– Det er det sykeste jeg har sett. Det er bare å dele ut gullet, sier lagkamerat Jørgen Graabak til VG.

– Et helt fantastisk skihopp. Jeg gjør det jeg skal gjøre og da blir det langt, sier Riiber selv.

– Jarl er på en annen planet, mener Jens Lurås Oftebro og legger til at det norske hopplaget hadde vært «smarte» om de hadde tatt med Riiber til lagkonkurransen senere lørdag.

– Magisk. Helt vilt. Denne bakkerekorden vil stå lenge, sier kombinertsjef Ivar Stuan. Han mener at Riiber burde fått lavere fart av juryen.

– Jeg vil ikke si at det var uforsvarlig. Han tåler veldig mye. men samtidig er skihopping en risikosport. Det er viktig at de ikke drar det for langt, mener Stuan.

NRK-ekspert Anders Bardal mener det ikke er mulig å hoppe stort lenger i den store VM-bakken.

– Jeg tror bakken tåler tre meter til, men jeg tror ikke man skal så veldig mye lenger ned i denne bakken her, sier Riiber.

– Det er artig. Jeg har kost meg i VM. Jeg har hatt så mye energi at jeg nesten ikke fikk sove i natt, sier han til NRK. Han fikk ut all energien i drømmehoppet og mener selv at bakkerekorden er det «nærmeste han har vært skiflygning».

Avstanden ned til toer Ryota Yamamoto er 36 sekunder. Den Trondheim-bosatte estlenderen, Kristjan Ilves, på 3. plass ligger ett minutt og to sekunder bak.

– Jeg går for gull, sier Riiber.

Riiber kan vinne sin åttende VM-gull i ettermiddag. Det vil ha i tilfelle være alene om kombinerthistorien. Etter tre gull i Planica står han sammen med den tyske veteranen Eric Frenzel (34) på syv gull. Tyskeren har i tillegg tre OL-gull. Det mangler Riiber fortsatt.

Jarl Magnus Riiber kan ta sitt fjerde VM-gull i samme mesterskap. En prestasjon han vil være alene om i kombinert som nordmann. Johannes Rydzek (31) er den eneste som har gjort det samme. Tyskeren vant alle fire gull i Lahti-VM 2017.

VM-kongen Riiber ble pappa som 22-åring. Les VG-saken her.

Espen Andersen gikk rett i ledelsen da han hoppet 130 meter som første nordmann. Han var urolig tidlig i svevet, men kom seg godt ned i den store VM-bakken.

– Jeg er ganske fornøyd, sier han og tror han gå for en topp 10-plassering i langrennet.

Jørgen Graabak var fornøyd da han landet på 124,5 meter med ikke altfor god oppdrift. Men den olympiske mesteren går ut 39 sekunder bak Andersen i langrennet.

Jens Lurås Oftebro hoppet som siste nordmann 131 meter. Han starter 1,33 minutter bak Riiber og er med i medaljekampen.

– Jeg håper jeg kan gå for det, sier Lurås Oftebro til VG.

Riiber tror «Jens og Lamparter og den gjengen der blir nærmeste utfordrerne i rennet. Verdenscuplederen fra Østerrike starter 1,26 etter VM-kongen.

Kombinert avsluttes med 10 km langrenn kl. 15.00. Rennet sendes direkte på NRK1 og Viaplay.