– Vi mener at verdensmesteren har et moralsk ansvar knyttet til statusen sin siden han blir sett på som en global ambassadør for spillet. Handlingene hans påvirker kollegaenes omdømme, resultater og kan være ødeleggende for sporten. Vi mener at det var bedre måter å håndtere denne situasjonen på, skriver FIDE i pressemeldingen.

Senere fredag kveld sikret Carlsen finalebilletten i Julius Baer Generation Cup etter 3–1-seier i semifinalen over Vincent Keymer (17). Carlsen har sagt til TV 2 at han skal si mer om sjakk-bråket etter at ukens sjakkturnering er over. Finalen mellom Carlsen og Arjun Erigaisi spilles over to dager: lørdag og søndag.

Pressemeldingen fra FIDE, i forkant av semifinalen, kommer på bakgrunn av følgende:

I Sinquefield Cup for to og en halv uke siden trakk han seg fra turneringen etter å ha tapt med hvite brikker mot Hans Niemann (19). De to møttes igjen i på mandag gruppespillet i Julius Baer Generation Cup, hvor Carlsen tapte med vilje allerede i trekk to. Det synes altså det internasjonale sjakkforbundet lite om, men de legger samtidig til følgende i uttalelsen:

– Samtidig deler vi hans (Carlsen) dype bekymringer om hvordan juks kan skade sjakken.

FIDE skriver videre at de har spesialister som jobber med hvordan juks i sporten kan forhindres.

Den norske verdenseneren har ikke blitt tildelt noen form for straff eller sanksjon i pressemeldingen som ble publisert fredag.

Niemann har på innrømmet juks under sjakkpartier på chess.com da han var 12 og 16 år gammel, men han har nektet for å ha gjort noe ulovlig under møtet med Carlsen.

– Dessverre kan jeg ikke snakke om akkurat det, men folk får trekke sin egen konklusjon, og det har de definitivt gjort, sa Carlsen til chess24.com onsdag da han brøt tausheten om konflikten rundt Niemann.

Carlsens VM-motstander fra 2020 – Jan Nepomnjasjtsjij – uttrykte bekymring for Niemanns deltagelse i Sinquefield Cup i en nylig publisert podkast.

– Da jeg fikk beskjeden om at Niemann skulle erstatte ham (Richard Rapport), ba jeg arrangøren sette inn ekstra tiltak for å gjøre turneringen tryggere og renere. Men ingenting av dette ble gjort før etter at Magnus trakk seg, sier Nepomnjasjtsjij, ranket som nummer tre i verden.

Pressemeldingen er signert av FIDE-president Arkady Dvorkovich.

Landslagstrener i fotball, Ståle Solbakken, fikk journalistene til å bryte ut i latter etter han fleipet om konflikten mellom Carlsen og Niemann: