De to allierte nasjonene får hverken flagg, nasjonalsang eller plass på medaljestatistikken under lekene i Beijing fra 4. til 13. mars. Men det stopper der. Den internasjonale paralympiske komité lar russiske og hviterussiske utøvere delta.

De kan møte ukrainere i Kina. Andrew Parson – president i det internasjonale forbundet IPC – bekreftet onsdag at Ukraina kommer til å delta i Beijing-lekene.

– Det er et feigt vedtak, hvor IPC ikke tør å ta et skikkelig oppgjør med Russland og Hviterussland, sier Terje Roel til VG.

Han økonomiansvarlig i styret til den europeiske paralympiske komiteen. EPC kom med denne oppfordringen til IPC før vedtaket.

«EPC anbefaler IPC å vurdere sterkt å utestenge den russiske og hviterussiske paralympiske komité fra å delta i de kommende paralympiske leker i Beijing.»

IOC oppfordret tidligere i uken alle internasjonale særforbund og arrangører av internasjonale konkurranser ikke å invitere eller å la utøvere fra de to nasjonene å delta.

– Jeg er utrolig skuffet og overrasket. Jeg trodde dette var greit. I 2016 utelukket IPC russiske utøvere fra Paralympics i Rio. Det turte ikke IOC, sier Terje Roel etter IPC-vedtaket.

IPC har siden utestengingen av Russland skiftet president fra engelske sir Philip Craven til Andrew Parsons fra Brasil. Sistnevnte var visepresident da IPC for seks år siden tok sitt tøffe valg.

PARALYMPICS-FAVORITT: Vilde Nilsen møter både russiske og ukrainske utøvere i Paralympics. Her er den norske paralympics-favoritten med russiske Ekaterina Rumjantseva og Liudmyla Ljasjenko fra Ukraina i 2019. Foto: Geir Olsen / NTB

Onsdag ettermiddag var Roel klar på at han håpet det ville komme reaksjoner fra blant andre Norge Idrettsforbund (NIF), og onsdag kveld kom også idrettsforbundet med en pressemelding.

Der ber idrettspresident IPC om å snu.

– Vi er svært overrasket og rystet over IPCs vedtak som tillater deltakelse av russiske og hviterussiske utøvere i Paralympics i Beijing. Vedtaket strider mot idrettsstyrets vedtak som ble fattet på lørdag, samt likelydende vedtak som er fattet av IOC og en rekke andre internasjonale idrettsorganisasjoner, herunder FIFA og FIS. Det er særdeles skuffende. Vi vil nå på bakgrunn av IPCs vedtak vurdere hvordan dette vil følges opp videre fra norsk idretts ståsted, sier Kjøll, og sier at NIF nå har sendt et brev til IPC.

REAGERER: Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Roel, som selv har to sølv fra sine Paralympics-deltagelser, tviler på om IPC gjør om på sin avgjørelse. Både det internasjonale fotballforbundet FIFA og skiforbundet FIS har de siste dagene snudd på tidligere vedtak og kastet russere og hviterussere fra sine turneringer og konkurranser.

En rekke internasjonale særforbund har gjort det samme.

Den amerikanske olympiske- og paralympiske komité er kritisk til IPC-avgjørelsen.

– Mens verden er vitne til de grusomme angrepene mot uskyldige mennesker og idrettsutøvere i Ukraina ville det rette vært å nekte russerne å delta, skriver USOPC i en uttalelse ifølge AP.

– Kravene til utøverne har blitt lagt til side til fordel for russiske interesser. Sportsledere velger et blodbad og profitt foran prinsipper og interessenter, skriver organisasjonen Global Athlete og ukrainske idrettsutøvere i en felles pressemelding.

Også norske Birgit Skarstein er kritisk.

– Jeg må si at jeg er skuffet over IPC, sier Skarstein til NRK.

IKKE FORNØYD: Birgit Skarstein mener sanksjonene fra IPC ikke fremstår særlig strenge. Foto: Geir Olsen / NTB

– Hvis denne avgjørelsen skal endres så må det skje fort og da må trykket være massivt fra hele organisasjonen, sier Terje Roel.

Han forteller at usikkerheten og uroen er stor både hos norske og andre utøvere foran åpningen i Beijing.

– Situasjonen er veldig spent. Enkelte nasjoner truer med å reise hjem. Det er også enkeltutøvere i Beijing som nekter å møte russere eller hviterussere, sier Terje Roel. Ifølge Roel skal Polen være et av landene som er veldig lite fornøyd med at russiske og hviterussiske utøvere får delta i Kina.