Live Solheimdal i sitt nye treningsstudio, hjemme hos foreldrene på Skåla. Live Solheimdal i sitt nye treningsstudio, hjemme hos foreldrene på Skåla. Foto: PRIVAT

Molde-løperens dramatiske tur til Sør-Afrika: – Det var litt skummelt

Live Solheimdal (23) måtte rømme fra Sør-Afrika da koronakrisen slo inn. Nå trener hun bare i stua til foreldrene.

Skåla-jenta var på treningsopphold på Tenerife i to uker i januar og i Sør-Afrika i hele februar. Der trente hun på det faste utøveranlegget hun har brukt de siste årene, NWU Sports Village.

– Jeg kom tilbake til Norge rett før koronautbruddet, og det var litt snakk om konsekvensene som kunne bli her i landet. Det var dårlig vær, og jeg ble litt stressa, så jeg tenkte at det var smart å dra tilbake til Sør-Afrika for å sikre gode treningsforhold til jeg visste mer om situasjonen, sier Solheimdal.

Live Solheimdal på flyplassen i Addis Abeba på vei hjem til Norge fra Sør-Afrika. Live Solheimdal på flyplassen i Addis Abeba på vei hjem til Norge fra Sør-Afrika. Foto: PRIVAT

Alene på flyet til Etiopia

Hun kastet seg rundt og fikk flybilletter. Noen få dager etter stengte Norge og flere andre land mer eller mindre ned. 23-åringen planla reisen på egen hånd.

– Jeg var den eneste passasjeren om bord til Etiopia. Det var noen flere mennesker derfra til Sør-Afrika. Det var litt ubehagelig, men jeg ville bare vekk fra vinteren, forteller Solheimdal.

Etter ankomst til Sports Village traff hun den norske hekkeløperen Line Kloster, som også representerer Vidar.

– Vi visste ikke om hverandre, men da var vi i hvert fall to sammen. Ellers var det bare et par løpere fra Doha og noen få ansatte. Vi fikk trent i fem dager, men så begynte det å stenge ned i hele landet. Først gressbanen, så tartandekket og så treningssenteret. Så stengte hotellet, det var som å bo i et spøkelseshus. Det var litt skummelt, forteller Solheimdal.

– Det var litt skummelt

Hun innså at situasjonen rundt omkring i verden var i ferd med å bli så alvorlig at det var best å komme seg hjem til Norge.

– Det var litt skummelt. Jeg ville ikke ta sjansen på å bli sjuk i Sør-Afrika, så jeg bestemte for å dra hjem Dagen etter fikk jeg billetter og satte meg på flyet med ansiktsmaske og full pakke. Jeg mellomlandet i Etiopia, Stockholm og Oslo før jeg endelig kom fram til Molde. Heldigvis var jeg frisk da jeg kom hjem, sier hun.

Solheimdal hadde opprinnelig tenkt å være flere måneder i Sør-Afrika, som nå er totalt nedstengt av politi som bruker vold for å opprettholde portforbudet. Landet har 59 millioner innbyggere, men kun 4000 smittede og 75 dødsfall.

– Jeg pleier å trene med en fast gruppe utøvere der med en trener jeg kjenner. Jeg har litt kontakt med dem. Nå slipper de ikke ut av husene sine, de må bare løpe rundt i hagen, sier Solheimdal.

Live Solheim på NWU Sports Village i Sør-Afrika i midten av mars. Kort tid etter bestemte hun seg for å reise hjem til Norge. Live Solheim på NWU Sports Village i Sør-Afrika i midten av mars. Kort tid etter bestemte hun seg for å reise hjem til Norge. Foto: PRIVAT

Flyttet hjem til Skåla

Hun har bodd og trent i Oslo og Nederland det siste året. Nå bor hun hjemme hos foreldrene på Skåla. Hun representerer fortsatt Vidar og samarbeider med sin tidligere trener Henrik Sandstad.

– Jeg valgte å flytte hjem og har godtatt situasjonen. Jeg driver en individuell idrett der det er vanskelig å finne treningspartnere. Alt er marginalt, og alle må trene i sin egen rytme. Derfor går dette fint for meg. Jeg er så dedikert at jeg er en slags einstøing uansett.

Hun løper ute når det er fint vær, men mye av treninga foregår også på stua til foreldrene med utsikt over sjøen.

– Vi har gått til innkjøp av en tredemølle til 80.000 kroner og en ellipsemaskin til 40.000. Så det koster å drive sitt eget helsestudio, ler hun.

– Mamma og pappa er fortsatt de største sponsorene mine. Akkurat nå blir det lite å finansiere, det er reising og treningsopphold som koster mest. Målet mitt er å ta NM-gull på 5000 meter og så kvalifisere med til EM som trolig blir arrangert neste år. Da kommer sponsormidlene, og klubben betaler for mer. Jeg må bare springe fort, så kan jeg fortsette å satse for fullt, fastslår 23-åringen.

– Gleder meg til framtida

Etter NM-gull på 10.000 meter i 2016 og terrengløp i 2017 ble karrieren satt kraftig tilbake av borrelia, kyssesjuke og akillesskade. I fjor høst slo hun tilbake med femteplass i nordisk terrengløp i Finland og sterke prestasjoner i Spania og Nederland.

– Jeg er realistisk og vet at dette vil ta tid, men jeg er veldig optimistisk nå. Jeg er i veldig god form og tror jeg er tilbake på mitt høyeste nivå. Jeg trener langsiktig og vet at jeg skal bli bedre enn jeg har vært før. Jeg gleder meg til framtida, og neste år skal jeg begynne å levere mine beste resultater, sier en offensiv Live Solheimdal.