Klokken er kvart på ni, og ansatte strømmer inn i Akerkvartalet. Men for Karl-Petter Løken er det omtrent ettermiddag.

Stort sett hver dag har den tidligere fotballhelten kommet hit klokken 06.30. Å nå toppen av det norske næringslivet, har ikke skjedd uten innsats.

Men nå legger han jobben som investeringsdirektør i Aker Horizons til side. Mandag starter han i jobben som ny generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Dette er historien om fotballspilleren som var annerledes, livslærdommen fra Nils Arne Eggen og hans seneste uventede beslutning.

– Kanskje i overkant strukturert

Karl-Petter Løken var ikke som alle andre fotballspillere.

Da han bodde alene som ung, rullerte han mellom hvilket servise han brukte. Slik unngikk han at enkelte tallerkener ble unødvendig slitte. Løken har nemlig alltid vært opptatt av rasjonalitet og detaljer. Og i ungdomsårene ble denne grundigheten gull verdt.

For livet i Trondheim var travelt. Det var kjemiestudiene som brakte ham til bartebyen i 1985. Men unggutten fra Askim var også god i fotball. Så han banket på døren til Rosenborg-brakken og spurte pent om å få være med og trene. Det ble startet på en eventyrlig fotballkarriere, med syv seriegull og 36 landskamper.

Og det var bare en bijobb! Først hadde han studiene ved siden av, så jobben. Av og til måtte han be andre passe på kjemiforsøkene hans mens han gikk og trente med Norges beste fotballag. God planlegging ble nøkkelen.

– Jeg var kanskje i overkant strukturert.

– Hvordan da?

– Jeg måtte prioritere bort en del av det sosiale. Men jeg føler likevel ikke at jeg forsaket noe. Jeg fikk med meg utrolig mye.

Karl-Petter Løken utmerket seg som en driblesterk og allsidig spiller for Rosenborg og Stabæk i Eliteserien. Her løfter han kongepokalen etter cupfinalen i 1992. Foto: Pål Hansen, NTB

Eggens godfotarv

Og det var jo heller ikke sånn at fotballen og yrkeslivet jobbet mot hverandre. Det Løken hentet fra én del av livet, kunne han overføre til det andre.

Som leder i næringslivet har han ofte sett til Nils Arne Eggen, det nylig avdøde Rosenborg-ikonet.

Alvoret og respekten lyser av Løken når Aftenposten nevner Eggen. Én ting Løken tar med seg, er trenerlegendens engasjement. Det gjorde seg gjeldende i hele Rosenborgs virksomhet.

Løken smiler av et minne fra en bortetur til Odesa i 1990, der det også ble tid til litt sightseeing. Eggen var fryktelig misfornøyd med guiden. Derfor ba han ham sette seg ned. Eggen tok heller over selv.

– Det sier noe om interessen og engasjementet. Han satte av enormt med tid til alt og alle.

– Hva annet tar du med deg fra ham i lederrollen?

– Det aller, aller viktigste er den indre drivkraften. Det må komme fra hjertet.

Nils Arne Eggen gjorde uutslettelig inntrykk på Karl-Petter Løken. Foto: Johnny Syversen

Betydelig ned i lønn

Det var nettopp den drivkraften Karl-Petter Løken kjente på da jobben i Norges Fotballforbund ble aktuell: Den trigget noe i ham, en slags gutteaktig glede.

Fotball har vært en lidenskap hele livet hans. Så det å utvikle norsk fotball videre, følte han at han ikke kunne si nei til.

Valget har likevel vakt oppsikt. Årslønnen blir 1,95 millioner, som er en betydelig nedgang fra tidligere.

– Hvordan er forholdet ditt til penger?

– Hva skal man si? Jeg har vært heldig som har hatt penger til det jeg har trengt. Men jeg har aldri vært en som bruker mye penger.

Penger har aldri vært drivkraften hans, forteller Løken.

– Jeg kommer jo til å tjene mindre, men jeg tjener mer enn nok likevel. Det er feil å si at penger ikke betyr noe, for det gjør det. Jeg har jo unger, og det å vite at jeg kan bidra til dem, det er veldig fint.

Pengene Løken har tjent, har stort sett kommet fra næringslivet. Han spilte fotball kun for norske klubber, på en tid der lønningene var mye lavere enn i dag.

– Som ung spiller sa du at du ikke ville bli utenlandsproff, selv ikke hvis Manchester United ringte?

– Hadde favorittlaget mitt Liverpool spurt, hadde jeg slått til, spøker Løken, før han fortsetter:

– Jeg hadde ikke sett for meg bare å spille fotball. Derfor lå ikke en utenlandsdrøm lengst fremme i pannebrasken hos meg. Så opplevde jeg også mye med Rosenborg etter hvert. Det ble ikke noe savn.

Aftenposten møtte Karl-Petter Løken i en sittegruppe i Aker-kvartalet. Vi slapp ikke inn på kontoret av sikkerhetsgrunner. Foto: Tomm W. Christiansen

Etterlignes av Twitter-konto

Som Rosenborg- og Stabæk-spiller drev han alltid med noe ved siden av. Nå skal Løken for første gang jobbe utelukkende med fotball.

I jobben som generalsekretær i Fotballforbundet kan han fort havne i stormer. Heldigvis har han lært seg medienes mekanismer, gjennom over 20 år som fotballekspert i NRK.

Løken har dessuten kjent på en av kjendisstatusens bieffekter: En parodikonto på Twitter som etterligner ham. Den formulerer og publiserer selvfølgeligheter under navnet «Boring Kalle Løken».

– Hva synes du om den kontoen?

– Jeg er ikke så veldig opptatt av den. Hvis noen tror jeg er sånn, får de bare tro det. Det bekymrer meg veldig lite, så lenge det ikke blir usakligheter. Da kommer jeg nok til å si fra. Sosiale medier skal ikke misbrukes. Det er jeg opptatt av.

Men han legger til:

– Det er ikke den kontoen som bekymrer meg mest nå. Det er andre ting i Europa som bekymrer mer, sier Karl-Petter Løken.

Som krigen i Ukraina.

Men det er jo ikke Karl-Petter Løkens bord. Det blir å jobbe for topp og bredde i norsk fotball. Første arbeidsdag er mandag.