SISTE OPPTREDEN: Her er Marcus Holmgren Pedersen i aksjon for TIL mot Sogndal på La Manga sist fredag. To dager etter var han solgt til Molde. SISTE OPPTREDEN: Her er Marcus Holmgren Pedersen i aksjon for TIL mot Sogndal på La Manga sist fredag. To dager etter var han solgt til Molde. Foto: Aleksandar Djorovic

«Vinterens bitreste TIL-salg»

KOMMENTAR: Hva er det Norges to beste klubber har sett hos stortalentet som satt mest på benken for TIL i fjor?

TILs nedrykk får stadig flere merkbare konsekvenser. Etter salgene av Bryan Fiabema, Runar Espejord, Robert Taylor og Onni Valakari trodde mange at vinterens neste overgangsnyhet skulle bli en spiller på vei inn.

I stedet kom nyheten om at Marcus Holmgren Pedersen (19), underveis på TILs treningsleir i Spania, er solgt til Molde for en sum på drøyt to millioner kroner. Det falt mange tungt for brystet. En tur i sosiale medier forteller om både mer – og mindre – saklige reaksjoner. Felles for de fleste av dem er at de ønsker å se spillere som signerer for TIL, i stedet for å forsvinne ut av portene på Alfheim.

Dette gikk daglig leder Kristian Høydal langt i å love, da han snakket om avgangene mandag formiddag. Og etter fem salg, som totalt sett har gitt minst 15 millioner kroner i TIL-kassa, hadde noe annet vært rart. For på tross av likviditetstrøbbel og betydelig gjeld må TIL også investere for å beholde både tro og troverdighet mot et opprykk.

Mange har allerede mistet troa på klubben etter exiten til Morten Gamst Pedersen. Negativiteten blir ikke mindre av at det kanskje største gjenværende talentet i klubben også er borte.

  Marcus Holmgren Pedersen fikk bare fire seriekamper fra start i 2019. Her er han i en duell med Moldes Erling Knudtzon. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

  Samme dag som TIL vant 4–1 i en etterlengtet opptur mot Odd på bane G i La Manga, satt Pedersen i bil for å kjøre den snaue fem timer lange reisen til Marbella. Selv om resultatet var flatterende, og det «bare» er en treningskamp, var en slik opplevelse det «Gutan» trengte. Nysolgte Pedersen på sin side gjennomgikk medisinsk test og signering av kontrakt med forrige sesongs seriemester.

  Når en så betydelig klubb som Molde kommer på banen, er det vanskelig å stå imot for et degradert TIL. Pengene inn er kjærkomne, og det er tross alt ikke erkerival Bodø/Glimt, som også la inn bud, som står i andre enden. TIL har i kulissene antydet at Bodø/Glimt måtte bydd betydelig høyere enn andre klubber for å sikre seg spillere som Pedersen.

  En slik strategi kan man sikkert si mye om. For min del er det viktig at TIL ikke gir fra seg arvesølvet i klubben til Bodø/Glimt. Det ville på så mange måter, både internt og utad, være et helt feil signal til alle som vil TIL vel.

  Overgangen skjer likevel med en bismak for TIL. For ett år siden fikk da 18 år gamle Pedersen et vinterlig «gjennombrudd». I treningskamp etter treningskamp kom han stadig nærmere tillit også når alvoret skulle starte. Med en voldsom fart var det mye spennende å bygge videre på, selv om også Pedersen, i likhet med andre på samme alder, hadde mye å forbedre.

  Fasiten endte med fire eliteseriekamper fra start, og bare totalt 602 av 2.700 mulige minutter. Noe skadetrøbbel hindret Pedersen fra å konkurrere gjennom hele sesongen, men sett i ettertid forteller disse tallene at dette ikke er en spiller TIL ønsket å satse på den gangen. I stedet ble spillere med langt mindre potensial – både på banen og økonomisk – valgt.

   Marcus Holmgren Pedersen er TILs femte salg etter forriges sesongs nedrykk. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

   Jeg er kjent med at mange i TIL ikke tar det så tungt at Pedersen nå er solgt. Det er sådd tvil om hvor god han vil komme til å bli. Utfordringen her er at unge spillere som han er avhengig av tillit over tid for at vi skal få disse svarene.

   Molde og Bodø/Glimt kjøper ikke spillere av ren veldedighet. Det er derfor på sin plass å spørre seg hva nummer 1 og 2 på tabellen forrige sesong ser i talentet TIL valgte å plassere på benken.

   TIL må tore å ta valg på hvilke unge spillere de skal prioritere som satsingsspillere inn i førsteelleveren. I april omtalte jeg mulighetene som lå i akkurat dette talentet. Hva hadde 20–30 kamper fra start i Eliteserien gjort med utviklingen hans, og ikke minst salgsverdien? Den hadde selvsagt vært langt høyere.

   Nedrykket reduserer også automatisk prisen i feil retning for TIL – og til glede for den kjøpende klubben.

   Marcus Holmgren Pedersen kunne vært solgt for langt flere millioner enn de TIL fikk. I stedet må TIL nå håpe på at han lykkes i Molde, slik at noen av pengene ved det neste salget kan tilfalle klubben.