Det er til avisen Izvestija at den tidligere skiskytterstjernen kommer med sine uttalelser.

Bakgrunnen er at president Vladimir Putin den 21. september beordret mobilisering. Det har blitt hyppig diskutert i russiske sportsmedia den siste måneden om også idrettsutøvere bør dra for å krige i Ukraina - eller om de skal unntas fra mobiliseringen.

Den tidligere fotballprofilen Dinijar Biljaletdinov og bandylegenden Ivan Maksimov er blant dem som er blitt innkalt.

En rekke russiske topputøvere er offiserer i hæren eller nasjonalgarden. Flere av de beste skiløperne, blant dem Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov, tilhører nasjonalgarden, som er Putins «personlige» hær. Bolsjunov ble forfremmet til kaptein etter OL-seier sist vinter.

På spørsmål fra Izvestija om mobiliseringen bør gjelde utøvere som er tilknyttet for eksempel CSKA (hærens idrettsklubb) eller Dinamo (innenriksdepartements/FSBs klubb), svarer Olga Zaitseva:

– Jeg vil ikke snakke for hardt ... Men min første tanke: Å ringe alle. Selv er jeg klar til å dra. Fordi vi vet hvordan vi skal skyte.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu har sagt at 300.000 soldater skal mobiliseres.

SPESIELL PALL: Ukraina, Russland og Norge på seierspallen i skiskyting i 2014-OL. Zaitseva var med på Russlands sølvlag, som siden er fratatt medaljene på grunn av doping. Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi er forpliktet til å betale tilbake gjelden vår til fedrelandet, men ... Det er mange «men» her. Det er barn, det er foreldre... Hver person tar sitt eget valg. Gjemme seg? Jeg ville ikke gjemme meg. Men dette er min personlige mening, fortsetter Zaitseva, som har OL-gull i stafett både fra 2006 og 2010.

Avisen antyder at det er lite sannsynlig at Zaitseva selv blir innkalt, etter som hun er kvinne.

Som kvinne, hvis anken berører deg, blir det nok det siste.

– Trist

– Men jeg er i uniform. Jeg er major i reservestyrkene. Selv om det selvfølgelig er fagfolk, de som har tjenestegjort i hæren, som bør innkalles først.

– Hvis det blir full mobilisering, så drar vi alle sammen, sier Olga Zaitseva.

RUSSLAND-EKSPERT: Ivar Dale. Foto: Helsingforskomiteen

Ivar Dale, seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomité med mastergrad i russisk:

– Jeg synes Zajtsevas uttalelser vitner om mangel på forståelse for alvorlighetsgraden i de krigsforbrytelser som russiske soldater gjør seg skyld i i Ukraina. Det er trist å høre at hun ville meldt seg frivillig til å skyte og drepe uskyldige mennesker i sitt naboland, sier Dale til VG.

– Hun burde heller brukt sine talenter til å skape oppmerksomhet rundt de følger denne krigen kommer til å for ledelsen i Russland. For eksempel kunne hun gått på ski fra Kreml til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Det er omtrent 2500 kilometer.

Støtter annektering

Olga Zaitseva støtter fullt ut Putins politikk om å erobre Ukraina:

– Jeg støtter landet mitt, presidenten vår, sier hun og mener det er en «verdensomspennende mediekampanje» mot Russland.

– La oss vente til alt roer seg der, freden kommer og folket kan leve i fred, sier den tidligere skiskytterprofilen når hun blir konfrontert med annekteringen av fire regioner av Ukraina, sier hun til Izvestija.

– De (idrettsutøverne i disse fire regionene) er alle våre. Og vi vil jobbe med dem, som med Krim etter 2014, sier Olga Zaitseva. Krim ble annektert av Russland i 2014.

Zaitseva går imidlertid lenger i propagandaintervjuet og støtter Putins politikk om å erobre Ukraina: «Å annektere flere ukrainske regioner vil tillate oss å utvikle oss. Så snart freden kommer tilbake, vil vi jobbe som vi gjorde på Krim og vi vil ha flere idrettsutøvere i troppen vår. For meg er det ingen tvil, jeg vil fortsette å støtte Putin.