Dermed slo opprykksfavoritten tilbake etter søndagens romeriksderby mot Ull/Kisa, der prestasjonen var betydelig dårligere enn resultatet (0–1-tap) for Lillestrøms del, og trener Geir Bakke beordret hele laget i møte på Åråsen etterpå.

– Vi fikk samlet oss og pratet ut mens vi var skuffet. Alle får sagt det de har lyst til å si, og da bygde vi en fin motivasjon inn mot denne kampen. Det var fint å bli ferdig med den kampen så fort som mulig. Da leverer vi bedre i dag, fastslår LSK-dynamoen Fredrik Krogstad.

Det så iallfall umiddelbart ut til å hjulpet for Bakke-mannskapet. Treneren hadde dessuten tre nye navn i startelleveren fra sist, lagt om til det som fremsto som 4–2–3–1, plassert lagkaptein Thomas Lehne Olsen på benken – og hjemmelaget skjøt ut i eliteserietempo.

– Å ta det møtet hadde ganske mye å si. Vi klarte vi å glemme den kampen (Ull/Kisa) veldig fort. Da vi fikk rensket unna og glemt det samme kveld. Det var ikke sånn at vi gravde oss veldig ned, men klarnet hodene litt. Vi ga hverandre klare beskjeder. Satt i grupper og diskuterte hva som hadde skjedd og hva som skulle skje. Synes vi responderer bra, sier Tobias Svendsen (21) – matchvinner mot Jerv.

Han var en av nykommerne i oppstillingen og sikret at LSK fikk betalt for sitt intense, høye press allerede etter åtte minutter:

Svendsen rappet en Jerv-klarering, kombinerte med spissvikar Tryggvi Hrafn Haraldsson og var plutselig alene med Jerv-keeper Øystein Øvretveit.

21-åringen fra Molde har gått fra å være supertalent til å bli fotballnomade, men plasserte stødig inn 1–0-ledelse i kampen som egentlig skulle vært spilt i runde 18. Men coronasmitte i Jerv sørget for utsettelse på halvannen måned.

– Godt å få scoring og seier. Helt perfekt, sier driblevingen med 51 U-landskamper og høy toppfart. Det har gått unna også i klubbvalgene: Han har rukket spill for både Molde, Haugesund, Øygarden, Sandefjord, HamKam og Lillestrøm siden 2018-sesongen.

MATCHVINNEREN: Lillestrøms sommersignering Tobias Svendsen har akkurat satt inn 1–0-scoringen bak Jerv-keeper Øystein Øvretveit. Bak jubler Torbjørn Kallevåg. Foto: Terje Pedersen

De gule og sorte fortsatte i samme spor første halvtimen. De skapte ikke mengder av målsjanser, men jaget Jerv ustanselig inne på gjestenes halvdel.

– Første 15–20 synes jeg vi spiller den beste fotballen vi har gjort i år. Med kombinasjoner, innstikkere, veggspill og kommer oss inn i 16-meteren mot et lag som ligger lavt, men ikke greier å demme opp, mener Lillestrøm-trener Geir Bakke.

Kreftene holdt ikke helt til pause, og sørlendingene var frempå med et par skumle dødballer, samt en god avslutning av midtbanespiller Mathias Wichmann. Den parerte LSK-målvakt Mads Hedenstad Christiansen.

Kastet inn Kippe

I 2. omgang ble det betydelig mer nerver og mindre ball for Lillestrøm. De ble riktignok fratatt en opplagt scoringssjanse av assistentdommeren da han konkluderte med at Haraldsson var offside da Kaan Kairinen spilte ham mutters alene med Jerv-keeperen, men mye av matchen handlet om å holde motstanderen fra sjanser og situasjoner i eget felt.

Jerv-trener Arne Sandstø la om til tre spisser, og Geir Bakke svarte etter hvert med å kaste inn superveteran Frode Kippe (42) som ekstra støyskjerm i sluttminuttene til sitt andre innhopp etter comebacket.

– Det går nesten ikke an å ha det verre, innrømmer Bakke om livet på benken i 2. omgang.

– Er det prestasjonsangst som tar laget ditt i 2. omgang?

– Nei, det tror jeg ikke. Det går mer på presisjon. Er vi klokere når vi skal være kloke, skal vi vinne med tre-fire mål, sier LSK-treneren.

1–0 holdt for Lillestrøm. Med to seirer til er de oppe på 58 poeng – to mer enn opprykksrival Sogndal maksimalt kan oppnå. Dermed er opprykket sikret også med én seier og to uavgjorte på de tre siste.

Kanarifuglenes tre gjenstående kamper er KFUM (hjemme), formsterke HamKam (borte) og nedrykkstruede Grorud (som selv vant sin kamp 2–1 mot Strømmen tidligere onsdag). Alle tre motstandere som Lillestrøm slo i det motsatte oppgjøret tidligere denne sesongen.

– Lettelse. Synes det er ganske solid, bedre enn mot Ull/Kisa, men vi skulle vært mer effektive, oppsummerer Fredrik Krogstad om Jerv-matchen.

I oppvaskmøtet på Åråsen søndag kveld var midtbanespilleren tydelig overfor lagkameratene.

– Jeg synes det er rart at vi mangler det som skal være grunnmuren vår. Vi skal løpe, være til stede, ha engasjement. Det har vi vært gode på en lang periode, men vi hadde ikke det mot Kisa. Nå er vi tilbake på sporet, mener Krogstad.