Det forteller den nylig pensjonerte langrennsstjernen til VG i Gyldendals lokaler i Oslo sentrum torsdag formiddag. 34-åringen forteller at de siste månedene etter karriereslutt har gitt henne enda klarere tanker om hva som har skjedd i årenes løp.

På godt og vondt.

– Ting jeg ikke burde gjort og ting jeg burde gjort. Og ting jeg burde sagt i fra om og det motsatte. Det har vært veldig spennende og krevende. Men jeg holder ikke tilbake noe.

Spesielt spennende blir det hvordan hun kommer til å omtale sin tidligere arbeidsgiver.

Gjennom årenes løp har Johaug vært Norges Skiforbunds store stjerne. Hun har vært en seiers- og medaljegarantist.

Samtidig har hun – i motsetning til en rekke andre profiler som Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo – så godt som aldri vært i noen offentlig konflikt med forbundet.

På en pressekonferanse etter sitt siste verdenscupløp i Holmenkollen i mars ble Johaug spurt om hun etter hvert kom til å avsløre gnisninger eller konflikter med arbeidsgiveren sin i en årrekke.

Svaret var et kontant «nei».

I boken har den holdningen blitt endret.

– Jeg snakker om Norges Skiforbund på godt og vondt. Uten dem hadde jeg aldri nådd og opplevd og målene jeg har hatt. Så er det ulike hendelser vi har vært veldig uenige om også. Som ikke har vært snakket om før, sier Johaug.

HØSTLANSERING: Therese Johaug leste fra sin kommende biografi hos Gyldendal. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

På VGs spørsmål om det gjelder håndteringen av dopingsaken hennes for noen år tilbake og saker som handler om kommersielle rettigheter, svarer hun denne gangen et kontant «ja».

– Så det har vært en del konflikter?

– Vi har ikke vært enige bestandig. Men vi har løst det til slutt.

– Er det noen i forbundet som bør grue seg?

– Nei, det er ikke det. Det er det jeg som skal. Nå kommer hele livet mitt. Jeg åpner opp om alt. Folk får vite hvordan jeg har hatt det i ulike situasjoner.

Hun har derfor ikke følt på kallet om å ringe noen av sine tidligere sjefer i forbundet for å informere hva som kommer.

– Det vil komme fine ting og mindre fine ting. Sånn er det. Sånn tror jeg det er for alle også de som er på et lag, eller jobber i en bedrift. De har noe å si om sin arbeidsgiver, sier Johaug.

BOK: Therese Johaug forteller sin historie. Foto: Hanna Hjardar / VG

I anledning forlagets lansering av høstens mange bøker og titler, var Johaug blant dem som skulle lese et utdrag fra den kommende biografien. Hun valgte et kapittel fra den mest dramatiske dagen i hennes karriere som skiløper. Nemlig en septemberdag i 2016 der hun ble informert om sin positive dopingprøve – en positiv prøve som ble kjent litt senere.

Johaug forteller at hun og samboeren Nils Jakob Hoff våknet sammen i leiligheten ved Holmenkollen, den dagen hun fikk doping-beskjeden for snart seks år siden. Hoff skulle snart til Stavanger som turnuslege.

– Ingenting kunne ødelegge gleden ved at vi endelig var sammen igjen, leser Johaug fra biografien som har fått tittelen: «Therese Johaug - hele historien».

Johaug forteller om hverdagslige gjøremål før hun så et ubesvart anrop fra daværende landslagssjef Vidar Løfshus og meldinger fra Anti-doping Norge.

Hun sjekket eposten fra Antidoping Norge først.

– Avgitt positiv, sto det.

– Kroppen stivnet, men panikken grep meg egentlig ikke umiddelbart. Min første tanke var at dette var en misforståelse. De må ha sendt feil melding til feil person, leser Johaug.

DEN VERSTE DAGEN I KARRIEREN: Therese Johaug, her fra pressekonferansen der hennes positive dopingprøve ble offentliggjort. Foto: Terje Bringedal / VG

I eposten sto det at en urinprøve fra dopingkontroll avlagt utenfor konkurranse i Oslo 16. september 2016 inneholdt clostebol. Et stoff som er på forbudt-listen.

Hun så seg selv i speilet i gangen.

– Da jeg møtte mitt eget blikk kom hylet. Hele Olaf Bulls vei (hjemmeadressen hennes den gangen) må ha hørt det. Nils Jakob hadde definitivt hørt det. Han var på vei opp siste trappetrinnene og røsket opp ytterdøren bak meg. Jeg er knapt i stand til å huske det som skjedde de neste minuttene, så jeg må bare stole på hans versjon, leser Johaug og fortsetter:

– Jeg sto bare stiv av skrekk og stirret på meg selv i speilet og skrek.

Johaug ble som kjent utestengt for clostebol i 18 måneder, og mistet ski-VM i 2017 og OL i 2018.

Til VG sier Johaug at det fortsatt gjør vondt å gå gjennom og lese hennes opplevelse av situasjonen seks år senere.

– Det er den verste dagen i min karriere. Da jeg åpnet og skjønte hva dette var, var det verste at det var så mange spørsmålstegn bak brevet. Jeg skjønte ingenting. Jeg går i detalj på hvordan det var den første uken. Hvordan det var å leve i skjul, ikke tørre å gå på butikken og se ut som et vrak.

Johaugs historie etter den nesten to år lange utestengelsen ble et eneste stort eventyr og en medaljefest da det gjaldt som mest i alle mesterskap.

Hun var tilbake under VM i Seefeld i 2019. Der ble det tre individuelle gull og stafettsølv.

Under OL i Beijing tidligere i år vant Johaug 10 kilometer enkeltstart, 15 kilometer fellesstart med skibytte og tremila.

Johaug la opp etter at hun slo fullstendig knock out på konkurrentene på tremila i Holmenkollen i begynnelsen av mars. 34-åringen tok 14 VM-gull og fire OL-gull.