GLISSENT: Her er Isberget på TILs kamp mot Ranheim i slutten av oktober i fjor. Mange av disse er ektefølte TIL-supportere. Likevel er det på tide å legge supporterklubben ned, mener iTromsøs sportsredaktør. GLISSENT: Her er Isberget på TILs kamp mot Ranheim i slutten av oktober i fjor. Mange av disse er ektefølte TIL-supportere. Likevel er det på tide å legge supporterklubben ned, mener iTromsøs sportsredaktør. Foto: Privat

Legg ned Isberget

KOMMENTAR: TIL bør skille lag med supporterklubben.

Etter nedrykket i høst har det vært store endringer på Alfheim. Bortimot 20 spillere fra forrige sesong er borte. Det samme gjelder sportssjef Svein-Morten Johansen og hovedtrener Simo Valakari.

På alle måter er et nedrykk ei nullstilling. Samtidig som de åpenbare problemene med mindre inntekter og dårligere utvalg av spillere må håndteres, kan tidligere rusk fjernes. Slik kan en degradering fra Eliteserien føre til at klubben tar ny fart opp igjen dit TIL hører hjemme.

Det har vært en god del sesonger med motgang siden 2013, noe som har tappet engasjementet og tålmodigheten med TIL i Tromsø. Da «Gutan» rykket ned for sju år, siden, var snittet på 4.400 tilskuere per kamp. I 2019 var det samme tallet på 3.300.

TIL sliter med å skape et sunt engasjement rundt klubben. Da blir det ikke bedre av at kjernen av supporterne er uglesett av mange av dem TIL mest ønsker seg på kamp.

Isberget har vært TILs supporterklubb siden cupseieren i 1996, og et begrep som forbindes tett med klubben. På denne måten har de kommet langt, og spesielt sørpå har de periodevis markert seg positivt.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Jeg betviler heller ikke at mange av Isbergets supportere har et edelt og ektefølt engasjement for klubben sin. I miljøet rundt TIL har Isberget likevel dessverre fått et rykte det der for utenforstående kan framstå som om festen før og etter kampen er viktigere enn selve kampen. Og et dårlig rykte er som kjent vanskelig å kvitte seg med. Det er bare å gløtte bort på Isberget-feltet på Alfheim på kamper senest i fjor. Glissent er i beste fall et dekkende uttrykk.

Bedre ble det heller ikke av hendelsene på årsmøtet i Isberget på Alfheim torsdag kveld. Selv om dette på ingen måte må regnes som avgjørende for å legge ned supporterklubben, forsterker dette et allerede befestet inntrykk. At Isberget ikke er noe attraktivt for barn eller unge voksne som ønsker å holde med klubben. En rask tur på Isbergets Facebook-forum med flere tusen medlemmer viser i realiteten en søppelbøtte for en del supportere. Der det i likhet med andre, lignende forum er få som lager mye kvalm. Ikke spesielt omdømmebyggende.

Morten Killingberg er for mange kjent som leder for Forza Tromsø, en liten og alternativ supporterklubb som ble startet opp som en motvekt til Isberget for noen år siden. 27-åringen takket ja til å stille opp som ny Isberget-leder, og ble med liten margin valgt. Det varte ikke lenge. Rapportene om regelrette personangrep og mobbing gjorde at Killingberg ganske umiddelbart trakk seg på samme møte. Diskusjonen om hvorvidt disse angrepene har noe poeng blir i denne sammenhengen uinteressant. Utad forteller dette heller om en usunn kultur.

Her er det viktig å ha med seg erkjennelsen av at norsk fotball har mistet mye av populariteten den har hatt for noen år siden. Engelsk fotball er mer populært enn noen gang. TV-tilbudet massivt. Det kan godt hende dette er en trend som ikke går an å snu, verken hos TIL eller andre. Men det kan ikke stoppe TIL fra å forsøke.

Jeg er kjent med at det i 2019 fra klubbhold ble gjort forsøk på å samle Isberget og Forza Tromsø. Det skal ha stoppet hos førstnevnte. Og det er betimelig å spørre seg hva en supporterklubb egentlig skal være, om den ikke er til for klubbens beste? Hvis populariteten faller år etter år, er det på tide å erkjenne at noe er alvorlig galt.

TIL har til nå ikke turt å si det selv, men jeg vet de gjerne skulle ønsket seg en sunnere, bedre og ikke minst samlet supporterklubb.

Isberget er dessverre blitt en parentes. Supporterklubbens hundreårsgave til klubben i sitt hjerte bør være å legge seg selv ned.