Sommer-OL ble endelig en realitet i 2021, og i 2022 blir kanskje fotball-VM og vinter-OL det store for norske sportselskere.

En rekke arrangørsteder er omdiskuterte, men her er noen av høydepunktene i sportsåret 2022:

GULLGUTTER: Roberto Mancini (t.v.) og Giorgio Chiellini viser fram trofeet etter å ha vunnet fotball-EM 2021. Foto: AFP

Fotball-VM på vinterstid

Verdensmesterskapet i Qatar går etter planen i tiden 21. november-18. desember 2022.

VM er flyttet til adventstiden som følge av den ekstreme varmen i Persiabukta i juni-juli.

Qatar har fått gjennomgå for menneskerettighetene, men ingen land skal boikotte mesterskapet.

Europamester Italia er foreløpig ikke kvalifisert, men har sjansen i playoff til våren. Det samme har Cristiano Ronaldo og Portugal, og av våre naboer skal Sverige ut i omspill.

FIRE GULL: Therese Johaug vant alt hun stilte opp i under VM sist vinter. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Til OL for å grave gull

Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Aleksander Aamodt Kilde, Halvor Egner Granerud og en haug andre norske gullkandidater skal til Kina, der det er OL i tiden 4. til 20. februar.

OL har vært omdiskutert både på grunn av coronaen og menneskerettighetene, men alt tyder på at det blir vinterleker i år.

NYE MULIGHETER: Viktor Hovland (t.h.) har foreløpig til gode å bli topp 10 i de meste prestisjefylte turneringen. T.v. Tiger Woods. Foto: Mike Ehrmann / AFP

Viktor Hovland og de fire store

Om han holder seg skadefri, skal 24-åringen i aksjon nærmest hele 2022. Men det viktigste er de fire majorturneringene, der han foreløpig ikke har vært topp 10 noen gang.

Det starter med Masters på Augusta-banen 7. til 10. april, fortsetter med PGA Championship på Southern Hills Country Club, Oklahoma 19. til 22. mai, så US Open på Brookline, Massachusetts 16.–19. juni og endelig The Open – eller British Open som mange av oss kaller det – på St Andrew’s 14.–17. juli.

TRIUMF: Casper Ruud jubler etter å ha slått Andrej Rubljov i ATP-finalen i november. Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA

Casper Ruud og de fire store

Casper Ruud hadde et voldsomt imponerende 2021 og er nå nummer åtte i verden. Men han har fortsatt til gode å komme lenger enn til 4. runde i de fire mest prestisjefylte turneringene, såkalt Grand Slam.

Australian Open spilles i Melbourne 17.–30. januar, French Open på grusen i Paris fra 16. mai til 5. juni, Wimbledon-turneringen på gress fra 27. juni til 10. juli og endelig US Open i New York 29. august til 11. september.

VERDENSCUPVINNER: Halvor Egner Granerud med krystallkulen i mars 2021. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

Skiflyging i Vikersund

En av de største mesterskapene på norsk jord i 2022, er skiflygings-VM i Vikersund. For enkelte av hopperne er det enda større enn OL. Norge vant lagkonkurransen i 2016, 2018 og 2020, og i 2018 vant Daniel-André Tande individuelt.

Tidspunkt: 10.–13. mars.

FEIRING: Max Verstappen (t.v.) og teamsjef Christian Horner (t.h.) markerer VM-gullet med resten av teamet. Foto: Kamran Jebreili / AP

Formel 1

Det ble en vanvittig duell mellom Max Verstappen og Lewis Hamilton om VM-tittelen i 2021. Skal vi oppleve det samme i 2022? Eller kan Ferrari-duoen eller andre førere ta steget opp? Husk at det er helt nye regler for bilene i Formel 1 i 2022 – derfor kan mye endre seg i styrkeforholdet mellom teamene.

Første løp går i Bahrain den 20. mars og det siste i Abu Dhabi 20. november.

OL-MESTER: Så glad var Jakob Ingebrigtsen etter at gullet på 1500 meter var sikret i Tokyo. Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Mange mesterskap

Mesterskapene i friidrett har hopet seg opp for Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen og de andre. Etter OL i 2021, er det både EM og VM i 2022.

De løper VM i Eugene i USA 15. til 24. juli.

EM går i München 15. til 21. august.

Innendørs-VM går i Beograd 18. til 20. mars.

