På et møte mandag kveld ble det bestemt at Tour de Ski skal gå nøyaktig som planlagt i forhold til kalenderen med start i Val Müstair i Sveits 1. januar. Deretter går ferden videre til Toblach i Italia, før det hele avgjøres i Val di Fiemme 10. januar. Det bekrefter Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i Det internasjonale Skiforbundet, overfor VG.

– Svært problematisk, sier langrennssjef i Norges Skiforbund Espen Bjervig til VG.

Norske ledere og utøvere håpet at hele touren ville bli arrangert på ett sted, maks to. Nå blir det reising mellom tre ulike destinasjoner. Ulvang forteller at arrangørene er klare.

– Arrangørene har lagt alt til rette og jobbet hardt. Helsemyndighetene har gjort et imponerende stykke arbeid, sier Ulvang til VG.

Han innser at denne avgjørelsen mest sannsynlig betyr at Norge, Sverige og Finland står over Tour de Ski.

– Det er krevende. Det er utfordrende med karantenebestemmelser og risikovurdering. Men vi må gjøre det beste ut av det, vi må forholde oss til realiteten. Så får nye stjerner få skinne, sier Ulvang.

SKITOPP: Leder i langrennskomiteen i FIS Vegard Ulvang (t.v.) og Pierre Mignerey under ski-VM i Falun. Foto: Helge Mikalsen

Heidi Weng er en av dem som har vært bekymret for coronasmitte. Hun møtte på mediedagen under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen med munnbind, vanter og store briller. Hun valgte å trekke seg etter første dag under verdenscupåpningen i Ruka.

Emil Iversen har allerede varslet at han står over Tour de Ski uansett. Flere av de norske løperne er skeptiske til å forflytte seg mellom ulike steder i Europa.

Norsk avgjørelse tirsdag

Langrennssjef Espen Bjervig har tidligere sagt at Norge ikke deltar dersom Tour de Ski ikke begrenses til ett eller maks to arrangementssteder.

– Vi tar en endelig avgjørelse tirsdag kveld etter verdenscupmøtet, sier Bjervig til VG.

– Så det er ikke sikkert at dere ikke stiller likevel?

– Vi svarer på det i morgen (tirsdag). Men det jeg kan si er at det er kjempeproblematisk, svarer Bjervig.

SIER NEI: Emil Iversen har bestemt seg for at han ikke deltar i Tour de Ski uansett. Foto: Terje Pedersen

Johannes Høsflot Klæbo har tatt ekstra forholdsregler på grunn av viruset. Han frykter senvirkningene.

– Skal jeg satse på ski, så er jeg avhengig av å ha lunger som fungerer. Hadde ikke jeg drevet med toppidrett og utholdenhetsidrett så hadde jeg kanskje ikke vært like nazi som jeg er nå. Men jeg trenger den lungekapasiteten som er der, jeg skulle gjerne hatt mer. Jeg tror at den dagen jeg har tre prosent mindre lungekapasitet, så kommer ikke jeg til å vinne skirenn, sa Klæbo til VG etter sprintseieren på Beitostølen.

Det er det italienske og det sveitsiske skiforbundet som eier rettighetene. Begge land har godkjent at utøverne kan komme inn i landet uten å gå i karantene, dersom de kan fremvise fersk negativ coronatest.

Therese Johaug vant forrige Tour de Ski: