«Die Streif», løypen ned Hahnenkamm i Kitzbühel, er ikke for pyser. Med en toppfart opp mot 150 km/t suser de dristigste alpinistene ned fjellsiden, i det som er alpinsportens mest beryktede renn.

I fjor var det Aleksander Aamodt Kilde som var raskest ned i utforrennet, og nå kan nordmannen også reise trygt til toppen av fjellet – i sin helt egen gondol.

Tradisjonen tro ble nordmannens navn laminert på en av skiheisens gondoler til evig tid, slik tidligere vinnerne som Aksel Lund Svindal, Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus har hatt æren av etter sine seire i bakken.

– Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Jeg har vært der noen ganger og brukt mye tid på å ta de gondolene. Det er rått å få henge på den vaieren. Det er del andre rå navn på den heisen som jeg alltid har sett opp til, forteller Aamodt Kilde til VG under en runde golf på Evje Golfpark i Moss.

Aamodt, en av de andre nordmennene som har vunnet rennet, er glad på Kildes vegne.

– Kitzbühel er det største rennet for alpinister. Det er kanskje større enn OL, til og med. Et alpinsportens mekka. Aleksander kan være stolt av å ha sin egen gondol der. Den kan han ta resten av livet, sier den tidligere alpinisten til VG.

– Tar du din egen gondol når du er der?

– Jeg tok den i vinter og måtte presse meg foran for å komme meg inn. Og fikk vasket den fin på vei opp, spøker Aamodt.

Kilde tok med store deler av familien til Kitzbühel da han ble hedret forrige helg.

– Vi stilte mannsterke med 13 stykk fra familien. De i Kitzbühel synes det var kult at vi kom med en så stor gjeng. Jeg tror ikke de er vant til det, forteller han.

Norges beste utforkjører har syv topp ti plasseringer fra Kitzbühel, men det var 1. januar 2022 den etterlengtede seieren kom. Han rangerer, i likhet med Aamodt, «Die Streif» som noe av det råeste en alpinist kan oppnå.

– Jeg synes Kitzbühel er høyt oppe, jeg også. Om ikke helt på OL-nivå, så er det veldig nært. Det merket jeg også på følelsen da jeg vant rennet. Nå fikk ikke jeg føle helt på stemningen på grunn av covid, vanligvis er det jo mye mennesker og ståhei. Det er en folkefest, som OL, så der stiller de likt, sier Kilde.

– Kommer du til å ta din egen gondol når du er der i vinter?

– Så selvopptatt er jeg ikke, dessverre, smiler Kilde.

Under seremonien i Kitzbühel ble Kilde hyllet av den lokale skiklubben.

– Vi beundrer deg ikke bare på grunn av skiferdighetene dine, men også som person. Du er en rollemodell for ungdommen. Vi håper du oppnår den samme gleden som etter Kitzbühel-seieren mange ganger i fremtiden, ikke bare innen sport, sa styremedlem Anton Bodner.