Caroline Graham Hansen jubler etter scoring i kvalikkampen mot Belgia i november 2021. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Endelig EM

Da herre-EM ble utsatt fra 2020 til 2021, ble det også bestemt at kvinnenes fotball-EM skulle flyttes til 2022. Nå er det endelig klart for mesterskap i England fra 6. til 31. juli.

Caroline Graham Hansen og Norge er i pulje med vertene England, Østerrike og Nord-Irland.

Og som vanlig er det store spørsmålet er: Kommer Ada Hegerberg tilbake på landslaget?

GULLFEIRING: Håndballkvinnene måtte nøye seg med bronse i OL – men vant til gjengjeld VM i desember 2021. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Nye håndballmesterskap

Håndballmesterskapet for kvinner er flyttet fram i forhold til det vi er vant til: EM går nemlig 4.–20. november på Balkan: Slovenia, Nord-Makedonia og Montenegro

EM for menn arrangeres i Slovakia og Ungarn fra 13. til 30. januar.

NORSK JUBEL Stefan Espeland (t.h.) sammen med Mathias Trettenes og Tobias Lindström feirer mål i siste VM. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund / NTB

Hockey i Finland

Ishockey-VM 2022 spilles i tiden 13.–29. mai i de to finske byene Tampere og Helsinki.

Norges gruppe spiller i Tampere. De andre lagene er vertene Finland, USA, Tsjekkia, Sverige, Latvia, Hviterussland og Storbritannia.

OL-FINALE: Anders Mol og Christian Sørum i aksjon i OL-finalen i Tokyo. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Gullgutta til Roma

Norges gullvinnere i sandvolleyball fra Tokyo-OL, Anders Mol og Christian Sørum, skal i tillegg til verdensserien spille VM i Roma 7. til 19. juni og EM i München 15. til 21. august.

OL-VINNER: Kristian Blummenfelt. Foto: Tommy Zaferes

OL-vinneren kjører på

Kristian Blummenfelt vant OL-gull og satte for alvor triatlon på det norske idrettskartet.

VM-serien i triatlon går følgende steder i 2022: Yokohama (14.-15. mai), Leeds (11.-12.juni), Montreal (22.-26.juni), Hamburg (9.-10. juli), Chengdu (22.-23. oktober), Abu Dhabi (2.-5. november).

TITTELFORSVAR: Tadej Pogacar. Foto: Christophe Ena / AP

Tour-start i København

Tour de France-feltet sendes av gårde fra København i 2022, og de tre første etappene av verdens største sykkelløp går på dansk jord.

Tadej Pogacar skal prøve å vinne sin tredje strake Tour i dagene 1. til 24. juli.

Tour de France Femmes går 24. til 31. juli.

FINALE? Kylian Mbappé. Foto: LOIC VENANCE / AFP

Champions League-finalen

Vårens cupspill i Champions League fikk en tung start da trekningen måtte gjøres om igjen nylig.

Uansett: Finalen skal gå den 28. mai på det som nå heter Gazprom Arena i St. Petersburg.

Blir det Paris Saint-Germain? Eller Real Madrid? Bayern München? Eller blir det igjen engelsk vinner – Chelsea, Manchester City eller Liverpool?

FRA TOKYO TIL BEIJING: Birgit Skarstein tok gull i sommer-paralympics. Nå satser hun på vinter-paralympics. Foto: Terje Pedersen / NTB

Para-mesterskap

Jesper Saltvik Pedersen, Vilde Nilsen, Birgit Skarstein og de andre norske vinteressene får to store mesterskap i løpet av bare to måneder. 8.–23. januar er det nemlig ski-VM på Lillehammer, så er det vinter-Paralympics i Kina fra 4. til 13. mars.

Special Olympics vinterleker går i russiske Kazan 22.–28. januar.

SLO GJENNOM I FJOR: Ragne Wiklund ble verdensmester i 2021. Foto: Jeffrey Swinger / Reuters

VM på hjemmebane

Også skøyteløperne har i år viktige mesterskap på hjemmebane.

3. til 6. mars er det VM skøyter sprint og allround i Vikingskipet på Hamar.

Ragne Wiklund fikk sitt store gjennombrudd da hun i fjor ble verdensmester på 1500 meter i distanse-VM - kan hun gjøre det helt store også på hjemmebane?