig for TIL at Jostein Gundersen er ute minst til sommeren, en nyhet som ble bekreftet onsdag. Ikke fordi han er uerstattelig, men fordi han er en sentral brikke i en tynn TIL-stall.

Foranledningen til dette setter ikke klubben i et godt lys. Jeg var på tribunen da Gundersen ble liggende nede noen minutter før slutt i nest siste serierunde mot Ranheim i fjor. Det så og hørtes dramatisk ut, og til slutt ble Gundersen kjørt av banen på båre.

Etter kampen ble derimot episoden nedtonet. Gundersen ble raskt meldt tilbake igjen i spill. Kun «en nerve i kneet hadde kommet i klem», var den offisielle versjonen. To uker senere – den 24. november – var han i startoppstillingen mot Sarpsborg 08, i en relativt betydningsløs kamp.

Bare kvarteret inn i kampen måtte Gundersen ut igjen fordi smertene ble for store. Skaden var nemlig mer alvorlig enn antatt, og iTromsø er kjent med at skaden trolig ble dramatisk forverret fordi han spilte disse minuttene.

Ikke før i romjula ble offentligheten kjent med at Jostein Gundersen hadde en alvorlig skade. Man kan spørre seg om hvorfor TIL ventet helt til etter nyttår med å sende spilleren til undersøkelse i Oslo, som endte med konklusjon om operasjon.

Det er heller ikke første gang klubben bruker uker og måneder på å finne ut hva som egentlig er galt med en skadet spiller. Runar Espejord, Morten Gamst Pedersen og Filip Loncaric er ferske eksempler på spillere som ventet lang tid før de fikk diagnoser på enkelte av skadene sine. Skal TIL drive profesjonelt, må bedre rutiner åpenbart på plass.

Spillere gjør feil. Trenere gjør feil. Styreledere gjør feil. Og i tilfellet Jostein Gundersen har TILs medisinske støtteapparat feilet stygt da de klarerte 22-åringen for spill mot Ranheim. Han burde aldri vært på gressmatta, noe sportssjef Svein-Morten Johansen erkjente i et intervju med iTromsø onsdag. Valakari satt Gundersen på banen, åpenbart uten nok kjennskap til skaden han faktisk hadde. Da er det ikke rart klubben har hatt interne oppvaskmøter i ettertid.

Selv ville Gundersen ikke svare annet enn at han «kanskje ikke burde spilt den siste kampen» på hvordan han ser på situasjonen. Snakker en spiller om hva han egentlig mener blir det fort tatt ille opp internt.

Saken er uansett trist for alle parter, men mest for Gundersen selv. Han har gjennom flere år med knallhard jobbing satt seg i en posisjon der han kunne spille fast for TIL. Oppfostret i klubbens akademi – og som en del av den bejublede 1996-årgangen – er Gundersen et eksempel klubben liker å trekke frem som et suksesseksempel til etterfølgelse.

Nå har en amatørmessig feilvurdering sendt han mange måneder på sidelinja. Å forvente at Gundersen skal levere på elitenivå etter et halvt år borte fra fotballen er i beste fall naivt. Han vil trolig preges gjennom hele 2019 av det som har skjedd.

For Simo Valakari er dette et slag i ansiktet. Planene om å spille med tre stoppere blir desto mer utfordrende. Per i dag er kun Simen Wangberg det vi kan kalle rene midtstoppere, og uten særlig mye penger må derfor TIL finne to i denne posisjonen i stedet for bare en.

Hadde jeg vært i Simo Valakaris sko, ville jeg blitt over snittet forbannet når omfanget av Gundersens skade ble klart. TIL kan, tross alt, ikke leke butikk på veien mot toppen av norsk fotball.